Lader opp til EM i tomannstelt med treneren

Ida Marcussens ekstreme mesterskapsoppladning inneholder camping, bærplukking, og isbading.

ST. MORITZ (TV 2): Hun har alltid gått sine egne veier. Men i år har hun tatt det et skritt videre.

– Velkommen til mitt, eller vårt hjem, smiler Ida Marcussen, og viser stolt fram sitt nyinnkjøpte tomannstelt som hun de siste tre ukene har delt med sin trener Lukas Udelhoven. Der har de bodd, mens de har trent i skogene rundt campingplassen i luksuriøse St. Moritz i Sveits.

– Ikke ekstremt for oss

For mens de andre norske utøverne på høydesamling på samme sted har bodd på flotte hoteller, holder syvkjemperen fra Kristiansand det på laveste standard.

– Det er kanskje ikke luksus, det har vi ikke råd til. Det er en enkel livsstil, men jeg trives i naturen. Det er trening som står i fokus. Jeg har to til tre økter om dagen, ellers blir det mye hvile - og bading i iskaldt vann for å få kroppen til å restituere seg, forteller hun.

Trener Lukas Udelhoven utdyper - og sammenligner det de gjør med Rocky Balboa, i den klassiske filmen "Rocky 4".

– Vi kjører vårt eget opplegg som er mer "back to basic", slik man gjorde ting før. Vi trener i skogen, og plukker bær som vi spiser, gjør ting mest mulig naturlig, sier han, vel vitende om at flertallet i friidretts-Norge er skeptiske til det de gjør.

– Jeg kan forstå at noen synes vi er rare. Men det som er ekstremt for andre, er ikke ekstremt for oss.

– Spiste 4 kg melon

Marcussen klatrer i trær, løfter fotballmål som styrketrening, kaster bildekk, og bruker vedkubber og pinner fra skogen som hekker. Under samlingen i Sveits, har hun bare vært innom friidrettsbanen maksimalt to til tre ganger i uka for å kjøre noen spesifikke sprintøkter.

BADING: Ida Marcussen og trener Lukas Udelhoven stuper i vannet. FOTO: Tord Kristian Skancke/TV 2
BADING: Ida Marcussen og trener Lukas Udelhoven stuper i vannet. FOTO: Tord Kristian Skancke/TV 2

– Vi tar heller ikke medisiner, eller bruker noe kjemi, sier Udelhoven.

Marcussen forteller at hun knapt har vært hos legen på ti år.

– Jeg har en fastlege jeg kjenner via min mor. Hun har jeg sett kanskje to, tre ganger for å måle jerninnholdet i blodet. Jeg mener jeg har et innstinkt som forteller meg når kroppen er sliten. Hvis jeg hele tiden skulle brukt instrumenter for å måle ting, så tror jeg at jeg hadde mistet det innstinktet.

Isbadingen hun driver hele året gjennom, beskriver hun som hennes fysioterapuet. Og også på matfronten, skiller hun seg fra de fleste.

– Jeg kan spise en fire kilos melon, og drikke en liter kulturmelk til lunsj. For andre er det kanskje ekstremt, men ikke for meg.

Udelhoven mener de fleste moderne toppidrettsutøverne har fjernet seg fra det naturlige.

– Kroppen selv vet hva den trenger. Hvis Ida har spist for mye en dag, så spiser hun bare litt mindre neste dag. Men man må lære seg selv å kjenne, sier han.

Frivillig

Under VM i fjor sa NRKs friidrettsekspert, Vebjørn Rodal, at Marcussen burde vurdere å bytte trener for å få nye impulser.

Resultatene har uteblitt de siste seks årene, og hennes personige rekord er fra da hun tok sølv i junior-VM. Men Marcussen har aldri vurdert et bytte, og har i år tatt opplegget til Udelhoven til ytterpunktet.

– Føler du deg som en outsider?

– Ja, jeg gjør det. Jeg liker egentlig å være en outsider, og det er en god posisjon å være i, sier hun.

Og den tyskfødte treneren, fnyser av påstander om at han ikke er bra for Marcussen.

– Vi kommer å fortsette med dette så lenge vi har lyst til det, og hun blir ikke tvunget til dette. Det er frivillig, sier han, og titter bort på henne.

– Ja, er det det, Ida?

– Ja, selvfølgelig er det det. Hvis ikke hadde jeg ikke vært her.

I videovinduet under kan du hvordan Marcussen mentalt forbereder seg på 800 meteren som er siste øvelsen i syvkampen som går fredag 15.august.