FANGET: Rundt 50.000 kristne fra Yezidi-sekten i Irak er fanget på Sinjar-fjellet etter å ha flyktet fra ekstremistgruppen IS. Foto: IESTCU
FANGET: Rundt 50.000 kristne fra Yezidi-sekten i Irak er fanget på Sinjar-fjellet etter å ha flyktet fra ekstremistgruppen IS. Foto: IESTCU

Obama: – Vi forsøker å forhindre et folkemord

USA trapper opp bombingen av Islamsk stat og flydropp med nødhjelp til de 50.000 menneskene som er fanget på et fjell i Irak. Samtidig truer terrorgruppen med å drepe flere hundre familier om de ikke konverterer til islam.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siste: Islamsk stat truer med å drepe 300 familier fra den religiøse minoriteten yezidi dersom de ikke konverterer til islam. Det sier flere vitner til Reuters.

USA fortsatte lørdag luftangrepene mot ekstremistgruppen IS i Irak.

Amerikanske luftangrep har ødelagt våpen og utstyr som ekstremistgruppen ISIL kunne brukt til å angripe byen Arbil med, ifølge USAs president Barack Obama.

– Hindrer et folkemord

USAs president Barack Obama sa i en tale lørdag at de opptrapper bombeangrepene samt øker droppingen av nødhjelp til de rundt 50.000 menneskene som har flyktet til Sinjar-fjellet i Nord-Irak.

Ifølge Obama har Storbritannia og Frankrike sagt ja til å støtte USAs humanitære innsats overfor flyktningene som sitter fanget på fjellet.

– Begge landenes ledere har uttrykt sterk støtte til handlingene og har bestemt seg for å slutte seg til vår humanitære støtte til irakere som lider, vi forsøker å forhindre et folkemord, sa Obama.

De 50.000 flyktningene har vært uten mat og drikke i dagevis og flere barn skal ha omkommet. I natt slapp amerikanske militærfly paller med vann og mat over fjellene.

– Irakerne som flyktet til fjellet er i ferd med å sulte og tørste i hjel. Maten og vannet vi har sluppet ned til dem, vil hjelpe dem å overleve, sa Obama.

De fleste flyktningene skal være kvinner og barn og tilhører den kristne yezidi-minoriteten. De ble tvunget på flukt da IS-styrker erobret byer og landsbyer i området, og søkte tilflukt i fjellet.

Sinjar-fjellet er omringet av IS-styrker, men flere flyktninger skal ha klart å unnslippe til den kurdiske provinsen Dohuk etter å ha kjempet seg forbi ekstremistene.

Truer med massedrap

Islamsk stat har lørdag kveld omringet og truer med å drepe 300 familier fra den religiøse minoritet yezidi-kurdere, om de ikke konverterer til Islam. Det sier flere vitner.

Familier i landsbyene Koja, Hatimiya og Qaboshi er omringet av sunnimuslimske opprørere.
IS har gjennom en brutal framrykning tatt kontroll over store områder i både Syria og Irak.

Så lenge som nødvendig

Lørdag er minst 20 opprørere fra terrorgruppen drept og 55 opprørere skadd, ifølge kurdiske myndigheter.

Amerikanske jagerfly slapp bomber mot IS-leirer i Khazar-området mellom den opprørsstyrte byen Mosul og kurdiske Erbil.

USA startet luftangrepene fredag mot terrorgruppen for å sikre de amerikanske mannskapene i landet, og for å bryte omringningen av Sinjar-fjellet der de tusenvis av flyktningene er fanget.

President Barack Obama sier at luftangrepene vil fortsette «så lenge det er nødvendig».

– Problemet i Irak blir ikke løst på noen uker. Dette kommer til å ta tid, sa presidenten i en uttalelse lørdag.

Er i ferd med å sulte ihjel

Obama sier at ekstremistgruppens framrykning har gått raskere enn ventet. Han mener det vil ta tid å løse situasjonen i Irak.

Han la til at USA ikke har satt en tidsramme for sine operasjoner i Irak, men understreket at det viktigste er at landet får på plass en samlingsregjering.

– USA kan ikke og bør ikke gripe inn hver gang det er en krise i verden. Men i en slik situasjon, der det er fare for en massakre av mange uskyldige mennesker og vi har muligheten til å forhindre det, så kan vi ikke se bort, sier han.

Kontrollerer Iraks største demning

Samtidig hevder øyenvitner at IS har begynt å utføre reparasjonsarbeid på Mosul-demningen, som de tok kontroll over torsdag.

Opprørene har fraktet ingeniører til demningen for å reparere den, ifølge øyenvitnene.

Etter flere dager med kamper, tok Islamsk stat torsdag kveld kontroll over Iraks største demning, som ligger i Mosul.

Kontroll over demningen gir IS mulighet til å oversvømme store områder i Nord-Irak.

– Nordmenn deltar

Ifølge avisen Verdens Gang deltar en gruppe norskkurdere i de kurdiske styrkenes kamp mot ekstremistgruppen IS i Irak.

– Vi er i nærkamp med dem, sier en av dem til VG.

Ifølge avisen reiste mannen med tre andre norskkurdere fra Norge til Irak i forrige uke for å beskytte Kurdistan mot IS.

– I starten kjøpte jeg våpen og ammunisjon selv. Senere har jeg fått tilgang på flere våpen. De siste dagene har vi deltatt i harde kamper side om side med de kurdiske militærstyrkene, sier en av dem, en 28 år gammel mann fra Østlandet.

Han sier at også svensker, dansker og tyskere har reist for å bistå de kurdiske styrkene. Han angrer ikke på at han reiste.

– Vi ser ISs svarte flagg i kikkertene, og de har vært bare noen hundre meter unna. Vi har i flere tilfeller klart å drive dem tilbake, sier mannen. (TV 2/NTB)