LØSLATES: Her lytter Joseph Donovan (38) til sin høring om løslatelse i 
mai 2014, etter at han ble dømt til livstid i fengsel. Foto: AP / Scanpix.
LØSLATES: Her lytter Joseph Donovan (38) til sin høring om løslatelse i mai 2014, etter at han ble dømt til livstid i fengsel. Foto: AP / Scanpix.

Joseph (38) løslates etter 22 år i fengsel for drapet på norske Yngve i USA

I 1992 ble Yngve Raustein drept på gaten i USA. Nå slippes livstidsdømte Joseph Donovan fri fordi han bare var medvirkende til drapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Joeseph Donovan (38) har tilbragt nesten halve livet sitt i fengsel for drapet på den 21 år gamle norske studenten Yngve Raustein fra Os i 1992.

Torsdag ble det avgjort at Donovan får ende sin soningstid og løslates etter enstemmighet fra løslatelsesstyre i Massachusetts, melder The Boston Globe.

Han slo umotivert Raustein på en gangvei utenfor MIT, prestisjeuniversitetet i Boston. Så tok en 15 år gammel gutt, som var sammen med Donovan opp en kniv og stakk Raustein, slik at han døde.

– Jeg sier ikke at jeg er uskyldig, men jeg hadde ingen planer om å drepe noen eller rane noen. Jeg hadde egentlig ikke planer om å slå gutten heller, men det gjorde jeg, sa han da TV 2 møtte ham bak murene i delstaten Massachusetts i 2012. 

15-åringen som utførte selve drapshandlingen slapp ut etter ti år fordi han var mindreårig. Tredjemann som deltok i overfallet fikk strafferabatt fordi han vitnet mot Donovan, er i dag en fri mann med familie og barn.

Lettet pappa

FLITTIG STUDENT: Yngve Raustein studerte ved teknologisk institutt i Boston. Foto: Privat
FLITTIG STUDENT: Yngve Raustein studerte ved teknologisk institutt i Boston. Foto: Privat

Donovans far, Joseph Donovan Sr., sier i et intervju med The Boston Globe at han er svært lettet over at sønnen endelig skal løslates. 

– Jeg har ventet i 22 år på dette. Jeg har alltid håpet at jeg skulle se lyset i tunnelen og nå er lyset slått på, sier han til avisen.

Løslates

En slik løslatelse er svært sjelden i USA, men den norske familien til drepte Yngve Raustein har ønsket å gi Donovan en ny sjanse i mange år. 

– Donovan har blitt hardt straffet ved å sitte inne 22 år for en knivdrap som han ikke har begått eller tenkte å begå, sier Josh Wall, lederen i løslastelsesstyre.

STOR SORG: Dan-Jarle Raustein fortalte om tapet av sin storebror i et TV 2 intervju i 2012. Foto: TV 2
STOR SORG: Dan-Jarle Raustein fortalte om tapet av sin storebror i et TV 2 intervju i 2012. Foto: TV 2

Yngves bror: – Han fortjener en sjanse til

Dan-Jarle Raustein våknet til sjokkbeskjeden om at storeboren hadde blitt drept en kald septemberdag for snart 22 år siden. TV 2 møtte ham for to år siden, og ble forklart hvordan familien aldri vil kunne tilgi Donovan for slaget som endte med drap, men at de likevel mener at livstidsdommen er urimelig.

– Målet hans var ikke å drepe noen. Det var åpenbart en av de som var med ham sitt mål. Men ikke hans. For vår del mener vi at han absolutt bør få en sjanse til. Det ligger litt som en klamhet på skuldrene våre at han sitter inne. Det er over all fornuft. Så det vil absolutt hjelpe oss og ham, samt hans familie, om han får slippe ut, sa Dan-Jarle Raustein til TV 2 i 2012.

– Det er nok en del folk som synes det er merkelig at vi vil støtte en slik sak men for oss er det det som er riktig, legger han til.

Har utvekslet brev med Raustein-familien

Donovan har tidligere sendt et brev til familien til Yngve der han beklaget og fortalte hva som skjedde i 1992. Han er overveldet over storsinnet han er blitt møtt med av den norske familien.

– De svarte på en god måte. Jeg er overveldet over storsinnet de viser, sier Donovan.

Kontroversiell dom

Dommen var kontroversiell allerede da den falt, og Donovan og hans familie og støttespillere har gjentatte forsøkt å få saken gjenopptatt, uten hell.

I 2009 startet den pensjonerte dommeren Robert Barton en underskriftskampanje for at Donovan skulle bli benådet av guvernøren i delstaten. Både Dan-Jarle og Yngves mor skrev under.

På julaften i 2011, tok storavisen The Boston Globe igjen opp saken på lederplass. Der ba de om en endring av statens kriminallovgivning, fordi de mener den er urettferdig, og fører til at noen straffes hardere enn andre.

Donovans far, Joseph Donovan Sr., skrev i et leserinnlegg i samme avis på nyttårsaften der han ba om at sønnen får prøvet saken på nytt.

Nå kan Joseph Donovan i en alder av 38 år starte livet sitt.

Les TV 2-reporter Elin Sørsdahls blogg om møtet med drapsdømte Donovan fra 2012 her.