BIDRATT: Overgangssummene til Thomas Vermaelen, Cesc Fàbregas og Thierry Henry har bidratt til å gjøre overgangen til Emirates Stadium billigere for Arsenal.
BIDRATT: Overgangssummene til Thomas Vermaelen, Cesc Fàbregas og Thierry Henry har bidratt til å gjøre overgangen til Emirates Stadium billigere for Arsenal.

Barcelona har finansiert 25 prosent av Emirates Stadium

Den spanske giganten har kjøpt spillere fra Arsenal for 1,4 milliarder kroner.

Lørdag ble Arsenal-kaptein Thomas Vermaelen klar for Barcelona i en overgang som rapporteres å være verdt rundt 150 millioner kroner.

Vermaelen blir den tredje kapteinen som forlater Nord-London i favør av den katalanske hovedstaden siden 2007. Thierry Henry ble etterfulgt av Cesc Fàbregas i 2011.

Det er imidlertid ikke de eneste Arsenal har solgt til Barcelona. Siden Arsène Wenger kom til Arsenal i 1996 har totalt åtte spiller forlatt klubben i favør av de spanske gigantene.

Ifølge en oversikt satt sammen av Metro har Barcelona betalt 135 millioner pund (1,4 milliarder kroner). Det er over en tredel av totalkostnaden til Arsenals stadion Emirates som stod klar i 2005 og har en totalramme på fire milliarder kroner.

Byggingen av det moderne anlegget, som huser 60.000 tilskuere, har gjort at Premier League-klubben har spinket og spart på kronene etter å ha satt seg i en stor gjeld.

Det har blant annet ført til at klubben har solgt sine største stjerner i tur og orden, og erstattet dem med billigere alternativer.

Barcelona har imidlertid bidratt godt med å spytte penger inn i Arsenal gjennom spillerkjøp. 

Samtidig har Arsenal kjøpt spillere tilbake. Flere unggutter har fulgt i Cesc Fàbregas' fotspor samt at «The Gunners» for første gang brukte store penger på å kjøpe en spiller fra handelspartneren i sommer da Alexis Sànchez tok turen motsatt vei for 360 millioner kroner.

Totalt har imidlertid Arsenal gått nærmere en milliard kroner i pluss på overgangene.

Det er penger som har kommet godt med for nedbetaling av lånet, og tilsvarer en fjerdel av kostnaden av Emirates. Uten den pengetilførselen hadde det blitt vanskeligere for Arsenal.