TOK SELVPORTRETT: Fotograf David Slater ble forbløffet da han skulle se gjennom bildene sine fra Indonesia. En apekatt hadde tatt bilde av seg selv. Foto: Wikipedia Commons
TOK SELVPORTRETT: Fotograf David Slater ble forbløffet da han skulle se gjennom bildene sine fra Indonesia. En apekatt hadde tatt bilde av seg selv. Foto: Wikipedia Commons

Denne ape-selfien har utløst full nettkrangel

Fotograf raser mot Wikipedia, som hevder at apekatten eier bildet på hans kamera. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter en dom i EU-domstolen i mai, har europeiske nettbrukere rett til å bli «glemt av Google».

Også Wikipedia rammes høyst ufrivillig av den nye loven, og varsler nå at de vil publisere en liste over alt som tilsynelatende skal bli «glemt».

Ett av eksemplene nettstedet nevner, er de famøse bildene av en apekatt som tok bilde av seg selv på Bali.

Bildene er blitt lagt ut på Wikipedia Commons slik at alle kan bruke det fritt, mot kreditering og lenking. Wikipedia mener at det er apekatten som eier rettighetene til bildet, ikke fotografen David Slater. 

– Vi fikk en forespørsel fra fotografen om at bildet måtte fjernes, da han hevdet han hadde opphavsretten til det. Vi var ikke enige, så vi avslo forespørselen, skrives det på Wikipedia.

Kreativ kraft

David Slater sier at det ikke er relevant hvem som trykket på avløserknappen, da det var han som hadde transportert utstyret sitt til Bali. Reisen kostet ham flere tusen dollar, og han hevder overfor The Telegraph at han var den «kreative kraften bak bildet».

Dette er Wikipedia altså uenig i. Slater blir ikke kreditert av nettstedet, men de skriver dette under ape-selfien:

– Bildet er rotert og beskåret av David Slater. 

Slater varsler at han vil gå rettens vei, hvis ikke Wikipedia fjerner bildet.

– Hvis apen tok bildet, så eier apen rettighetene. Og ikke jeg. Det er argumentet deres. Det har ikke gått opp for dem at dette her er noe som skal avgjøres i retten, tordner fotografen.