PST frykter dette skal skje i Norge

PST-sjefen frykter norske Syria-krigere skal utføre terroraksjoner mot lett tilgjengelige mål i Norge. Til nå har 60 nordmenn reist.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

24. mai i år gikk en 29 år gammel franskmann inn i det jødiske museet i Brussel og skjøt og drepte fire personer. 29-åringen skal ha returnert til Europa etter å ha slåss med islamistiske militante opprørere i Syria.

Frykter det samme i Norge

Flere tusen personer har reist fra Europa for å kjempe i Syria og Irak. Politiets sikkerhetstjeneste mener disse utgjør en stor trussel nå de kommer hjem.

FRYKTER TERROR: PST-sjef Benedice Bjørnland sier til TV 2 at hjemvendte Syria-krigere skal slå til mot store folkemengder.
FRYKTER TERROR: PST-sjef Benedice Bjørnland sier til TV 2 at hjemvendte Syria-krigere skal slå til mot store folkemengder.
TERRORIST: 24. mai i år skjøt og drepte en 29 år gammel franskmann fire personer i det jødiske musset i Brussel. Foto: AFP
TERRORIST: 24. mai i år skjøt og drepte en 29 år gammel franskmann fire personer i det jødiske musset i Brussel. Foto: AFP

– Grunnen til at vi frykter reisevirksomheten til spesielt Syria er at personer slutter seg til rene terrorgrupperinger som ISIL. Disse står bak grove kriminelle handlinger, grusomheter, tortur og drap. Personer som returnerer til Norge har knyttet nettverk til en terrororganisasjon og kan være i stand til å gjøre noe her hjemme i Norge, sier sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste Benedicte Bjørnland til TV 2.

Har du informasjon om dette? Tips våre journalister her.

PST frykter at hjemvendte Syria-krigere skal slå til mot lett tilgjengelige mål i Norge, som store folkemengder.

– Man har sett en utvikling fra spektakulære til mer enkle hendelser, med bruk av håndvåpen og hvor man har slått til mot myke mål, altså mennesker. Et eksempel er angrepet mot det jødiske museet i Brussel, sier Benedicte Bjørnland til TV 2.

Ti personer omkommet

Til nå har nærmere 60 personer reist fra Norge til Syria og Irak. Flere personer har reist i løpet av sommeren, får TV 2 opplyst.

– Vi har ikke en fullstendig oversikt, men vi har nok et ganske godt bilde. Det bildet er at mellom 50 og 60 personer har reist fra Norge, og så kan det være mørketall. Det kan være personer vi ikke vet om som har reist også, sier Bjørnland.

Hva vet dere om disse personene nå?

– En del har returnert. Vi anslår at om lag tjue prosent, altså ti personer har omkommet. Men det vil vi ikke kunne bekrefte med sikkerhet, sier PST-sjefen.

Totalt ti personer som har reist ut for å kjempe er til nå siktet for å ha deltatt i eller støttet en terrororganisasjon. Fem av disse er ennå ikke kommet hjem til Norge, i følge TV 2s opplysninger.