DREPT: Sami Muthanna Milhem (20). Foto: Privat
DREPT: Sami Muthanna Milhem (20). Foto: Privat

Kamerat om Sami (20): – Han prøvde bestandig å gjøre andre glade

ULSTEINVIK/OSLO (TV 2): Siste gang familien snakket med Sami (20) var han glad fordi han nettopp hadde fått skoleplass. Familien til den drepte 20-åringen Sami Muthanna Milhem er søndag samlet i sorgen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Milhem var opprinnelig fra Irak, men var norsk statsborger og var bosatt på Hareid.

Politiet gikk ut med hans identitet under en pressekonferanse søndag, etter samtykke fra hans nærmeste familie.

En kamerat av den drepte 20-åringen, som ønsker å være anonym, sier til TV2 har det hele er uvirkelig. 

– Jeg så ham sjeldent uten et smil om munnen. Han var alltid glad, og prøvde bestandig å gjøre andre til lags. 

Kameraten har kjent dendrepte Sami Muthanna Milhem i tre år. 

– Han vil bli dypt savnet av kameratene sine. Drapet er helt uvirkelig. Jeg har ennå ikke forstått at det er sant. Det er som en vond drøm, og jeg har ikke ord for det som har skjedd, sier kameraten. 

– Hadde akkurat fått skoleplass

Familien til Milhem venter fortsatt på å få se sønnen og drapsstedet. Via bistandsadvokat Jørund Knardal sier familien at han den siste tiden virket glad. 

– Han gledet seg til å skulle starte på videregående skole til høsten. Siste gang familien pratet med Sami, hadde han akkurat fått skoleplass på en mekanisk linje på videregående. Han var derfor veldig glad, sier Knardal til TV 2 og fortsetter: 

– Det er en stor tilleggsbelastning for familien at kroppsdeler ble funnet rundt omkring i leiligheten. De sitter med mange ubesvarte spørsmål. Hvordan ble han drept? Hva er drapsvåpenet? De vet fortsatt svært lite.

– På grunn av krig og forfølgelse i Irak flyktet foreldrene med barna til Norge, for å bringe familien i trygghet. Det er derfor ekstra tøft for foreldrene at sønnen, som de flyktet til Norge med, nå er drept, sier Knardal.

Familien har sammen med bistandsadvokaten vært i avhør hos politiet. 

– De har fortalt det de har å si, og nå må politiet legge alle puslebitene sammen med de andre vitneavhørene. Men de har stort håp om at drapet blir oppklart siden de allerede har en person siktet i saken, sier Knardal. 

– Storfamilien er samlet i sorg og sjokk på Hareid, forteller Knardal til NTB

Det var klokken 13.30 fredag at politiet ble gjort kjent med at 20-åringen var funnet død i en kommunal leilighet på Bigset i Hareid kommune. Milhem bodde ikke der selv, men var på besøk der.

AUF-medlem

Milhem har tidligere vært aktiv medlem i AUFs lokallag i Hareid og Ulstein.

Han var også musikalsk anlagt: Under en minnemarkering i Sjøborg kulturhus i Ulstein i september 2011, for ofrene for terroren i Oslo og på Utøya, spilte Milhem trommer.

Vitner til opptakten

Det var flere andre vitner til stede i leiligheten da Milhem ble drept:

– Det har i alle fall vært vitner til selve opptakten til drapshandlingen, men det er uklart om disse har sett drapshandlingen, sier fungerende politimester Ingar Bøen.

– Når det gjelder motivet for drapet, er det vanskelig for oss å uttale oss om dette før vi har fått en forklaring fra den som skal ha motivet, den siktede, sier Bøen og fortsetter: 

– Forklaringen hans kan føre til at vi må ta nye avhør av vitner.

– Betyr det at det kan bli aktuelt å sikte flere i forbindelse med drapet?

– Det vet vi ikke nå. Avhøret av den siktede pågår nå, så det vil avhøret vise.

Den drepte, Sami Milhem var bekjent av den nå drapssiktede mannen, men de var ikke i slekt med hverandre. Han sitter nå i avhør ved Ålesund politistasjon sammen med avhørsspesialister fra Sunnmøre politidistrikt.

– Det som kommer frem i avhørene kan gjøre det nødvendig med nye avhør av vitner vi allerede har snakket. Derfor gir vi ikke nå opplysninger av hva siktede forklarer, sier Bøen.

Den siktede ble pågrepet på Valderøy, hvor han har bodd den siste tiden. Siktede ble pågrepet mistenkt for et annet forhold. Etter å ha blitt transportert til Ålesund, så hadde politiet ny informasjon som førte til formell pågripelse og siktelse for drapet.

– Det var en konfliktsituasjon mellom siktede og avdøde, sier Bøen.

Den siktede vil bli fremstilt for varetektsfengsling mandag og er foreløpig siktet for forsettlig drap.