KRISEMØTE: USAs president Barack Obama i møte med sine sikkerhetsrådgivere. REUTERS/Pete Souza/White House/Handout (POLITICS MILITARY)
KRISEMØTE: USAs president Barack Obama i møte med sine sikkerhetsrådgivere. REUTERS/Pete Souza/White House/Handout (POLITICS MILITARY)

Obama åpner for å bombe ISIS i Irak

USA ønsker å forhindre et folkemord, i følge Obama. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en tale til det amerikanske folket, i natt norsk tid, sa president Barack Obama at han har godkjent to luftoperasjoner i Irak.

Godkjenner bombing 

Det amerikanske forsvaret har fått klarsignal til å gjennomføre konkrete bombeangrep mot ISIS for å forhindre folkemord, og for å sikre amerikansk personell i Irak sa Obama i talen.

Han bekreftet også at amerikanske militærfly har gjennomført en humanitær operasjon for å hjelpe titusenvis av flyktninger som er fanget på et fjell utenfor byen Mosul. Tre militære lastefly slapp mat og drikke til 8000 personer i et flydropp. Lasteflyene ble eskortert av to F-18 jagerfly.

Det amerikanske forsvaret forbereder seg på å gjennomføre luftangrep mot ISIS i Nord-Irak. Det skriver NBC News. Amerikanske myndigheter er ekstremt bekymret for situasjonen nord i Irak, der ISIS de siste dagene har tatt kontroll over 15 byer. 

Myndighetene i USA avviser derimot påstanden om at amerikanske styrker skal ha bombet mål i Irak, slik New York Times skrev torsdag. 

– Bærer alle kjennemerker av et folkemord

I en kunngjøring om situasjonen i Irak, skriver den amerikanske utenriksministeren, John Kerry, at ISIS står bak et folkemord i Irak. Han kaller de voldelige angrepene mot kristne og Yezedi for groteske og at verden ikke har et minutt å miste for å hindre en enorm humanitær katastrofe nord i Irak, der over 40 000 medlemmer av den religiøse gruppen Yezedi er fanget på Sinjar-fjellet. 

Rundt 40 000 medlemmer av den religiøse gruppen Yazidis er fanget på en fjelltopp nær den irakiske byen Mosul. Gruppen ble jaget fra sine hjem av ISIS, som torsdag hevdet at de hadde tatt kontroll over 15 byer nord i Irak. 

Sterke fordømmelser

I en uttalelse fordømmer Sikkerhetsrådet angrepene som opprørsgruppen ISIL har stått bak den siste tiden.

Rådsmedlemmene kom sammen til krisemøte torsdag etter initiativ fra Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius. Flere av landene i rådet er dypt bekymret over meldingene om drap og forfølgelse av religiøse minoriteter i områdene hvor ISIL rykker fram.

– Gitt alvorligheten i situasjonen – hvor ofrene først og fremst er sivile og religiøse minoriteter – ber Frankrike om et hastemøte i Sikkerhetsrådet, slik at verdenssamfunnet kan mobilisere for å møte terrortrusselen i Irak, og støtte og beskytte innbyggerne, sa Fabius da han innkalte til møte.

Går etter kristne

Ekstremistene i opprørsgruppen ISIL fjerner kors fra kirker og brenner historiske skrifter i flere av de kristne byene som opprørsgruppen har erobret. ISIL hevdet torsdag at de har tatt kontroll over 15 byer nord i Irak, og opprørerne skriver i en Twitter-melding at de vil fortsette å kjempe.

ISIL kjemper for å etablere en stat fundert på en konservativ form for sunniislam – et kalifat – i Irak og Syria. Ifølge irakiske religiøse ledere har den ytterliggående gruppen tvunget 100.000 kristne til å flykte. (©NTB)