TRANSPORT: Spanske helsearbeidere løfter presten Miguel Pajares (75) inn i en ventende ambulanse på Torrejon flybase i Madrid i Spania. Foto: Scanpix
TRANSPORT: Spanske helsearbeidere løfter presten Miguel Pajares (75) inn i en ventende ambulanse på Torrejon flybase i Madrid i Spania. Foto: Scanpix

Forskere: Toåring startet ebola-krisen

Ekspertene mener å ha funnet svaret på hvor det enorme ebola-utbruddet startet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ebola-forskere mener at utbruddet startet med en liten gutt i Guinea, skriver The New York Times.

BESKYTTET: To helsearbeidere sitter i skranken på Kenema Government Hospital i Kenema, i påvente av flere ebolapasienter. Foto: Scanpix
BESKYTTET: To helsearbeidere sitter i skranken på Kenema Government Hospital i Kenema, i påvente av flere ebolapasienter. Foto: Scanpix

I en rapport i New England Journal of Medicine, kan man lese at gutten, som ikke er navngitt, bodde i byen Guéckédou sørøst i Guinea, og gikk bort 6. desember i fjor.

Han hadde da bare vært syk i et par dager, med feber, oppkast og diaré.

Gutten skal ha smittet sin mor, sin tre år gamle søster, samt bestemoren. En av disse tre skal ha smittet en helsearbeider fra Guéckédou, som skal ha fraktet viruset til et av Guineas naboland.

I rapporten står det at epidemiologer har sporet opp utbruddets start «ved å gjennomgå sykehusdokumentasjon og intervjue berørte familier, pasienter med mistanke om sykdom, og innbyggere i landsbyer der tilfellene skjedde».

Vanskelig å forklare

Epidemiologer sporet viruset tilbake til Guéckédou, som ligger nær grensene til Sierra Leone og Liberia. Viruset spredte seg raskt videre i Guinea og til nabolandene.

Det skal ha vært i februar 2014 at helsearbeideren trigget viruset til å spre seg til de guineanske byene Macenta, Nzérékoré og Kissidougou.

Sylvain Baize har ledet undersøkelsen. Til New York Times sier han at det er vanskelig å forklare at et lite barn kan ha vært den første som ble smittet med viruset. 

Han har flere teorier rundt hvordan gutten ble smittet. Han nevner at viruset kan ha ligget latent i et dyr barnet var i kontakt med, eller at gutten var i kontakt med rått flaggermuskjøtt, eller at gutten spiste frukt med spor av infisert flaggermusavføring. Han nevner også at gutten kan ha blitt smittet med en uren sprøyte.

EU gir 60 millioner


EU har bestemt seg for å gi 10 millioner dollar, over 60 millioner kroner, til å bekjempe ebolaviruset i Vest-Afrika. Også USA bevilger mer ressurser.

I redningspakken ligger det også et mobilt laboratorium, som trolig blir fraktet til Sierra Leone.

Totalt har EU nå gitt cirka 100 millioner kroner til kampen mot viruset som Verdens helseorganisasjon beskrev som en internasjonal helserisiko fredag.

– Vi er fast bestemt på å kjempe mot spredningen av dette dødelige viruset. Mange liv avhenger av vår umiddelbare assistanse, sier EUs bistandskommissær Kristalina Georgieva.

I Nigeria godkjente president Goodluck Jonathan at 11,6 millioner dollar – over 70 millioner norske kroner – blir satt i et krisefond som skal brukes til å bekjempe viruset. Jonathan har også erklært nasjonal krise i landet etter at ni personer er påvist smittet av ebola. To av dem er døde.

Amerikansk helsepersonell sier at de sender flere ressurser til landet. Nigeria ble det fjerde vestafrikanske landet som ble rammet av det største ebolautbruddet i historien da en mann med både amerikansk og liberisk statsborgerskap landet i Lagos med fly 20. juli. Han døde fem dager senere.