23-åringen tilsto drap og partering

ÅLESUND / OSLO (TV 2): Etter at han i avhør innrømmet å ha drept og partert 20 år gamle Sami Milhem, ba den drapssiktede 23-åringen om å få slippe å stille i fengslingsmøtet i Sunnmøre tingrett. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 23 år gamle mannen fra Nordland som er siktet for drapet på Sami Milhem, la i avhør– med politiet søndag alle kortene på bordet.

– Siktede vår i går kveld inne til avhør, der han erkjente da faktiske forholdene. At han hadde tatt livet av Sami og påført ham skadene. Han var alene om gjerningen, sa politiinspektør Ingar Bøen.

Etterforskerne har opplevd mannen som samarbeidsvillig under avhøret, som gjennomføres ved Ålesund politistasjon.

OFFERET: Sami Milhem som ble drept i Hareid fredag kveld.
Foto: Politiet / NTB scanpix
OFFERET: Sami Milhem som ble drept i Hareid fredag kveld. Foto: Politiet / NTB scanpix

– Vi opplever at han er villig til å forklare seg. Han har ikke tatt stilling til skyldspørsmålet ennå, selv om han har erkjent de faktiske forhold, sier Bøen.

Siktede har så langt ikke gitt noen forklaring på hvorfor han ennå ikke vil ta stilling til skyldspørsmålet. Hans forsvarer Erling Flisnes vil heller ikke kommentere dette.

Tilregnelig?

I løpet av dagen blir det også sendt en formell begjæring om full rettspsykiatrisk undersøkelse for å få fastlagt om siktede var tilregnelig i gjerningsøyeblikket.

FENGSLINGSMØTE: Politiinspektør Ingar Bøen og den drapssiktedes forsvarer Erling Flisnes under fengslingsmøtet i Sunnmøre tingrett. FOTO: Christian Sønsteby/TV 2
FENGSLINGSMØTE: Politiinspektør Ingar Bøen og den drapssiktedes forsvarer Erling Flisnes under fengslingsmøtet i Sunnmøre tingrett. FOTO: Christian Sønsteby/TV 2

– Dette er på grunn av sakens natur. I en så omfattende sak vil vi få undersøkt dette, sier Bøen.

Lokale medier har spekulert nokså uttrykkelig at det ligger et sjalusimotiv til grunn for drapshandlingen. Politiet vil fortsatt ikke kommentere dette:

– Når det gjelder motivet til siktede har vi ikke noe nytt å melde. Vi må avvente hva siktede selv sier om dette og vil selvsagt også ettergå disse opplysningene, både hva gjelder motiv og andre opplysninger, sier Bøen, og legger til:

– Han har så vidt begynt å forklare han seg om motivet. Vi vil ikke gå inn på dette nå, sier Bøen.

Samtykket til fensling

Siktelsen lyder foreløpig bare på drap etter straffeloven § 233 første avsnitt (se faktaboks). Den vil imidlertid kunne bli utvidet eller endret.

Siktede samtykket før fenglingsmøtet mandag til fire ukers varetekt med brev-, besøks- og mediaforbud. Han ba om å få slippe å være til stede. Hans forsvarer vil ikke si noe om årsaken til at siktede ikke ville være til stede i retten.

ÅSTEDET: Krimtekniker fra politiet undersøker søppelspann utenfor boligen hvor drapet fant sted. FOTO: Roar Dalmo Moltubak/TV 2
ÅSTEDET: Krimtekniker fra politiet undersøker søppelspann utenfor boligen hvor drapet fant sted. FOTO: Roar Dalmo Moltubak/TV 2

– Jeg har ingen kommentar, var alt den drapssiktede 23-åringens forsvarer Erling Flisnes ville si til TV 2 da han ankom fengslingsmøtet i Sunnmøre tingrett mandag formiddag.

Innlagt for operasjon

Samtidig har det vært en rekke spørsmål om hvorfor avhørene av mannen ikke kom i gang før søndag. Her kunne Bøen under pressekonferansen lette litt på sløret:

- Grunnen til at han ikke har blitt avhørt før, er fordi han har vært innlagt ved Ålesund sykehus hvor han har fått utført kirurgiske inngrep. Nå blir han overført til fengselet i Ålesund, sier Bøen. 

Skadene han ble operert for, oppstod i forbindelse med drapshandlingen.

Avdøde, 20 år gamle Sami Milhem, blir mandag obdusert ved Ålesund sykehus av rettsmedisinere fra Gades institutt i Bergen. 

Når det gjelder muligheten for at andre kan bli siktet for medvirkning, anser politiet dette som lite sannsynlig. Et sentralt spørsmål her vil være hendelsesforløpet i tiden rett før den bestialske drapshandlingen.

- Vi har ganske god oversikt over dette, men jeg vil ikke gå inn på hva vi vet, sier Bøen.

Et ubesvart spørsmål er likevel om andre kan ha vært involvert i opptakten til drapshandlingen, men slik at det kvalifiserer til medvirkningsstraff. 

25 etterforskere

Bøen opplyste søndag at avhørene trolig gir grunn til å innkalle vitner til nye avhør, men politiet vil mandag formiddag ikke svare på om dette har skjedd. Han vil heller ikke gå inn på om det kan være aktuelt å sikte andre personer i forbindelse med parteringsdrapet.

Etterforskningen av drapet fortsetter for fullt.

25 etterforskere fra Sunnmøre politidistrikt er engasjert i saken, og ni kriminalteknikere og datatekniske etterforskere fra Kripos er på Sunnmøre for å bistå i etterforskningen. Disse har fortsatt base ved lensmannskontoret i Ulsteinvik. 

30 avhør

Søndag ettermiddag var det foretatt 30 avhør av personer som kategoriseres som vitner.

Boligen hvor den drepte ble funnet ligger i et boligområde midt mellom Ulsteinvik og Hareid. Det bor flere småbarnsfamilier i nabolaget.