Kraftig økning i smugling med vogntog fra Polen

Aldri før har Tollvesenet tatt så mange store beslag som i år, og smuglerne tar i bruk stadig nye metoder for å unnslippe tollerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En trailer fra Polen ble i juli i år stanset på Svinesund. Den var tilsynelatende lastet med 15 paller med sponplater. Men da tollerne kjørte lastebilen gjennom en scanner, kom det til syne noe helt annet enn bare sponplater.

- Sponplatene er limt og spikret sammen, og deretter har de laget et hulrom som de har fylt med sprit, øl og sigaretter. Det er sjeldent vi ser at smuglerne legger så mye arbeid i å dekke til smuglervarene, forteller avdelingssjef i Tollregion Øst-Norge, Asle Farberg.

Til sammen 13 000 liter alkohol og 100 000 sigaretter skjulte seg inne i pallene med sponplater.

- Dette tilsvarer en avgiftsunndragelse på 1,5 til 2 millioner kroner, og vi ser svært alvorlig på smuglerforsøket siden volumet er så stort, sier Farberg.

– Smugler mye på en gang

Men det er ikke første gang i år at det blir forsøkt smuglet store kvantum av alkohol og sigaretter inn til Norge. Til sammen har tollvesenet avdekket fem vogntog, alle fra Polen, så langt i år.

- Dette er en merkbar økning. Vanligvis avdekker vi ett vogntog per år, og i stede flere små beslag i varebiler. Men i år er trenden at det blir forsøkt smuglet mye på en gang. Og vi vet jo ikke hvor mange lastebiler som slipper forbi norskegrensa uten at de blir tatt, forteller Farberg.

STORT BESLAG: Alt dette skjulte seg i sponplatene. FOTO: Tollvesenet
STORT BESLAG: Alt dette skjulte seg i sponplatene. FOTO: Tollvesenet

Stoppet seg selv

Én av trailerne som slapp unna tollerne på grensen, stoppet seg selv i Oslofjordtunnelen i starten av august. Traileren fra Polen fikk motorstans og politiet fikk mistanke om at noe var galt da føreren av vogntoget hadde stukket fra stedet.

- Det viste seg at vogntoget var fylt med 20 000 liter alkohol, ment for å distribueres i Norge, sier tollsjefen.

Er det en organisert gruppe som står bak siden alle de fem vogntogene som er avslørt i år er fra Polen?

- Vi vet ikke om det er sammenheng mellom dette beslaget, og de andre lastebilene som ble tatt på grensa. Men det er ingen tvil om at lave priser i Polen, og høye alkohol- og sigarett-priser i Norge, kan gi en høy fortjeneste for smuglerne, sier Farberg.