Grafikk: Norsk institutt for luftforskning (NILU)

Se røyken spre seg over Nord-Europa

Brannvesenet i Bodø ble nedringt av folk som kjente røyklukt og opplevde at sot falt ned fra himmelen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Allerede fredag kveld og natt til lørdag begynte folk å ringe inn til Salten Brann for å melde om røyklukten. Brannen i Sala hadde da pågått i litt over et døgn. 

– Folk som ringte meldte om røyklukt og sot. Spesielt siden det er så tørt var mange bekymret for skogbrann, sier Trond Løkås, brannkonstabel ved Salten Brann til TV 2.

Undersøkte området

– Men vi undersøkte området her, og konstaterte at det ikke var branner i nærheten, forteller Løkås. Senere fikk de også bekreftet via satellitter at dette måtte stamme fra storbrannen i Sala i Midt-Sverige.

– Kjenner dere fortsatt røyklukt i Bodø?

– Vi kjenner ikke noe akkurat nå nei, sier brannkonstabelen. 

Grafikk: Norsk institutt for luftforskning (NILU) ved Nina Kristiansen.
Grafikk: Norsk institutt for luftforskning (NILU) ved Nina Kristiansen.

Røyken går østover

Vinden har nå snudd, slik at det er folk blant annet i Stockholms-området som kjenner røyklukten. Røyken vil sannsynligvis også spre seg over deler av Øst-Europa, blant annet Estland, Litauen og Latvia. 

Det er forsker Nina Kristiansen ved NILU, Norsk institutt ved luftforskning, som har laget grafikken. 

STORT OMRÅDE: Så stor er brannen hvis vi sammenlikner med Oslo-området.
STORT OMRÅDE: Så stor er brannen hvis vi sammenlikner med Oslo-området.

– Dette viser hvor det er sannsynlig at røykpartiklene brer seg i atmosfæren. Jeg har brukt værvarselet for å beregne dette, sier forskeren til TV 2. 

– Vi har ved tidligere branner observert at røyk kan spre seg over mange hundre mil, forklarer Kristiansen. Derfor  er det sannsynlig at man ved målestasjoner i for eksempel Estland kan finne røykpartikler fra denne skogbrannen. 

Stort omfang

Den verste skogbrannen i Skandinavia på 200 år har et omfang på 10 ganger 15 kilometer. Onsdag startet arbeidet med å hogge en 1 mil lang branngate for å prøve å hindre brannen i å spre seg. 

En person omkommet

Tirsdag omkom en 30 år gammel mann i brannen. Han skulle kjøre en tømmerbil inn i området for å hente trevirke, men ble overrasket av flammene. Samme dag ble en 42-åring alvorlig brannskadet, og sendt til Universitetssykehuset i Linköping.Torsdag ettermiddag melder sykehuset at tilstanden til den skadde er livstruende.