– Journalister blir utvist fra Gaza fordi Hamas ikke liker det de gjør

GAZA ( TV 2) Reporter Pål T. Jørgensen forteller at pressen har fått strenge restriksjoner og trusler i Gaza.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2s reporter Pål T. Jørgensen rapporterte søndag morgen om den pågående situasjonen fra Gazastripen. 

– Det er greie arbeidsforhold her, men det er flere utenlandske journalister har blitt kastet ut av Gaza fordi Hamas ikke liker det de har skrevet eller sagt. Vi har fått streng beskjed om at dersom vi filmer at Hamas fyrer av raketter eller at de skyter, så får vi alvorlige problemer og blir utvist fra Gaza, sier Jørgensen.

Se hele intervjuet fra Nyhetskanalen øverst i saken.

Nye forhandlinger søndag

Minst 60 000 palestinere har flyktet tilbake til FN-skoler på Gaza-stripen, etter at krigen blusset opp igjen. Det er nå 255 000 mennesker som søker ly ved FN-skolene.

Forholdene er svært vanskelige, med stor mangel på vann, elektrisitet og dusj og toaletter.
Hittil er 452 barn drept i den måned- lange konflikten.

Forhandlingene om en ny våpenhvile går trått i Egypt. De palestinske representantene truer med å trekke seg dersom ikke Israel returnerer til forhandlingsbordet uten å stille betingelser.

– Det pågår intense forsøk på å få det til løsninger. Egypterne har innkalt den palestinske delegasjonen til et møte, og det møtet startet for én time siden, fortalte Jørgensen søndag morgen like etter klokken 08.

– Partiene stiller urealistiske krav

Det er ennå langt unna en våpenhvile til tross for forhandlingene.

– Dette er forhandlinger som er meget vanskelige. Dette er to parter som ikke anerkjenner hverandres rett til å eksistere. Hamas har som mål å utslette staten Israel, mens Israel sier at Hamas er en terroristorganisasjon som må knuses.

Jørgensen forteller at palestinernes krav om at blokadene skal heves og havnen skal åpnes for skipstrafikk, uten betingelser er urealistisk. Det samme gjelder Israels krav om at Hamas skal avvæpnes.

– Israelerne har åpnet for at man kan løfte blokadene og åpne grenseovergangene, men de vil ha streng kontroll slik at Hamas ikke ruster opp og får inn nye raketter og nye våpen. Man skal ikke ha vær lenge her på Gaza-stripen, for å forstå at det er nødvendig. Grensene må heves og man må få inn varer og for å få økonomien til å gå igjen. Hvis ikke går det fryktelig galt, sier utenriksreporteren. 

Da krigen startet regnet man med at Hamas hadde om lag 11.000 raketter.

– Man kan regne ut at de har cirka 3000-4000 raketter igjen. Hvilke kvalitet det er på de resterende, om de har bruk de beste først, vet ikke jeg, men mange diplomater jeg har snakket med sier at krigen vil dø ut snart.