Norske kurdere får rapporter fra Nord-Irak:

– ISIS halshugger  barn i Irak

Terroristene i Jihadist-gruppen «Islamsk stat» skal systematisk halshugge barn. Norske yazidi-kurdere får daglig telefoner om drap, voldtekter og døde barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En rekke bilder av og rapporter om halshugginger utført av terrorgruppen Islamsk Stat (også kalt ISIL eller ISIS) har versert på internett de siste månedene.

Personer som angivelig tilhører den voksende terroristgruppen har posert med avhugde hoder, og det finnes videoer som viser sivile kristne irakere tvinges til å konverter til islam, for deretter å bli halshugget eller skutt og drept.

NB. Bildene og videoklippene er så groteske at den amerikanske CNS News advarer sine lesere mot å søke disse opp. TV 2 ser grunn til å gjøre det samme.

Norske kurdere: Barn blir halshugget

Den norske yazidi-kurderen Rewin Aswad Morad fortalte til TV 2 i går at rapportene om overgrep utført mot folkegruppen stadig finner veien til slektninger i Norge.

FÅR RAPPORTER: Norske yazidi-kurdere mottar daglig grusomme beretninger om hva som skjer med både kvinner, barn og andre sivile under terrorgruppens fremmarsj i Nord-Irak. Foto: TV 2.
FÅR RAPPORTER: Norske yazidi-kurdere mottar daglig grusomme beretninger om hva som skjer med både kvinner, barn og andre sivile under terrorgruppens fremmarsj i Nord-Irak. Foto: TV 2.

– Folk blir drept, de sulter ihjel og kvinnene blir bortført. Flere forteller at de har sett at kvinner har blitt voldtatt, at det ligger døde på gatene og at barn blir halshugget, sier Morad til TV 2.

Angrepene er spesielt rettet mot de ikke-muslimske minoritetene i Irak. Ekstremister har fjernet kors fra kirker, brent historiske skrifter og jaget kristne på flukt.

– Rundt 100.000 kristne er tvunget på flukt med ingenting annet enn klærne de går i. Mange flykter til den kurdistanske regionen til fots, sier den kaldeisk-katolske patriarken Louis Sako.

– Systematisk halshugging

Tidligere denne uken fortalte Mark Arabo, en amerikansk forretningsmann i en amerikansk-kaldeisk organisasjon (Kaldea er det geografiske området Irak ligger i, journ.anm.) om den brutale måten de brutale jihadistene går frem på for å få kontroll på stadig nye områder.

– Dette er et folkemord på kristne. Barn blir halshugget, kvinner blir voldtatt og fedre blir hengt, sier han i et intervju med CNNs Jonathan Mann.

– Halshugger de barn, spør CNN-reporteren

– De halshugger systematisk barn, gjentar Arbo.

– Det er en park i Mosul der de halshugde barn og hang hodene deres på påler. Dette er forbrytelser mot menneskeheten. De gjør de mest grusomme, hjerteskjærende handlinger du kan tenke deg. Verden har ikke sett slik ondskap på flere generasjoner, sier Arbil.

50.000 på flukt fanget i fjellene

Terrorgruppen, som hevder de etablerer et kalifat, en islamsk stat med makt over alle muslimer over hele verden, har den siste tiden tatt kontroll over områder som tidligere har vært kontrollert av de kurdiske peshmerga-styrkene.

Blant annet har Islamsk Stat erobret byen Sinjar, som flere tusen mennesker har flyktet fra. Rundt 50.000 mennesker, blant dem medlemmer av den religiøse minoriteten yazidiene, har søkt tilflukt i fjellene utenfor Sinjar.

TV 2 snakket natt til fredag med en offiser i det kurdiske militæret, Peshmerge, som befinner seg ved frontlinjen nær byen Mosul i Nord-Irak. Offiseren deltar daglig i kampene mot jihadistene, og ønsker å være anonym.

– Fjellet er stort, varmt, tørt og nesten uten trær. Vi har noen soldater sammen med Yezediene som har spredt seg utover hele fjellet, men vikan ikke beskytte alle. I tillegg skyter terroristene som har omringet fjellet på oss, når vi prøver å fly opp mat og vann med helikoptre, sier offiseren til TV 2

Mens TV 2 møter de norske yazidi-kurderne, ringer telefonen. Beskjeden fra Irak er at barn som har rømt til fjellene nå dør av utmattelse.

– Flere hundre barn dør, sier de, forteller Morad.