Fagermo: – Dersom vi tar medalje, kommer jeg til å grine fram til jul 

Bare én ting kan konkurrere med Tippeliga-medalje for Dag-Eilev Fagermo. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Akkerhaugen (TV 2): Odd og Dag-Eilev Fagermo er ikke bortskjemte med å kjempe om medaljer.

Nå gjør de det i aller høyeste grad: Foran lørdagens kamp mot regjerende mester

Strømsgodset ligger telemarkingene på en sterk annenplass på tabellen.

– Hvis vi blir topp tre til slutt blir jeg ekstremt stolt. Da kommer jeg til å grine til jul. Odd har aldri gjort det før, og har ikke forutsetninger for å gjøre det heller. Dette skal jeg innrømme: Etter ungene mine ville det vært det største i livet, sier Fagermo.

Og legger til:

– For å være tabloid. Men det er jo sant, da…

Fagermo har gjort seg nesten like upopulær i Molde som i Bergen den siste måneden, med gjentatte utspill om «kjøpeklubb» og «mer penger enn oljefondet». Nylig uttalte han til VG at Tor Ole Skullerud «har den letteste trenerjobben i Tippeligaen».

Men ville han ikke gjort det samme selv – om Odd hadde den samme kjøpekraften som Molde?

– Hadde jeg trent en toppklubb med ressurser, ville jeg selvsagt også kjøpt spillere. Det sier seg selv. Det må du, så jeg synes ikke det er feil. Men jeg ville også kombinert det med å spille med lokale spillere og utvikle dem. For det er det største, synes jeg: Å se spillere du har vært med å utvikle fra de var 15, 16 år til å bli etablerte Tippeliga-spillere.

To spillere han så gjøre nettopp det var Fredrik Semb Berge og Elban Rashani. Begge er solgt fra Odd til Brøndby i sommer, men ifølge Fagermo er ikke klubbens supportere helt overbevist om kvaliteten på importene fra Norge.

– Det handler også om hvordan dansker ser på norsk fotball. Hvis Petter Northug hentet en ny trener fra Danmark ville vi ledd oss i hjel, det er sånn de ser på norske fotballspillere. Eller hvis Bjørgen skal ha ny trener – hun henter ikke en fra Afrika, sier Fagermo.

Anseelsen ute i Europa vokser neppe av norske klubblags resultater i e-cupene: Da Rosenborg og Molde røk ut torsdag, markerte den verste norske europacupinnsatsen på ti år.

– Den største utfordringen vår er det som skjer fra spillerne er mellom seks og 16 år. De beste i Tippeligaen er ikke gode nok, for de har ikke gjort nok i ungdommen. Det er så mye fokus på toppfotballen, men faktum er at de beste i Norge ikke er gode nok fordi de ikke har investert nok i ung alder.

– Hva legger du i det?

– Det trenes for lite og ikke riktig nok i den aldersgruppa. Jeg sitter selv med noen av de største talentene i norsk fotball, men de har for store mangler når de kommer opp som seniorspillere. Ting som allerede burde vært utviklet før de kom opp i voksen gruppa. Det kan for eksempel, sier Fagermo.