Den amerikanske legen Kent Brantly er på bedringens vei etter å ha blitt smittet med Ebola mens han behandlet smittede i Liberia. AFP PHOTO/SAMARITAN'S PURSE/JONI BYKER/
Den amerikanske legen Kent Brantly er på bedringens vei etter å ha blitt smittet med Ebola mens han behandlet smittede i Liberia. AFP PHOTO/SAMARITAN'S PURSE/JONI BYKER/

Ebola-syke Kent (33): – Jeg blir friskere for hver dag

Fra et isolert rom på et sykehus i Atlanta i USA har ebolasmittede Kent Brantly kommet med sin første uttalelse. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den amerikanske hjelpearbeideren og legen, Kent Brantly, ble for over to uker siden smittet av ebolaviruset på jobb i Liberia. Nå ligger han isolert på et sykehus i Atlanta i USA.

Isolerte seg selv

Fra isolasjon skriver han at han blir sterkere og sterkere for hver dag, etter en hard kamp mot det han beskriver som en forferdelig sykdom. Han takker også gud i uttalelsen.   

Han skriver at legene og sykepleierne på sykehuset gir ham den best tenkelige behandlingen, og forteller at han umiddelbart isolerte seg selv da han begynte å kjenne seg uvel onsdag for over to uker siden. 

Brantly, som returnerte til USA for en uke siden, forteller videre at han følte en uforståelig og dyp ro, da han fikk vite at prøvene viste at han var smittet av ebola. 

Mulig ebolasmitte i Canada

Et sykehus i Toronto har satt en pasient med feber og influensa på Isolat. Vedkommende var nylig i ebolarammede Nigeria. 

Legene tok ingen sjanser med pasienten, som ble satt på isolat for å sørge for sikkerheten på sykehuset. 

Fredag beskrev Verdens helseorganisasjon ebolautbruddet i Vest-Afrika som en internasjonal helserisiko. Viruset har tatt livet av nesten 1000 mennesker. 

EU gir 60 millioner

EU har bestemt seg for å gi 10 millioner dollar, over 60 millioner kroner, til å bekjempe ebolaviruset i Vest-Afrika. Også USA bevilger mer ressurser.
I redningspakken ligger det også et mobilt laboratorium, som trolig blir fraktet til Sierra Leone.

Totalt har EU nå gitt cirka 100 millioner kroner til kampen mot viruset som Verdens helseorganisasjon beskrev som en internasjonal helserisiko fredag.

– Vi er fast bestemt på å kjempe mot spredningen av dette dødelige viruset. Mange liv avhenger av vår umiddelbare assistanse, sier EUs bistandskommissær Kristalina Georgieva.
I Nigeria godkjente president Goodluck Jonathan at 11,6 millioner dollar – over 70 millioner norske kroner – blir satt i et krisefond som skal brukes til å bekjempe viruset. Jonathan har også erklært nasjonal krise i landet etter at ni personer er påvist smittet av ebola. To av dem er døde.

Amerikansk helsepersonell sier at de sender flere ressurser til landet. Nigeria ble det fjerde vestafrikanske landet som ble rammet av det største ebolautbruddet i historien da en mann med både amerikansk og liberisk statsborgerskap landet i Lagos med fly 20. juli. Han døde fem dager senere.

(TV2/NTB)