TV 2 fanget trakassering på skjult kamera i Oslo

Historiene om gatetrakassering er mange og sterke. TV 2 testet omfanget i hovedstaden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2-huset i Oslo ligger i Karl Johans gate 14 midt i hovedstadens sentrum. Å gå hjem fra jobb etter en kveldsvakt, både i ukedager og helger, medfører en rekke ubehagelige opplevelser i de aktive gatene.

Etter å ha hørt utallige historier, bestemte vi oss for å teste hvor stort omfanget av gatetrakassering er.

Se utdrag av hvordan det gikk i videoen øverst.

– Sexy dame!

En helt vanlig torsdagskveld, med skjult kamera i vesken og fotograf Lars Os som dokumenterte det hele på avstand, følte vi oss trygge da vi forlot kontoret i sommerlig arbeidstøy klokken 23.30. Vi var to reportere som delte på å vandre.

Vi kom ikke mange meterne unna bygget før vi opplevde den første hendelsen. En guttegjeng på fem forsøkte å komme i kontakt med tilropet:

– Sexy dame!

Da vi viste lite tegn til reaksjon og passerte dem forsøkte de å stoppe oss ved å gå etter oss.

– Vakre engel, hvordan går det? Vil du ha litt kjærlighet i kveld?

Vi gikk ubekvemt videre mens guttegjengen ble stående igjen å se lenge etter oss og mens de pratet og lo. Det føltes hånlig og usjarmerende.

Dette skulle vise seg å bare være én av mange ubehagelige opplevelser.

Massivt omfang

Vi var ute og gikk usammenhengende mellom klokken 22.30 og 02.30 og beveget oss i avstander på om lag fem kilometer i luftlinje. Den lengste strekningen var på én kilometer fra Karl Johans gate til Nybrua mot øst i Oslo.

Det kryr av berusede folk, menn som selger narkotika og kvinner som selger sex i Oslos gater. Vi opplevde trakassering fra de to førstnevnte gruppene.

De mest skremmende opplevelsene skjer på feil sted til feil tid, slik kvinner TV 2 har snakket med gjenforteller. Vi opplevde ingen alvorlige hendelser, men vi ble allikevel overrasket over omfanget og hvor stort ubehag vi følte.

Vi ble forsøkt stoppet 27 ganger, forfulgt tre ganger, stoppet av en bil to ganger og fikk ubehagelige blikk utallige.

I alle situasjonene opptrådte vi avvisende og uprovoserende, som i de fleste tilfellene førte til at vi kunne fortsette videre. De mest ubehagelige tilfellene var da pågående menn som fulgte etter oss. 

Konklusjonen vår er; det er umulig å få gå i fred.

Har du opplevd gatetrakassering? Del din opplevelse ved å bruke #ikkegreit i sosiale medier eller fortell oss din historie her.