MÅ FÅ TID: Ronny Deila får støtte fra trenerlegenden Nils Arne Eggen.
MÅ FÅ TID: Ronny Deila får støtte fra trenerlegenden Nils Arne Eggen.

– Deila må få tid

Nils Arne Eggen mener nordmannen må få tid til å skaffe seg erfaring i Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ronny Deila fikk en verst tenkelig start på sin karriere som Celtic-manager da den skotske storklubben røk på hodet ut av Mesterliga-kvalifiseringen.

Med 1-6 sammenlagt mot Henning Bergs Legia Warszawa må Deila og hans mannskap nøye seg med Europaliga-spill den kommende sesongen.

– Må få tid
En av de største innvendingene mot Deila da han fikk jobben var hans manglende europacup-erfaring.

Men Nils Arne Eggen, mannen som førte Rosenborg til Mesterligaen hele sju ganger, gir Deila sin fulle støtte og mener nordmannen må få tid til å skaffe seg Europacup-erfaring.

– Det å være manager for et fotballag bygger selvsagt på erfaring. Men man lærer jo etter hvert. Celtic var utrolig uheldig med utvisningen på bortebane, og da er det klart at det blir vanskelig hjemme, sier Eggen til TV 2.

Han innrømmer at resultatet overrasket ham.

– Det var selvsagt overraskende at de skulle vinne så klart. Men polsk fotball er på vei oppover samtidig som skotsk fotball er nede i en bølgedal, litt som vi er her i Norge. Det tror jeg også disse kampene bærte preg av, sier han.

SUKSESS: Nils Arne Eggen jubler etter å ha slått Milan på San Siro i Mesterligaen.Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.
SUKSESS: Nils Arne Eggen jubler etter å ha slått Milan på San Siro i Mesterligaen.Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.

– Ronny er et stort talent
Han understreker likevel at han har stor tro på Ronny Deila som manager og nekter å kaste seg på hylekoret som vil ha Deila vekk fra sjefsstolen i Celtic allerede nå.

– Jeg har veldig god tro på Ronny, som etter min oppfatning er et stort talent. Han må få sjansen til å skaffe seg internasjonal erfaring gjennom Europacupspill og det vil han helt sikkert få i Celtic, sier han.

– Har fått et ekstra press på seg
TV 2s fotballkommentator Kasper Wikestad har bare fulgt Deilas opphold i Skotland fra utsiden, men tror ofte nordmenn har problemer med å tilpasse seg managerkulturen i utlandet. 

– Det er helt spesielt å komme fra utlandet og ta over britiske klubber. Det er en inngrodd kultur - også en egen managerkultur.  Man må være villig til å tilpasse seg. Heller det enn motsatt. Jeg aner ikke hvordan Deila har gjort det, men jeg har en følelse av at dette kanskje er noe norske trenere gjør feil når de drar til utlandet, sier han.

Deila måtte tåle massiv kritikk etter at han hentet Jo Inge Berget fra reservelagsfotball i Cardiff og kastet han rett innpå i heksegryten i Polen for en drøy uke siden.

– Det er en typisk felle å gå i. Ikke fordi nordmennene ikke nødvendigvis er gode nok. Men fordi dersom det en dag går gale så vil du ha minst mulig ting som pressen kan ta deg på. Og å hente folk fra ditt eget land er noe de slår hardt ned på. Pressen er nådeløse der borte, sier Wikestad.

Nå tror han at fremtiden til Deila blir langt tøffere enn hva den nødvendigvis hadde trengt å være.

Han har nok fått en såpass skeiv start at det kommer til å henge ved han lenge. Selv om det går bra i serien. Det holder nok ikke bare å slå lag som Aberdeen, Kilmarnock og Dundee. Nå tror jeg han skaffe seg en ekstra faktor med at de må spille en ekstra flott fotball. Han får nok et ekstra press på seg, og det er uheldig, sier han.