Yngve Raustein (21) ble drept i 1992. Joseph Donovan (38) har sonet 22 år for medvirkning til drapet, før han ble slippet fri.
Yngve Raustein (21) ble drept i 1992. Joseph Donovan (38) har sonet 22 år for medvirkning til drapet, før han ble slippet fri.

Familien til drepte Yngve (21) lettet over at gjerningsmannen er benådet 

Joseph Donovan (38) ble dømt til livstid i fengsel for medvirkning til drapet på den norske studenten Yngve Raustein (21).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En september ettermiddag i 1992 fikk Dan-Jarle Raustein og familien den sjokkerende telefonen om at Yngve var blitt drept utenfor prestisjeuniversitetet MIT der han var student. 

Urettferdig dømt

Det tok lang tid før lillebroren klarte å forstå hva som hadde skjedd.

LILLEBRORS SORG: Dan-Jarle Raustein var 18 år da han mistet storebroren Yngve. – Jeg kommer alltid til å savne ham, sier lillebroren til TV 2.
LILLEBRORS SORG: Dan-Jarle Raustein var 18 år da han mistet storebroren Yngve. – Jeg kommer alltid til å savne ham, sier lillebroren til TV 2.

– Jeg savner ham, det kommer jeg alltid til å gjøre, sier Dan-Jarle Elmersønn Raustein til TV 2.

Likevel er han og familien lettet over at Donovan nå er benådet.

– Vi har hele tiden følt at han ble urettferdig dømt. Vi er rimelig sikre på at det ikke var hans intensjon at Yngve skulle bli drept denne dagen, sier Dan-Jarle i dag.

Drapsmannen løslatt

Joseph Donovan ble i 1993 dømt til livstid i fengsel for umotivert å ha slått Raustein på en gangvei ved universitetet. Deretter tok en 15 år gammel gutt som var sammen med Donovan opp en kniv og stakk Raustein slik at han døde.

Donovan var selv 17 år da drapet skjedde. 15-åringen som utførte drapshandlingen slapp ut etter ti år fordi han var mindreårig.

Bærer ikke nag

Dan-Jarle Raustein forteller at det har plaget familien at Donovan fikk så streng straff.

– Hva tenkte du da du fikk beskjeden om benådningen?

– Det er en lettelse både for oss og for Donovans familie. Jeg har følt på en slags dårlig samvittighet for den strenge dommen, det blir jo litt hengende over oss også, sier han.

– Yngve er borte, men det er meningsløst hvis to liv skulle frarøves på denne måten. Donovan er fortsatt ung og kan skape seg et liv.

– Det er ganske storsinnet av deg å tenke sånn?

– Tja, nå er det sånn at både min mor og jeg er heldige og har et lett sinn. Vi bærer ikke nag over lang tid.

– Har dere tilgitt Donovan?

– Tilgi er vel ikke ordet. Vi kan ikke tilgi fullt ut, det går ikke når noen frarøver deg en i familien. Men man godtar at det har skjedd, på en måte, og bærer ikke nag, sier lillebroren.

Les også: Drapsofferets bror mener Donovan har sonet lenge nok

Var superelev

VITNET MOT DONOVAN: Joseph D. Donovan (t.v.), da 17 år, ble dømt til livstid i fengsel for drapet på Yngve Raustein i 1992. Alfredo Velez, da 18 år, vitnet mot Donovan og slapp ut av fengsel etter ti år.
VITNET MOT DONOVAN: Joseph D. Donovan (t.v.), da 17 år, ble dømt til livstid i fengsel for drapet på Yngve Raustein i 1992. Alfredo Velez, da 18 år, vitnet mot Donovan og slapp ut av fengsel etter ti år.

Yngve Raustein studerte flyteknikk innen romfart ved prestisjetunge Massachusetts Institute of Technology (MIT) da han ble drept. Han var veldig fornøyd med å komme inn på denne skolen like etter videregående skole i Norge, det var ikke vanlig. 

– Han var utvilsomt veldig skarp. Han hadde bare «straight A’s» og fikk faktisk noen utmerkelser på universitetet for dette, forteller Dan-Jarle.

21-åringen hadde klare ambisjoner og ville jobbe mot en karrière innen romfart. Drømmen var å jobbe i NASA. 

– Det startet med Challenger-ulykken i 1986, da ble han interessert. Deretter bestemte han seg for å studere faget. 

Slik husker han studiekompisen: Yngve var en superelev

Beskyttende storebror

Dan-Jarle var 18 år gammel og gikk på videregående skole hjemme i Os da storebroren ble drept. Han har svært mange gode minner om Yngve. 

– Han var lærnem, skoleglad og hadde en utrolig utviklet sans for humor. Han var ekstremt morsom, og lot seg more veldig lett. I tillegg var han kreativ, han hadde faktisk en egen stripe i bladet Pyton en stund, forteller Dan-Jarle. 

Samtidig var han en beskyttende storebror, mens lillebroren sier han var litt av en villstyring.

– Når mor og far mente jeg hadde gjort noe galt, forsvarte han meg alltid. Yngve hadde S i muntlig, så jeg slapp alltid billigere unna, sier Dan-Jarle med et smil.

Donovan tok kontakt

Donovan har tidligere sendt et brev til familien til Yngve der han beklaget og fortalte hva som skjedde i 1992. 

– Han skrev til min mor og fortalte om hva som hadde skjedd den dagen.

Familien skrev også tilbake til Donovan. Da TV 2 intervjuet Donovan i fengselet var han overveldet over svaret. 

– De svarte på en god måte. Jeg er overveldet over storsinnet de viser, sa Donovan til TV 2.

– Men det var ikke det som gjorde at vi ønsket ham benådet. Vi har hele tiden ment det samme om dommen, sier den nå 40 år gamle lillebroren. 

TV 2s Elin Sørsdahl møtte Donovan i fengselet i 2012: Fortjener han en ny sjanse?

Kontroversiell dom

Dommen var kontroversiell allerede da den falt. Donovan, hans familie og støttespillere har gjort gjentatte forsøkt å få saken gjenopptatt, uten hell.

I 2009 startet den pensjonerte dommeren Robert Barton en underskriftskampanje for at Donovan skulle bli benådet av guvernøren i delstaten. Både Dan-Jarle og Yngves mor skrev under.

På julaften i 2011, tok storavisen The Boston Globe igjen saken opp på lederplass. Der ba de om en endring av statens kriminallovgivning, fordi de mener den er urettferdig, og fører til at noen straffes hardere enn andre.

 

Lettet far

Donovans far, Joseph Donovan Sr., skrev i et leserinnlegg i samme avis på nyttårsaften der han ba om at sønnen får prøvet saken på nytt.

Faren sier nå til The Boston Globe at de er svært lettet. 

– Jeg har ventet i 22 år på dette. Jeg har alltid håpet at jeg skulle se lyset i tunnelen og nå er lyset slått på, sier han til avisen.