INGEN FORLATER FLYET: Passasjerer fra Amsterdam til Trondheim får ikke forlate flyet på Værnes mandag ettermiddag. Foto: Tor Aage Hansen.
INGEN FORLATER FLYET: Passasjerer fra Amsterdam til Trondheim får ikke forlate flyet på Værnes mandag ettermiddag. Foto: Tor Aage Hansen.

Passasjerer ble holdt igjen i fly i Trondheim – fryktet ebola-smitte

Passasjeren om bord hadde kun en uskyldig luftveisinfeksjon. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag ettermiddag ble det slått full alarm på Værnes lufthavn i Trondheim. Mistanke om at en passasjer om bord var syk og smittefarlig utløste full aksjon. 

Flyet ble stanset på rullebanen, og ingen fikk forlate flyet på over to timer. 

Helsemyndighetene informerte etter hvert at situasjonen var løst. Ifølge fungerende lufthavnsjef ved Værnes Per Jarle Ingstad ble situasjonen avklart, og flyet returnerte til Amsterdam så fort som mulig. 

– Helsepersonell har vært om bord på flyet og situasjonen er løst, sier Ingstad.

Varslet smittevernoverlege 

Ifølge Adressa måtte passasjerene vente over to timer om bord på flyet. Etter at lege hadde undersøkt en pasient som var syk, og konkludert med at det ikke var fare som smitte, fikk alle forlate flyet. Flyet landet klokken 16.15 mandag ettermiddag. 

Avinor opplyser at AMK og helsemyndigheter ble varslet før flyet landet på norsk jord. Ambulanser og helsepersonell rykket raskt til flyplassen for å bistå. 

– Vi fikk et varsel før flyet landet. Det var meldinger som gjorde at vi måtte iverksette tiltak, og varsle helsemyndighetene, sier fungerende lufthavnsjef, Per Jarle Ingstad. 

Kommuneoverlege, smittevernoverlege fra Stjørdal og AMK-sentralen i Nord-Trøndelag bisto i arbeidet på Værnes. Ifølge pressekontakt ved Helse Nord-Trøndelag fikk de melding av politiet om å sende ambulanser til Værnes og sendte flere biler. 

Ebola-frykt

– Vi vet ikke om meldingen gjaldt én eller flere påstått syke personer, sier Ingstad. 

– Kan dette knyttes til ebola-smitte?

– Det er mulig at norske helsemyndigheter knytter det til ebola, men jeg kan ikke si noe mer, sa Ingstad. 

Kommuneoverlege Leif Vonen undersøkte passasjerene om bord, og kunne avkrefte et mulig smitte-tilfelle.

– Det var mistanke om en smittsom sykdom, og da ble det fort tenkt på ebola. Men ut fra sykdomssituasjonen ble det avklart at det ikke var det. Personen hadde bare en uskyldig luftveisinfeksjon, sier Vonen til NRK

Mer på vakt

Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet ble raskt varslet om hendelsen. 

– Vi har en døgnvakttjeneste, hvor det skal varsles om alle mistenkelige, smittsomme sykdommer. Vi gir råd for hvordan man så skal reagere, sier fungerende avdelingsdirektør på avdeling for infeksjonsovervåking, Line Vold. 

Hun sier alle tilfeller tas på alvor, og legger til at folk sannsynligvis er mer påpasselige etter mediedekningen av ebola-utbruddet. 

Det iverksettes alltid lokale tiltak, og i tilfeller hvor det er mistanke om at flypassasjerer er smittet vil en lokal lege gå inn for å sjekke. 

– Noen fra helsevesenet må gjøre en vurdering for å vite neste steg i prosessen, sier Vold. 

Det var et KLM-fly fra Amsterdam som ble stående på rullebanen i to timer. Ledelsen ved Værnes lufthavn var også i kontakt med flyplassen i Amsterdam. Det var over 100 passasjerer om bord.