IOC får norsk dopinghjelp 

IOC har for første gang i historien signert en samarbeidsavtale med et nasjonalt antidopingbyrå.

Bli med på galskapen. Se alt av engelsk fotball.
Klikk her for å bestille det riktige abonnementet for deg før seriestart!

Antidoping Norge får en viktig rolle når brasilianske dopingjegere skal forberede seg til OL i 2016.

– Har vært langt bakpå

Brasil jobber på spreng for å bygge opp et nasjonalt antidopingbyrå. IOC har innsett at OL-arrangørene trenger hjelp, og tok derfor kontakt med Antidoping Norge. I juli signerte partene en samarbeidsavtale.

– Rio 2016 har vært langt bakpå i forhold til utvikling av antidopingarbeid. Derfor har IOC bedt Antidoping Norge om bistand til å utvikle dette arbeidet slik at det kommer i tråd med regelverket, sier spesialrådgiver i Antidoping Norge, Rune Andersen.

– Brasil har kjempet hardt for å komme på samme nivå som andre nasjoner. Nå har de etablert en antidoping-organisasjon, som heter ABCD. De har et budsjett, de har et lovverk, men de har ikke systemer for hvordan dette skal utvikles. De trenger bistand for å klare det, legger han til.

Den tidligere direktøren i det internasjonale antidopingbyrået (WADA) legger ikke skjul på at han synes det er stas at IOC har spurt Antidoping Norge om hjelp. Andersen skal sammen med to representanter fra IOC og en fra WADA sørge for at brasilianerne er i stand til å takle oppgavene de får under lekene i 2016.

– Bemerkelsesverdig

Ekspertgruppen er allerede i gang med arbeidet. De skal koordinere og delegere oppgaver og de skal stille harde krav. Et av de første grepene gruppen tok var å få amerikanske dopingjegere til å lære opp sine brasilianske kolleger.

– Jeg synes det er bemerkelsesverdig at IOC kommer til Norge for å få bistand. Det har de aldri gjort tidligere, så det er en fjær i hatten for Antidoping Norge, sier han.

– Hvor dårlig tid har Rio 2016?

– De har ingen tid å miste. De mangler et akkreditert laboratorium, så de må bruke alle ressursene de har for å få dette på beina. Jeg tror vi skal klare dette, men mye hardt arbeid må til.