USKYLDIG OFFER: Henning Berg under kampen mellom Celtic og Legia Warszawa. Bergs Legia vant 2-0 og 6-1 sammenlagt men ble dømt til 0-3-tap for bruken av en ikke-spilleberettiget spiller. Foto: Leszek Szymañski / NTB scanpix
USKYLDIG OFFER: Henning Berg under kampen mellom Celtic og Legia Warszawa. Bergs Legia vant 2-0 og 6-1 sammenlagt men ble dømt til 0-3-tap for bruken av en ikke-spilleberettiget spiller. Foto: Leszek Szymañski / NTB scanpix

Hoder vil rulle i Legia etter Mesterliga-smellen

Legia Warszawa raser mot Celtic etter å ha blitt dømt til tap av UEFA.

Den administrative feilen som kostet Legia Warszawa plassen i Mesterligaen til tross for at de slo Celtic 6-1 sammenlagt får konsekvenser for personene som var ansvarlig.

Bartosz Berezsynski var ikke spilleberettiget da han kom på banen de siste fem minuttene, og dermed ble Legia dømt til et 0-3-tap i returoppgjøret og røk ut på bortemål.

Det kom frem på en pressekonferanse søndag.

– Det vil få konsekvenser for noen. Mange føler ansvar for dette i klubben, og noen vil trolig miste jobbene sine, sa klubbpresident Boguslaw Lesnodorski ifølge Legia.com.

– Zbysek Korol, som er en av personene ansvarlig, har jobbet i klubben i flere tiår. Han har sagt opp allerede.

Ifølge Lesnodorski har de fire personene som hadde ansvaret stilt sine stillinger til disposisjon for klubben.

Det bekrefter Legia-trener Henning Berg til TV 2.

– Det er ganske kaos her nede nå. Flere har bedt om oppsigelser fordi de sliter med ekstremt dårlig samvittighet, sier Berg.

Legia fremhever imidlertid at de ønsker å ta vare på de ansatte i klubben, selv om det vil få konsekvenser for noen.

– Vi forventer det beste fra våre ansatte, men forstår at dette er en menneskelig feil. Vi vil at Legia skal være en plass hvor folk ønsker å være, og at de ikke går rundt og er redd for å gjøre feil, sa styremedlem Dariusz Mioduski.

Forbannet på Celtic

Legia Warszawa er heller ikke spesielt imponert over måten Celtic har håndtert situasjonen. 

Mioduski og Legia har sendt et brev til den skotske storklubben der de ber om et møte uten svar. Nå har de sendt et nytt, åpent brev i retning skottene, der de i klare ordelag forteller hva de syns om dem.

Der ber de også om et nytt møte i Warszawa eller Glasgow. 

Les brevet under artikkelen.

– Celtics oppførsel er sjokkerende. Det de gjorde er ikke akseptabelt. Vi sendte et brev der vi ba dem om å snakke sammen, noe som man kan gjøre i en slik situasjon, sa Mioduski.

– Jeg er en fan av Celtic, og jeg har alltid vært imponert av klubben, verdiene og støttespillerne deres. 

Ifølge UEFA-reglenes artikkel 34, punkt fem, skal klubber gå i dialog i slike situasjoner, hevder Legia-styret.  

Senere søndag kveld skriver Celtic følgende i et svar til Legia Warszawa på sine hjemmesider.

– Vi er skuffet over Legia Warszawas kommentarer. Dette er helt og holdent en sak for UEFA og deres prosesser. Som en følge av det vil vi ikke kommenterer ytterligere før et passende tidspunkt.

Kunne sagt opp plassen

Den polske fotballlegenden Zbigniew Boniek, som nå er president i det polske fotballforbundet, forteller at skottene kunne sagt opp plassen sin.

– Hadde Celtic offisielt gitt opp plassen i Mesterligan, så kunne Legia ha beholdt plassen. Det var umulig å få tak i Celtic den dagen. Ikke svarte de på telefonsamtaler eller på e-poster. De gjemte seg bare og ventet, sier Boniek til Przeglad Sportowy.

Det står i kontrast til det Ronny Deila sa etter trekningen der Celtic ble trukket mot Maribor.

Han mente dette var opp til UEFA å avgjøre.

– Det er veldig rart. Jeg er lei meg på Legias vegne. Men dette er Uefas avgjørelse. Jeg er fotballmanager og forbereder meg nå til Maribor-kampen, sa Deila.

Innrømmer feil

Parallellt jobber den polske storklubben med anken opp mot UEFA, som de hevder har gjort flere prosedyrefeil i behandlingen av saken.

For det første har ikke klubben fått noen grunngivelse fra UEFA. For det andre har de ikke fått forklare seg, og for det tredje var det ifølge Legia en person som fattet avgjørelsen og ikke tre som forskriftene sier.

– At vi har gjort en feil er udiskutabelt, men etter vår mening er straffen uforholdsmessig hard med tanke på feilens alvorlighetsgrad, sier Dariusz Mioduski.

Høyrebacken Beresynski var ikke spilleberettiget fordi han etter UEFA-regler ikke hadde sonet kampene etter det røde kortet han fikk mot Apollon i Europaligaen forrige sesong.

Det fordi han ikke var registrert i troppen til kvalifiseringskampene mot St. Particks.

– Etter vår mening satt Bartosz Beresynski på sidelinjen i tre kamper etter det røde kortet. Vi levde i den troen at selv om han ikke står på listen så finner straffen sted, sier president Lesnodorski.

Det er UEFA ikke enig i og svarte med å dømme klubben til tap.

– Vi har lite annet valg enn å anke saken til UEFA og å ta saken til voldgiftsretten, dersom vi skal komme ut av denne situasjonen. Jeg tror sjansene for å lykkes med anken er 5-75 prosent.

Takker for støtten

Legia forventer et svar på saken innen 7-8 dager og har ikke gitt opp kampen om å være med i Mesterligaen. Klubben aksepterer også en mildere straff enn en som medfører at de blir kastet ut av europas gjeveste klubbturnering.

Hovedstadsklubben har ikke regnet på de økonomiske konsekvensene av å ryke ut, men det er ikke til å stikke under en stol at forskjellen på en plass i Mesterligaen kontra Europaligaen er i multimillionsklassen.

Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst

Lørdag vant Legia Warszawa 5-0 over Górnik Leczna i Ekstraklasa, og klubben takker for støtten fra egne fans de tilreisende supporterne og fotballverden generelt.

– Folk er rasende over hva som skjedde. Vi er stolte av laget vårt som vant kampen. Det gjør oss mer motiverte til å få beslutningen omgjort. Jeg er en realist. Sjansene for et positivt utfall av anken er små, men det er svært viktig med tanke på sportens helse. Rettferdighet og god sportsånd ble ikke tatt hensyn til i vedtaket.