Tekmira Pharmaceuticals Corporation er en av de få selskapene som har utviklet ebolamedisin som er avansert nok til å kunne testes på mennesker. REUTERS/Ben Nelms
Tekmira Pharmaceuticals Corporation er en av de få selskapene som har utviklet ebolamedisin som er avansert nok til å kunne testes på mennesker. REUTERS/Ben Nelms

Gir tillatelse til å teste ebolamedisin på mennesker

Et amerikansk selskap har fått tillatelse til å teste en medisin mot ebola på mennesker smittet av viruset.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ebolautbruddet i Vest-Afrika er en internasjonal helsekrise, hevder Verdens helseorganisasjon (WHO).

Epidemien er ute av kontroll, og 1000 mennesker har hittil dødd av sykdommen i Liberia, Guinea og Sierra Leone. Det har også vært sykdomstilfeller i Nigeria.

Prøver ut medisin

Det amerikanske mat- og legemiddeltilsynet (FDA) har gjort det mulig for selskapet Tekmira Pharmaceutical å igjen teste medisinen TKM-ebola på mennesker.

Forsøkene ble stanset forrige måned etter at noen av de 28 friske forsøkspersonene reagerte negativt på store doser.

– Vi har nøye overvåket utbruddet av ebolaviruset og konsekvensene av det, og vi er villige til å hjelpe med enhver ansvarlig bruk av TKM-ebola, sier administrerende direktør Mark Murray hos Tekmira i en pressemelding.

Tekmiras medisin er en av tre ebolamedisiner som har vist lovende resultater i forsøk på aper. Medisinene er stort sett uprøvd på mennesker.

Syke amerikanere

To amerikanske statsborgere har blitt smittet, og er fraktet til USA for behandling. De har fått en annen type medisin på forskningsstadiet som kalles ZMapp.

ZMapp skal styrke immunforsvaret for å bekjempe det dødelige viruset, og er hittil kun testet på aper. Det er ikke kjent om disse to pasientene har hatt effekt av medisinen. 

Skam og frykt

En av hovedutfordringene ved å få kontroll på utbruddet er at sykdommen er forbundet med skam og mystikk. Mange syke gjemmer seg bort istedet for å oppsøke hjelp, og familiemedlemmer vil ikke fortelle om syke slektninger. 

I tillegg takler ikke helsevesenet i de utsatte landene å håndtere omfanget. Helsevesenet i Liberia kollapser, sykehus stenges og helsepersonell flykter fra ebolaepidemien, ifølge landets utenriksminister.

Folk dør i køer på sykehusene

– Folk dør fra vanlige sykdommer fordi helsevesenet bryter sammen, sier utenriksminister Augustine Kpehe Ngafuan i et intervju med Reuters.

Malaria og diaré blir ikke behandlet fordi livredde liberiere unngår sykehus og helsestasjoner. Dette kan ta livet av langt flere enn ebolaviruset, ifølge Ngafuan.
Det blir også stadig vanskeligere å komme i kontakt med utdannede leger og sykepleiere ettersom flere har blitt smittet, er satt i karantene eller ikke møter opp på jobb av frykt for smitten.

– Hele helsesektoren blir ødelagt av krisen. Viruset tar livet av dem som tar vare på pasientene, og mange av dem dør, sier utenriksministeren.

Må slå tilbake internasjonal spredning

De mulige konsekvensene dersom viruset spres videre er svært alvorlige, ifølge FN-organisasjonen.

– En koordinert internasjonal reaksjon er nødvendig for å stoppe og slå tilbake den internasjonale spredningen av ebolaviruset, heter det i en uttalelse fra WHO.

(©NTB)