Sjakkspillerne klager på toalettfasiliter og dårlig luft

Blir matt av flyttbare toaletter.  

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere tusen sjakkspillere, sjakktrenere, lagledere, funksjonærer, dommere og sjakkjournalister er for tiden samlet i Tromsø under OL.

Mange mennesker på lite område betyr at behovet for gode, sanitære løsninger er stort. En av dem som ikke er fornøyd med doforholdene i Tromsø er den japanskfødte amerikaneren Hikaru Nakamura.

26-åringen øser ut sin frustrasjon på nettsamfunnet Twitter.

– Kan vi få ordentlig toaletter, og ikke de flyttbare? Dette er fullstendig motbydelig, skriver Nakamura.

At arrangøren har plassert de mobile toalettene ytterst på kongefløyen har ikke falt i god jord blant sjakkeliten. Enkelte steder er det ikke tak. Det fører til ubehag både under åpningen, midtpartiet og sluttspillet når det regner. 

– Noen forventer kanskje keramikk og gull over alt, men de skal nok klare seg med det vi har, forteller Morten Sand, som er øverst i arrangementskomiteen, til itromso.no.

Artikkelen fortsetter under toalettet!

IKKE BRA NOK? Det er slike toaletter Hikaru Nakamura helst vil unngå å sette seg på.
IKKE BRA NOK? Det er slike toaletter Hikaru Nakamura helst vil unngå å sette seg på.

Kombinasjonen toalett og sjakk har ført til kontroversielle situasjoner før OL i Tromsø. Toppspillerne Vladimir Kramnik og Veselin Topalov hilser fortsatt ikke på hverandre etter den mye omtalte «toiletgate» i 2006. Topalov reagerte på at Kramnik gikk litt vel ofte på toalettet - opp til 50 ganger per parti, ifølge bulgareren og hans støttespillere.

Enkelte spøker med at de dårlige toalettfasilitetene i Tromsø er det beste sjakksporten har gjort for bli kvitt juks i sjakk.

GODT MERKET: Toalett kun for dronninger og fribønder som blir dronning.
GODT MERKET: Toalett kun for dronninger og fribønder som blir dronning.

Men det er ikke bare toalettenes utgangsstilling som har skapt dotrøbbel for arrangøren. En spiller fra den arabiske sjakkunionen ble stående i binding da han så at en kvinne hadde vært på toalett før ham. Sand forteller at merkingen av dronningfløy og kongefløy nå er blitt betydelig bedre.

Enkelte spillere har også klaget på dårlig luft. Desto vanskeligere er det å sette opp et godt forsvar mot støy fra måkebestanden i byen. 

– Vi kan ikke sable ned måkebestanden i Tromsø bare fordi en spiller ikke får sove om natten, sier Sand.