Spillerorganisasjon med støtte til Suárez før CAS-avgjørelsen

– At Luis Suárez er blitt fordømt og krenket i offentligheten helt siden hendelsen er en straff i seg selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Luis Suárez fikk en streng straff av FIFA etter å ha bitt Giorgio Chiellini i VM-kampen mellom Uruguay og Italia.

Suárez må holde seg unna fotballbaner i fire måneder og er også suspendert i ni kamper for det uruguayanske landslaget.

27-åringens anke ble avvist av FIFA, men stjernespilleren tok sammen med Uruguay og hans nye klubb Barcelona saken videre til idrettens voldgiftsdomstol (CAS).

Får støtte av FIFPro

Der var det høring i saken fredag, og i en pressemelding varsler CAS en avgjørelse så raskt som mulig, og sannsynligvis før utgangen av neste uke.

Der håper den internasjonale fotballspillerorganisasjonen (FIFPro) at Suárez får redusert straffen.

I en uttalelse på sine hjemmesider skriver FIFPro at de er enige i at han bør straffes for forseelsen, men spør om FIFAs sanksjoner er de riktige.

– At Luis Suárez er blitt fordømt og krenket i offentligheten helt siden hendelsen er en straff i seg selv, skriver spillerorganisasjonen.

– På den andre siden har det vært bemerkelsesverdig å se responsen fra hans kolleger og fra offeret selv, Giorgio Chiellini. Mange mener sanksjonene er i overkant harde. Det er et viktig aspekt som CAS-panelet må vurdere.

FIFPro ber CAS redusere både den fire måneder lange straffen fra all fotballrelatert aktivitet, og ni kamper for Uruguay - mot at Suárez forplikter seg til å få behandling.

Tror på redusert straff

Suárez var selv tilstede i Lausanne fredag og ga sin forklaring til domstolens medlemmer, sammen med sin advokat.

Før høringen var camp Suárez optimistisk med sjansen til å få redusert den totale utestengelsene fra fotballen ned fra de opprinnelige fire månedene.

FIKK STØTTE: Carlo (10) hadde møtt opp utenfor lokalene til CAS med følgende støtteerklæring: Kom igjen, Suárez! Vi vil se deg spille for Barcelona. FOTO: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
FIKK STØTTE: Carlo (10) hadde møtt opp utenfor lokalene til CAS med følgende støtteerklæring: Kom igjen, Suárez! Vi vil se deg spille for Barcelona. FOTO: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI

– Det vil være mer logisk å redusere straffen med et par måneder enn å redusere suspensjonen for landskamper. Rettslig er det lettere å argumentere mot supsensjonen som forbyr ham å trene og å være i klubben fordi de bryter med fundamentale rettigheiter. Den andre suspensjonen (ni kamper for Uruguay) er mer et spørsmål om nivået på straffen, sier Suárez-advokat og rådgiver Alejandro Balbi til avisen EL Observador ifølge Sky Sports.

Ifølge ham koster det Uruguay over en million kroner at deres største stjerne ikke er med i landskampene. 

Etter biteepisoden har 27-åringen byttet klubb fra Liverpool til Barcelona i en 750-millionerkronersovergang, men den spanske klubben har ikke sendt advokater til CAS. De bistår og gir råd til det uruguayanske fotballforbundet.

– Det er klart at Uruguay er interessert i å redusere straffen til Luis med antall kamper han må stå over, mens Barcelona vil redusere straffen med antallet måneder, sier Balbi som legger til at han vil kjempe for begge deler.

Kollektiv fordømmelse

Det var i gruppespillkampen mellom Uruguay og Italia at Luis Suárez tydde til det dyriske grepet å bite Italia-forsvarer Giorgio Chiellini.

Fotballverden reagerte med kollektiv fordømmelse, og FIFA svarte med å straffe uruguayaneren hardt for det som er hans tredje velkjente bitehendelse. I straffen innebar det at han ikke kunne trene med en organisert klubb i løpet av utestengelsen på fire måneder.

TV 2-kommentator Øyvind Alsaker kalte straffen brutal, uruguayanske medier hevdet at Chiellini viste frem gamle arr, samtidig som Luis Suárez'-advokat Balbi hevdet at uruguayanerens munn traff skulderen til Chiellini.

Etter en periode med intenst press beklaget Suárez, på et vis.

– Sannheten er at Giorgio Chiellini ble fysisk skadet av et bitt i kollisjonen med meg. Til dette ønsker jeg å si følgende: Jeg angrer dypt på det jeg har gjort, jeg ber om unnskyldning til Giorgio Chiellini og til hele fotballfamilien og jeg sverger på at dette aldri kommer til å skje igjen, skrev en noe angrende synder.

Ba om redusert straff

Den italienske forsvareren, som først var mindre nådig i uttalelsene om Suárez godtok unnskyldningen.

– Det er glemt. Jeg håper FIFA reduserer straffen din, skrev han tilbake.

Det internasjonale fotballforbundet avviste anken og nå er det opp til CAS å avgjøre om straffen skal reduseres.

Blir den det er det i tilfelle godt nytt for Barcelona som brukte 750 millioner kroner på den kontroversielle storscoreren litt senere på sommeren.