GÅR TIL ANGREP PÅ ARRANGØREN: Russland krever millionbeløp Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
GÅR TIL ANGREP PÅ ARRANGØREN: Russland krever millionbeløp Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Russland krever millionbeløp av sjakk-OL-arrangøren

– Ønsker å få dekket kostnader med advokater.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tromsø/Bergen (TV 2): TV 2 får bekreftet at det russiske sjakkforbundet har stevnet arrangøren av sjakk-OL i Tromsø.

– Ja, Russland har levert inn en steving. Russland ønsker å få dekket sine kostnader med advokater, sier Børge Robertsen, administrerende direktør i sjakk-OL.

– Vi er uenige
TV 2 får bekreftet at beløpet det dreier seg om er på 1,2 millioner kroner. Det skal dekke advokatutgifter forbundet hadde i forbindelse saken der det russiske damelaget ble nektet deltakelse i turneringen grunnet for sen påmelding.

– Det russiske sjakkforbundet har saksøkt sjakk-OL 2014 ved styreleder Hans Olav Karde. Det er drøyt 1,2 millioner kroner i advokatkostnader som det russiske forbundet hevder å ha hatt for at det russiske damelaget ble nektet å delta i OL, sier advokat Trond Skogly.

– De anfører at sjakk-OL har opptrådt erstatningspliktig. Det er vi uenige i. Vi mener at det var rettmessig ikke å tillate dem deltakelse ut fra reglene. Vi mener et særforbund ikke kan kreve refundert slike kostnader.

Det russiske forbundet har nå krav på å få behandlet saken i retten, opplyser Skogly.

– Vi gir et tilsvar kjapt hvor vi avviser det som grunnløst. De har fremmet kravet som en arrestbegjæring. Det blir behandlet raskt i retten.

Ifølge sorenskriver Unni Sandbukt gir ikke retten ut noen dokumenter i saken, men kan bekrefte at retten har mottatt en begjæring midlertidig forføyning.

Presidenten raste mot avgjørelsen
Russlands damelag var ett av ti lag som i utgangspunktet ble nektet å delta grunnet for sen påmelding. 

I et brev sendt til arrangøren krevde sjakkpresident Kirsan Iljumzjinov full retrett i samtlige konfliktsaker. Nasjonene som ikke fikk være med ba presidenten om å benytte seg av artikkel seks i regelverket, som sier at presidenten har siste ord.

Det var det Iljumzjinov gjorde, og innholdet i brevet (ekstern lenke) er offentliggjort. Der nuller presidenten fullstendig Tromsøs avgjørelse om å utestenge blant andre det russiske damelaget.

– Som president klager jeg sterkt på de siste avgjørelsene og oppførselen til organisasjonskomiteen i Tromsø. FIDE kan ikke akseptere måten nasjonale forbund behandles på, skriver Iljumzjinov - og melder svart på hvitt at de utestengte landene har krav på deltakelse.

– Som FIDE-president informerer jeg herved arrangøren om at delegasjonene fra Russland, Afghanistan, Gabon og Pakistan tillates å delta i OL, slår presidenten fast - og innrømmer samtidig at rotet rundt Kateryna Lagno er grunnen til at den russiske søknaden ankom for sent i utgangspunktet.

Dermed ble det løsning på konflikten og lagene fikk delta i turneringen.