«Du fortjener en skikkelig omgang, du fortjener å bli voldtatt»

Stadig flere kvinner har historier om gatetrakassering. Det er på tide å si #ikkegreit. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Hei sexy, vil du være med meg hjem?»

«Hvor mye skal du har for et ligg?»

«Du er deilig, jeg vil se deg naken.» 

Lisa Arntzen (24) ramser opp eksempler på gatetrakassering.

Presser grensene

Er du kvinne, er det stor sannsynlighet for at slike spørsmål har blitt rettet mot deg på gaten. Tilfeldige kommentarer som skaper ubehag i uprovoserte situasjoner. Mange har følt det på kroppen og mange har en historie å fortelle. 

– Vi kan ikke akseptere at det er slik. Det er en type undertrykkelse av kvinner og det er en menneskerett å kunne gå på gaten uten å få slike ting slengt etter oss, sier Lisa Arntzen (24).

Hun jobber ved Dixi ressurssenter mot voldtekt, og har selv kjent gatetrakassering på kroppen.

Arntzen var på vei hjem og skulle ta T-banen fra Jernbanetorget til Tøyen i Oslo da det kom en guttegjeng og satt seg på plassene rundt henne.

– De begynte å snakke til meg og prøvde å få oppmerksomhet. Jeg prøvde på en hyggelig måte å avvise dem. Da begynte de å snakke på et språk jeg ikke forstod og lo og fortsatte. Da jeg avviste dem igjen, så lente han ene seg mot meg og sa «du fortjener en skikkelig omgang, du fortjener å bli voldtatt.»

Har du opplevd gatetrakassering? Del din opplevelse ved å bruke #ikkegreit i sosiale medier eller fortell oss din historie her

– De ønsker å skape ubehag

Suzanne Aabel (32) er journalist og blogger. Hun er Oslo-elsker, men har ved flere anledninger opplevd baksiden av storbyen. 

– Jeg har opplevd masse gatetrakassering! Det er jo noen spesielle områder i Oslo hvor du vet at du bare må kikke i bakken, hvis ikke kommer det haglende mot deg, sier hun og forklarer dypere. 

– Det går først og fremst på sex. Groviser og god gammeldags mannssjåvinisme som blir kastet etter deg. Jeg kan ikke skjønne hva hensikten er eller hva annet de vil enn å skape ubehag. 

Men Aabel vet at problemet ligger i enkeltmennesket og ikke hovedstaden, fordi trakasseringen skjer hver dag. Landet rundt. 

– Jeg får så lyst til å si at «menn er menn», men det handler ikke om det i det hele tatt, for det er ikke greit at det er sånn. Det er trakassering på et vagt nivå for det er ikke skummelt eller truende, men utrolig ubehagelig og guffent. Man føler seg jakttatt og beglodd og det er noe man ikke vil oppleve. De har ikke respekt nok for kvinner.

Bloggeren mener kvinner har blitt vant til å bli beglodd og snakket til av fremmede menn på gaten på ubehagelig vis. Selv har hun forsøkt å snakke tilbake, og har aldri blitt redd, men det er ikke tilfellet for alle damer. 

Tre opplevelser på under én time

En av dem som har kjent frykten på kroppen er Victoria Stein (26). Hun jobber som sekretær og bor i Oslo. Hennes historie legger lokk på eventuelle fordommer om at gatetrakassering foregår i mørke gater av menn med minoritetsbakgrunn eller fulle mannfolk.

– Jeg var på vei hjem fra jobb og klokken var kvart over fire på dagen da det kommer to norske menn mot meg. Jeg har på meg en sommerkjole og de kommer med tilrop om jeg kan løfte opp kjolen min mer slik at de kan se rompa mi og kommenterer bena mine. Jeg fortsetter å gå videre, men så er det to andre gutter som kommer med slengkyss og som begynner å vrikke på seg og er seksuelle mot meg på en hånlig måte. Jeg fortsetter å gå videre, så kommer det en type og tar tak i armen min og spør om jeg vil gå på date med ham fordi jeg var så sexy. Jeg trekker til meg armen og ber ham la meg være i fred og går videre.

Disse tre hendelsene skjedde på rundt tre kvarter og Stein gikk hjem og følte seg skamfull, skremt og ubeskyttet. 

– Hver gang skulle jeg ønske at jeg sa noe eller gjorde noe, men du vil bare vekk fra situasjonen når det først skjer. Det er så ubehagelig og det at ingen sier eller gjør noe gjør at du bare går med en følelse av skam. Men hvorfor i all verden skal vi føle det slik?

Har du opplevd gatetrakassering? Del din opplevelse ved å bruke #ikkegreit i sosiale medier eller fortell oss din historie her.