SKREMSEL: Kjønnsforsker Hannah Helseth mener trakasseringen kvinner opplever daglig skaper et større samfunnsproblem. Foto: TV 2 / Lars Os
SKREMSEL: Kjønnsforsker Hannah Helseth mener trakasseringen kvinner opplever daglig skaper et større samfunnsproblem. Foto: TV 2 / Lars Os

Gatetrakassering er kvinners hverdagskost

– Det skaper en fryktkultur, mener kjønnsforsker Hannah Helseth.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hannah Helseth er kjønnsforsker og sosiolog. Hun har forsket, skrevet bøker og jobbet med seksuell trakassering. Fenomenet gatetrakassering er hun godt kjent med.

– Det kan være alt fra kommentarer til ubehagelige blikk, til det som kan omtales som et voldtektsforsøk når du føler deg truet eller at noen tar på kroppen din på en ubehagelig måte.

Hun mener den diffuse beskrivelsen er problemet med gatetrakassering.

– Det at det dekker så mange ulike situasjoner gjør at det er vanskelig å ta opp. For hva er det egentlig du adresserer når du sier at du har blitt seksuelt trakassert på gata? Er det bare en litt sleivete kommentar som kommer litt uheldig, eller er det faktisk et rent overgrep?

– Bryr seg ikke om kvinnens reaksjon

Helseth tror veldig mange kvinner vil fortelle at det har skjedd dem en gang, eller flere.

– Jeg vet ikke hvor stort omfanget er, men én ubehagelig opplevelse som gjør at du blir redd, sitter i koppen. Det er en grunn til at man forteller om det og at man husker hendelsen - derfor kan det kalles trakassering.

Så kan man alltids spørre; er kvinner bare hårsåre? Blåser man det opp? Er det egentlig et problem?

– Det blir et problem når man ikke bryr seg om mottakerens reaksjon. Når det er et behov for å klå eller kommentere, så ligger det makt i det. Det ligger makt i en holdning om at «jeg bryr meg ikke om hva du føler eller vil, jeg bryr meg kun om hva jeg selv føler og vil».

Skaper en fryktkultur

Helseth er også overbevist om at fenomenet ikke bare et et problem for hver enkelt kvinne som opplever det, men for hele samfunnet og den kulturen vi lever i. 

– Den ene hendelsen skaper en frykt og flere hendelser skaper en fryktkultur hos kvinner. Den fryktkulturen er verken bra for kvinner eller menn, og det er et samfunnsproblem, sier hun og legger til: 

– Vi ønsker oss vel et samfunn hvor man kan kikke på folk og hvor man kan finne hverandre, uten at kvinner skal være redde for å bevege seg i det offentlige rom.

Vanskelig å reagere

Da TV 2s kvinnelige reportere gikk ut på gaten i Oslo sentrum med skjult kamera en helt vanlig torsdagskveld, ble det dokumentert massive ubehagelige hendelser. Omfanget er stort.

– Hva skal man som kvinne gjøre når man opplever slikt?

 Jeg tror det kan føles veldig godt å si fra, men jeg har veldig forståelse for at man blir veldig satt ut og det sier noe om alvorlighetsgraden i det. For når noen krenker din kroppslige integritet, så blir du redd. Og det gjør at man ikke klarer å reagere i situasjonen og det skal man ikke klandre seg selv for at man ikke får til.

Kjønnsforskeren mener den viktigste reaksjonen er å ikke kimse av det og tenke at det ikke var så farlig.

– Det er mange ting som skjer som nødvendigvis ikke skal havne hos politiet, men som allikevel man skal si ifra om, sier Helseth. 

Har du opplevd gatetrakassering? Del din opplevelse ved å bruke #ikkegreit i sosiale medier eller fortell oss din historie her.