NY KRIG I IRAK?: USAs president, Barack Obama, her i samtale med kongen av Jordan, Kong Abdullah. Foto: REUTERS/Larry Downing
NY KRIG I IRAK?: USAs president, Barack Obama, her i samtale med kongen av Jordan, Kong Abdullah. Foto: REUTERS/Larry Downing

Obama får kritikk for ny Irak-strategi

USAs president Barack Obama gikk til valg på å ende krigen i Irak. Nå får han kritikk for å ny militærstrategi i samme område.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Presidenten har lenge unngått å bruke militære midler til å hjelpe med å avverge krisen som er i ferd med å rive Irak i filler. Torsdag bestemte Obama seg likevel for å godkjenne luftangrep mot militante islamister fra Den Islamske Stat, også kjent som ISIS, som har tatt store områder i Nord-Irak og Syria de siste månedene.

Lovte å avslutte krigen.

Fredag kom det nye amerikanske angrep mot jihadistgruppa, da de stadig nærmer seg den kurdiske provinshovedstaden Arbil. Flere amerikanske oljeselskaper har baser i området.

De nye manøverne har vakt reaksjoner mot presidenten, som gikk til valg i 2008 under løfter på å avslutte krigen i Irak. To år etter at styrkene ble trukket ut, er amerikanerne igjen engasjert i krigføring i samme land – dog i mye mindre grad.

– To fly som slipper bomber på militært artilleri kommer ikke til å snu denne konflikten. Jeg ser ikke hva strategien er, sier Ryan Crocker, som var USAs ambassadør til Irak mellom 2007 og 2009. Også republikanerne har bedt presidenten om en mer helhetlig plan.

Obama begrunnet den amerikanske inngripenen med viktigheten av å unngå et folkemord. Avgjørelsen fikk støtte fra utenriksministeriene i blant annet Sverige og Tyskland. (©NTB)