KAMPKLAR: Bildet er hentet fra en propagandavideo som de ekstreme islamistene har publisert på nett. Her er de på vei til Tikrit, Saddam Husseins hjemby.
KAMPKLAR: Bildet er hentet fra en propagandavideo som de ekstreme islamistene har publisert på nett. Her er de på vei til Tikrit, Saddam Husseins hjemby.

– ISIS har fanget 50 kristne familier i bygning

Norsk Folkehjelp har fått ubekreftede meldinger om at terrorgruppen ISIS har fanget 50 kristne familier i byen Hamdaniya søndag ettermiddag og truer med å drepe dem innen kort tid.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Familiene skal bli holdt fanget i en bygning i byen.

– Dette er grufulle og sjokkerende nyheter. Det verste er at erfaringen tilsier at de kan bli drept selv om de konverterer til islam, sier utenlandssjef i Norsk Folkehjelp, Kathrine Raadim til NTB.

Ekstremistgruppen Den islamske staten (ISIS) truer også med å drepe rundt 1.000 familier fra den kristne minoriteten yezidier som er omringet av gruppens krigere i landsbyene Koja, Hatimiya og Qaboshi.

TIPS OSS!

ISIS har truet med å drepe familiene dersom de ikke konverterte til Islam innen søndag. Ifølge Norsk Folkehjelps opplysninger skal ISIL ha utvidet fristen, i hvert fall for familiene i Koja.

Organisasjonen sier de har gitt husly til 13 yezidi-familier på flukt fra ISIS, og at de jobber med å tilby hjelp til flere.

KONTROLLPOST: Kurdiske styrker holder vakt utenfor Mosul. FOTO: Tipser
KONTROLLPOST: Kurdiske styrker holder vakt utenfor Mosul. FOTO: Tipser

Selvmordsbombere

Samme dag drepte en selvmordsbomber fra ISIS ti kurdiske soldater og såret 80 personer i en by nordøst for Bagdad, ifølge medisinske kilder.

Angrepet kom under kamper mellom kurdiske styrker og militante ISIS-opprørere i byen Jalawla.

TV 2 har tidligere snakket med en offiser i det kurdiske militæret, Peshmerge, som befinner seg ved frontlinjen nær den ISIS-kontrollerte byen Mosul i Nord-Irak. 

– Det er den verst tenkelige situasjonen for oss nå. Kurderne trenger hjelp fra det internasjonale verdenssamfunnet for å stoppe terroristene som kommer mot oss, sier offiseren til TV 2. 

Er du, eller kjenner du noen som er i Nord-Irak? Vi vil gjerne snakke med deg. Ta kontakt med våre journalister her.

Dropper mat og drikke fra fly

Amerikanske fly sørget søndag for nye forsyninger av mat og vann til tusenvis av sivile som er omringet av militante opprørere på Sinjar-fjellet i Nord-Irak.

Fire transportfly slapp ned i alt 88 store paller med nødhjelp, blant annet nærmere 17.000 liter drikkevann og over 22.000 ferdigmåltider, opplyser Pentagon.

Flyktningene på Sinjar-fjellet tilhører den religiøse minoriteten yezidiene, som er omringet av militante islamister fra opprørsgruppen Den islamske staten (ISIS).

Bomber videre

Amerikanske kampfly og droner gjennomførte søndag også nye angrep mot opprørerne, som har truet med å drepe flyktningene på Sinjar-fjellet dersom de ikke konverterer til islam.
USA innledet luftangrepene fredag, i et forsøk på å stanse ISISs framrykking i Nord-Irak.

Opprørsgruppen Den islamske staten (ISIS) har de siste månedene tatt kontroll over store områder både i Nord-Irak og Syria og erklært et kalifat – en muslimsk stat – i områdene de kontrollerer. Opprørerne anklages for massedrap på sivile.

 

(TV 2 / NTB)