Johan Kaggestad omtaler Eduardo Sepulveda som en av rittets mest spennende ryttere.. AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG
Johan Kaggestad omtaler Eduardo Sepulveda som en av rittets mest spennende ryttere.. AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG

Kaggestad vurderer Arctic Race: – Han er rittets Messi

Lad opp til Arctic Race med Johan Kaggestads spådom.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Arctic Race på TV 2 og TV 2 Sumo fra torsdag til søndag!

Den andre utgaven av Arctic Race of Norway ruller i gang fra Hammerfest torsdag. 708 kilometer i vakker natur venter rytterne på etappene fra Hammerfest til Tromsø.

Flere av verdensstjernene har meldt sin ankomst til verdens nordligste internasjonale ritt - deriblant Marcel Kittel, Alexander Kristoff og Thor Hushovd.

TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad har vurdert hver enkelt etappe og kommet med en spådom for kampen om den blå ledertrøyen.

Se komplett liste over rytterne som skal delta i Arctic Race her!

1. etappe (Hammerfest-Nordkapp, 204 kilometer):

Den første etappen i årets ritt er av det spektakulære slaget. Rytterne starter i Hammerfest. Det er to innlagte spurter før et klatrepunkt fem meter over havnivå etter at rytterne har vært 212 meter under havet i Nordkapptunnelen. Rytterne ender opp med målgang på Nordkapp-platået. Her kan vi vente oss vakre tv-bilder og en fartsfylt avslutning på etappen.

Kaggestad anslår at dette er en etappe for spurternerne med kapasitet til å takle en tøff motbakke. En tre kilometer lang klatring med 7,8 prosent stigning opp til Vestfjordfjellet venter rytterne like før Nordkapp-platået.

– Den første etappen har en krevende avslutning. De skal tross alt opp på Nordkapp-platået. Jeg tror at dette er en etappe som passer Kristoff bra. Jeg tror ikke Kittel er god nok til å vinne. Det kan være andre der som går for etappeseier – klassikerryttere for eksempel. Dersom Hushovd er i form, så kan han være med. Jeg tror ikke Nordhaug er god nok til å vinne en sånn spurt.

– Det blir en feiende frisk avslutning på etappen med mye støting. Vi skal ikke se bort fra Sondre Holst Enger heller. Det er en veldig bra etappe for ham. Dette kan være etappen hvor han lykkes på å slå Kristoff. Fredrik Lugvigsson (Giant-Shimano) er også en spennende rytter dersom det blir for hardt for Kittel. Gatto er en het kandidat.

Vinnerkandidatene: Alexander Kristoff, Oscar Gatto

Outsidere: Thor Hushovd, Sondre Holst Enger, Fredrik Ludvigsson, Tom Van Asbroeck, Lars Petter Nordhaug

Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst

2. etappe (Honningsvåg-Alta, 207):

Den andre etappen er mer eller mindre paddeflat. Dermed er alt lagt tilrette for spurterne. På den flate avslutningen er det umulig å komme unna det tyske fartsfantomet Marcel Kittel, men Kristoff vil nok gjøre sitt for å utfordre mannen med fire etappeseiere i årets Tour de France.

– Den andre etappen er flat, så det blir en Kittel-etappe. Jeg ser ikke for meg noe annet enn kamp mellom Kristoff og Kittel. Sondre Holst Enger og Thor Hushovd kan også være med, sier Kaggestad.

Vinnerkandidatene: Marcel Kittel, Alexander Kristoff

Outsidere: Sondre Holst Enger, Thor Hushovd, Tom Van Asbroeck, Tormod Hausken Jacobsen

Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst

3. etappe (Alta-Kvænangsfjellet, 132 kilometer):

Den tredje etappen er rittets korteste, men desidert tøffeste. Med målgang på Kvænangsfjellet 410 m.o.h etter en 6,9 kilometer lang bakke med 5,7 prosent stigning kan det det være at slaget om sammenlagtseieren kommer til å stå her.

