VIKTIG: Frode Urkedal har vært en viktig brikke i Norges suksess i sjakk-OL. Her er han etter å ha slått Vasilij Ivantsjuk. Foto: Olga Dolzjykova
VIKTIG: Frode Urkedal har vært en viktig brikke i Norges suksess i sjakk-OL. Her er han etter å ha slått Vasilij Ivantsjuk. Foto: Olga Dolzjykova

Sjakk-OLs store overraskelse er nordmann

Frode Urkeda og resten av andrelaget ligger foran førstelaget og er ubeseiret etter fem runder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Samtidig som det norske førstelaget sliter med uttellingen i sjakk-OL, storspiller andrelaget. Etter fem runder er de fremdeles ubeseiret. 

Ved å ta poeng mot store sjakknasjoner som Ukraina, Bosnia og Slovenia har guttene kjempet seg opp til en delt åttende plass.  

Plasseringen deler de blant annet sammen med flere ganger olympiske mestre Russland og tredjerangerte Frankrike. I tillegg ligger de tjue plasser foran det norske førstelaget, hvor blant annet verdensmester Magnus Carlsen spiller. 

Ustoppelige

Med tre internasjonale mestre og en spiller uten tittel var ikke andrelaget rangert høyere enn nummer 48 på forhånd.

Etter en pangstart med storseier mot Aruba og uavgjort mot tidligere olympiske mestre Ukraina, var det derimot klart at guttene var i knallform. Videre fulgte de opp 2-2 mot Bosnia, i en kamp hvor nordmennene på papiret var underdogs på alle bord. 

Siden har Frode Urkedal, Frode Elsness, Torbjørn Hansen, Aryan Tari og Johan Salomon vært ustoppelige. Overbevisende knuste de Pakistan 4-0, og nedkjempet deretter sterke Slovenia.

Tatt et friår

Spesielt førstebordsspiller Frode Urkedal har imponert. Den ferske norgesmesteren går virkelig i bresjen når andrelaget møter stornasjon etter stornasjon. Selv sier han suksessen skyldes beinhard trening. 

– Jeg har hatt et friår for å satse på sjakk mot OL, fortalte han til TV 2. 

Og det har gitt resultater. Han melder om at alt går fortere i hodet nå - både analyser og kalkuleringer. Norgesmesteren har ikke tapt et eneste parti så langt i turneringen, og søndag slo han verdensstjernen Vasilij Ivantsjuk.

– Jeg føler jeg spiller ganske bra, og nå må vi bare fortsette å spille solid sjakk. Da tror jeg laget kan kan få suksessen til å fortsette. 

Fredag møter guttene ny sterk motstand - Tsjekkia venter på andre siden av bordet. På førstebord spiller trolig verdens  36. beste sjakkspiller, David Navara.