Tapre Maha (9) kan reddes fra lammelsene hvis hun får reise ut av Gaza

Sykehus i USA, Tyrkia og Tyskland tilbyr behandling som kan redde henne fra livsvarige lammelser fra halsen og ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Maha Sheikh Khalil har vært innlagt på Shifa-sykehuset i Gaza i over tre uker. Legene hennes gjør så godt de kan for å bevare den lille kroppen inntakt, med de frykter for hva som kan skje hvis hun ikke får hjelp av spesialister så fort som mulig.

Får ikke transportere henne ut

De pågående krigshandlingene har gjort det umulig for dem å transportere henne ut av landet og til sykehus som sier de kan gi henne den livsnødvendige operasjonen, og Israelske myndigheter har ikke gitt tillatelse til å evakuere henne, melder Sky News.

Jenta mistet sin mor og flere andre angrepet hvor hun selv ble skadet.

Lå sammen med døende mor

– Vi satt hjemme da vi hørte bråket, så vi gikk ned, og det var der vi ble skadet. Noen av oss overlevde, noen av oss døde, sier den ni år gamle jenta. 

Maha lå skadd sammen med moren, som senere døde av skadene. Selv ble hun fraktet til sykehus med alvorlige nakkeskader. 

– Jeg kan ikke gjøre noe med kroppen min. Jeg kjenner ikke at kroppen min beveger seg, sier hun til Sky News. 

Legen sier at framtiden til jenta avhenger av at hun får behandling i utlandet. 

Drømmer knust

Maha er bare ni år, men har allerede opplevd tre kriger. Krigene har gjort noe med henne. Før drømte hun om å bli lege. Nå føler hun hat. 

– Jeg vil gjerne at israelerne dør slik at jeg kan leve, og slik at ingen andre blir drept. De har drept og skadet mange av oss nå, sier hun. 

Våpenhvile i gang

Den 72 timer lange våpenhvilen mellom Israel og Hamas som trådte i kraft natt til mandag, holdt fortsatt mandag morgen.

Det er uvisst om Maha blir fraktet ut av landet mens våpenhvilen pågår. 

En israelsk militær talskvinne i Tel Aviv sier at det ikke er registrert noen brudd på våpenhvilen siden den ble innledet ved midnatt. Dermed reiste en israelsk forhandlingsdelegasjon til Kairo.

En høytstående israelsk delegasjon ankom mandag morgen Kairo for å delta i indirekte samtaler med palestinske grupperinger om en lengre og mer varig våpenhvile.

Forutsetningen for å reise til Kairo var at ingen raketter landet i Israel i løpet av morgenen.

Den samme delegasjonen reiste fra Kairo i protest da væpnede grupper på Gazastripen gjenopptok rakettangrepene etter at den forrige 72 timer lange våpenhvilen utløp fredag.

Krever oppheving av blokade

Hamas har nektet å inngå noen avtale så lenge ikke blokaden av Gaza oppheves.

1.8 millioner palestinere lever innesperret på Gazastripen. Det er over 50 prosent arbeidsledighet, og de mangler det meste av helt dagligdagse ressurser.

Blokaden som har vart i sju år håndheves av Israel og Egypt.

Flere angrep før frist

Før den siste våpenhvilen trådte i kraft, sendte palestinske grupperinger en siste skur av raketter mot Israel søndag kveld.

Den væpnede grenen av Hamas, Qassam-brigadene, sier at de fem minutter før våpenhvilen lyktes i å sende en rakett mot Tel Aviv som ikke ble skutt ned av det israelske rakettforsvaret. Vitner sier raketten landet i utkanten av byen. Ingen ble drept eller skadd.