BER HUNDER HOLDES I BÅND: Olav Sande, leder Rogaland Bondelag, forteller at flere av medlemmene ser på løshunder som et stort problem. Foto: Privat
BER HUNDER HOLDES I BÅND: Olav Sande, leder Rogaland Bondelag, forteller at flere av medlemmene ser på løshunder som et stort problem. Foto: Privat

HUNDEDRAPET SKAPER SJOKKBØLGER:

Bondelag-leder: – Å skyte må være siste utvei

STAVANGER (TV 2): Noen få hundeeiere ødelegger for flertallet, når de lar hunden gå uten bånd, sier sjefen for 6300 medlemmer i Rogaland Bondelag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gårdbrukeren som søndag skjøt og drepte en hund i Rogaland sier hunder som ikke holdes i bånd har skapt problemer for han hele sommeren. 

– Det er helt urimelig at folk ikke passer på dyrene sine bedre. Jeg er skikkelig forbannet på hundeeierne, som til tross for skilting, og at de ser sauene beite, likevel lar hundene gå løs uten å sette bånd på de, sa han til TV 2 onsdag.

Bonden har 220 sauer tilknyttet gårdsbruket sitt.

– Løshunder er en belastning

Olav Sande er organisasjonssjef i Rogaland bondelag. Mange av de 6300 medlemmene er sauebønder. 

– Det er jo fri ferdsel i beitemark, og det er dessverre sånn at noen få hundeeiere ødelegger for flertallet ved at de ikke har hunden i bånd, sier Sande til TV 2.

Han sier problemet med løshunder i beiteområde er størst der hvor det bor flest folk. 

– Dette er en utfordring, både for dyrene og for bonden. Jeg har fått tilbakemeldinger fra medlemmer som synes problemet med løshunder har vært stort, sier bondelagssjefen.

Han legger likevel til at hundeeiere er mulig å snakke til, og dialog er det viktigste.

– Stor belastning

Bonden som søndag skjøt Border Collieren Tønes har fått drapstrusler etter at saken ble kjent i media. Til TV 2 sier han torsdag at han ikke vil kommentere saken videre. 

Lederen i Rogaland bondelag forteller at det er en stor belastning for bønder å finne dyr på beite som er drept, eller jaget i døden av andre dyr. 

– Jeg vet ikke hva som har skjedd i denne konkrete saken. Loven tillater i noen få tilfeller å avlive en hund på beite. Dette må være aller siste utvei. Det finnes mange virkemidler før man går så langt, sier Olav Sande.

Bonden som skjøt Tønes forteller at han så hunden jage sauene gjennom stuevinduet sitt søndag. Dette har han fortalt:  

– Jeg kunne jo ikke vente til hunden fikk tak i en sau. Så jeg tok med en ladd hagle, kjørte ned og skjøt hunden på min egen eiendom. Der er det båndtvang hele året og det står også skilt om det der.

Hundeeieren sier de var på stedet i ti minutter før bonden kom kjørende, og han er sikker på at hunden ikke jaget sauer.