TRØBBEL: Iraks statsminister Nuri al-Maliki har nyligt raks tidligere president  har nylig gått av .  REUTERS/Thaier al-Sudani
TRØBBEL: Iraks statsminister Nuri al-Maliki har nyligt raks tidligere president  har nylig gått av . REUTERS/Thaier al-Sudani

Maliki hardt ut mot Iraks president

Iraks statsminister Nuri al-Maliki anklager landets nyvalgte president Fouad Masoum for brudd på grunnloven. USA rykket straks ut til forsvar for Masoum.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Maliki kom søndag kveld med et krast utfall mot Masoum i en TV-tale og gjorde det klart at han vil fremme en formell anklage mot presidenten.

– Jeg vil fremme en formell klage i grunnlovsdomstolen mot presidenten, sa han i talen.

Kort tid etter ble det meldt om stor militær aktivitet i Bagdads gater, med økt nærvær av irakiske sikkerhetsstyrker og sjiamuslimske militssoldater.

USA støtter

USA, som har anklaget Maliki for å nære opp under de sekteriske motsetningene i Irak, rykket raskt ut til forsvar for Masoum.

– Vi støtter Iraks president Fouad Masoum som garantist for grunnloven, het det i en Twitter-melding fra statssekretær Brett McGurk i amerikansk UD.

Tar tid

Irak fikk ny nasjonalforsamling 30. april, men har ikke klart å bli enige om hvem som skal lede landet videre. Statsminister Nuri al-Maliki har sittet i to perioder, har fått kritikk for utelukkende være opptatt av å sikre sin egen makt.

(TV 2 / NTB)