Ingen biler har solgt mer på ett år

Sierra har Norges-rekorden.  Gjetter du hvilket år? 

Ingen biler har solgt så godt i løpet av ett år som Ford
Sierra. Her representert av en Cosworth 500
Ingen biler har solgt så godt i løpet av ett år som Ford Sierra. Her representert av en Cosworth 500

Ford Sierra kom i 1982 og erstattet en av de mest firkantede bilene som fantes, nemlig Ford Taunus.

Nykommeren var imidlertid alt annet enn firkantet.

Designet utfordret stort og mange dømte bilen nord og ned. Ingen ville da kjøpe noe som så slik ut? Ikke fikk man den som firedørs sedan heller. Dessuten var det for det meste gammel teknikk - fra forgjengeren Taunus - under det glatte skallet

Ford GT70: Bilen ikke engang entusiastene kjenner til

Så feil kan man ta

Det var i det hele tatt mye å klage over her, for de som ville det. Dem er det jo ofte en del av...

Så feil kan man altså ta. Nå gikk riktignok salget litt tregt i starten - men vi må vel bare fastslå at det tok seg kraftig opp.

Faktisk så kraftig at ingen biler her i Norge har solgt i større antall i løpet av ett år noen gang. Hverken før eller siden.

Ford Sierra: Nå er den veteranbil

Rekord fra 1986

Rekorden ble satt i 1986. Et merkelig år på mange måter. Bilsalget var rekordhøyt med hele 167.352 solgte biler i lille Norge.

Her er vi helt på tampen av jappetiden. Bankene lånte villig vekk ut penger til både 14 og 18 prosent rente - til folk med hockeysveis, lisseslips, bleika Levis-bukser og turkis dressjakke med skulderputer.

Vi trodde verden skulle vokse rett inn i himmelen, mens vi nøt nok en frozen strawberry margarita, og vi hørte på framtiden - nemlig en CD-plate, kanskje med Peter Cetera.

Mye har forandret seg

Men ikke de som jobbet som selgere hos Ford, da. De skrev kontrakter! Med kulepenn på papir. PC-en hadde enda ikke inntatt verden helt. Ikke internett heller. Og en mobiltelefon kostet to månedslønner, veide 10 kilo - minst - og satt dessuten fast i bilen.

De som kjøpte Ford Sierra hadde ikke mobiltelefon.

Det var det de som kjørte Mercedes som hadde. De hadde også en svær ekstra antenne på bakskjermen. 

Uansett. Ford Sierra satte rekord med 11.779 solgte biler i 1986. For 28 år siden. Alt tyder på at rekorden fortsatt blir stående. 

Les mer om ståa i det norske bilsalget akkurat nå