– Brändle er en mann å regne med her. Stef Clement og Moinard er gode ryttere som også kan være der, sier Kaggestad.

– Det spørs hvordan Simon Spilak er etter skaden i Tour de France. Han er en av de aller beste i rytterne i feltet når man tenker på sammenlagtkampen. Det spørs imidlertid hvor låst han blir til Kristoff.

TV 2s sykkelekspert tror også at flere av de norske rytterne kan bite godt fra seg.

– Lars Petter Nordhaug er i brukbar form, noe han viste i Polen rundt. Sondre Holst Enger kan være med. Han er jo ganske tøff, sier Kaggestad.

Vinnerkandidatene: Steven Kruijswijk, Lars Petter Nordhaug, Amaël Moinard, Matthias Brändle, Kevin Seeldrayers

Outsidere: Stef Clement, Eduardo Sepulveda, Simon Spilak, Martin Elmiger

Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst

4. etappe:

Rittet avsluttes i Tromsø med en rundløype inne i byen der rytterne skal passere mållinjen fem ganger. Drøyt fire kilometer før mål venter en bakke på 1,3 kilometer med 7,3 prosent stigning for rytterne.

Etappen ligner på fjorårets avsluttende etappe i Harstad - da gikk Thor Hushovd til topps.

– Dersom Thor klarer å vinne, så kan også Alexander Kristoff klare å vinne i Tromsø. Gatto er også et godt valg på denne etappen. Jeg har veldig sans for Ludvigsson. Jeg tror ikke at han vinner, men jeg tror han er med i finalen. Det er flere skikkelige knekkere inne i Tromsø, sier Kaggetad. 

Vinnerkandidatene: Alexander Kristoff, Oscar Gatto

Outsidere: Thor Hushovd, Sondre Holst Enger, Fredrik Ludvigsson, Tom Van Asbroeck,

Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst

Sammenlagtfavorittene: 

Thor Hushovd vant fjorårets utgave av Arctic Race. Årets løype er noe tøffere, men også i år blir det delt ut bonussekunder til de tre første på hver etappe. Etappevinnerne får ti sekunder, mens andre- og tredjeplass får henholdsvis seks og fire. Innlagte spurter gir også bonussekunder til de tre første - tre, to og ett sekund. 

Kaggestad mener det er vanskelig å spå hvem som er den heteste sammenlagtkandidaten, men peker på Belkin som et lag med enorm slagkraft.

– Belkin har det mest harmoniske laget med tanke på sammendraget. De er veldig velbalanserte. Lars Petter Nordhaug er en kandidat til å vinne sammenlagt. Det kan være at han får god støtte fra Clement og Kruijswijk. Dersom de støtter ham, så kan han vinne hele greia! Men det kan jo de to andre også, sier Kaggestad.

Argentinske Eduardo Sepulveda . AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG
Argentinske Eduardo Sepulveda . AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG

Han har også et godt øye til Bretagne-Séché Environnement–rytter Eduardo Sepulveda.

– Sepulveda er rittets Messi! Han er en av de mest spennende i feltet. Han har hatt en veldig god vårsesong, men jeg vet ikke helt hvordan han er etter skaden i Paris-Nice. Dersom han er restituert etter skaden, vil han kjempe høyt oppe i sammendraget, sier Kaggestad.

– Hos Katjusja er det er jo utelukkende Spilak som ser ut som en sammenlagtkandidat, men de skal nok kjøre for Alex. Han ligger akkurat på grensen til å vinne. Rittet er litt hardere enn i fjor, men det er ikke verre enn at han kan klare det. Han vant jo Tour des Fjords, som er et lignende ritt.

Vinnerkandidatene: Lars Petter Nordhaug, Matthias Brändle, Kevin Seeldrayers

Outsidere: Eduardo Sepulveda, Alexander Kristoff, Oscar Gatto, Steven Kruijswijk, Simon Spilak