DRAPSTRUSLER: En bonde i Rogaland har fått drapstrusler etter at han skjøt hunden Tønes. Til høyre ser du noen av truslene som er lagt ut på nett etter at saken ble kjent.
DRAPSTRUSLER: En bonde i Rogaland har fått drapstrusler etter at han skjøt hunden Tønes. Til høyre ser du noen av truslene som er lagt ut på nett etter at saken ble kjent.

Bonden som skjøt Tønes (1) drapstruet på nettet

– Det er totalt uakseptabelt, sier TV2.no-redaktøren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hetsen har florert på nettet siden det ble kjent at en gårdbruker tok frem hagla og drepte en hund mens eier Ole Stangeland (25) sto og så på. Hendelsen fant sted like sør for Stavanger søndag.

« ...det hadde vært på sin plass at bonden hadde fått juling eller blitt skutt selv, bønder tror e kan gjøre hva de vill så skulle gjerne ha hatt en alvorsprat med den vla bondetampen, skulle hatt juling. jævla rogalending», skriver en TV2.no-leser.

«Forbanna idiot,,,hadde vore greit å hatt han til skyteskive,,,,du verden, er det mulig??».

«Av og til kunne eg ønsket dødsstraff med pining i dette landet tenk å være så jævlig idiot..».

Dette var bare noen av kommentarene som kom under TV 2s omtale av saken på Facebook.

3.000 kommentarer

Siden TV 2 publiserte en nettsak om hendelsen og delte den på Facebook i går, har artikkelen fått tusenvis av kommentarer. Artikkelen nådde i løpet av gårsdagen 1,5 millioner mennesker på sosiale medier, og hadde 3.000 kommentarer da den måtte fjernes fordi moderatorene ikke rakk over alle kommentarene.

– Det er forståelig at folk blir opprørt av det som sannsynligvis er avliving av en uskyldig hund. Men hets og drapstrusler i kommentarfeltene på nettet er totalt uakseptabelt og kan bli anmeldt, sier Bård Espen Hansen, redaktør for TV2.no.

– Vi moderer kommentarfeltene så langt det lar seg gjøre og utestenger brukere som ikke oppfører seg. I denne saken ble det etter hvert så ekstremt mange useriøse kommentarer at vi i tillegg valgte å fjerne en sak fra TV 2 Nyhetenes Facebook-side, sier Hansen.

Har ikke sett på nett

Bonden det hele handler om har valgt å ikke se på kommentarene på internett. Han hadde forventet at det ville bli reaksjoner, men ikke at han skulle bli truet på livet. 

– Jeg har ikke vært inne og sett på kommentarfeltene. Det er så enkelt å helt ukritisk gå inn på nett og trykke på tastaturet, og da er det mange som gjør det uten å tenke over konsekvensene av det de skriver, sier han til TV 2.

Han sier han har fått støtte i lokalmiljøet det siste døgnet.

– Jeg har opplevd at mange støtter meg. Det kom en til meg på jobben i dag og sa at han støttet meg 100 prosent, men at han ikke turte kaste seg inn i det vepsebolet denne debatten er blitt, sier han.

Mange engasjerer seg

Mange har engasjert seg etter at saken ble kjent.

Lars Monsen publiserte i dag en melding på Facebook der han vil ha debatt rundt sauehold og reglene rundt det. Han reagerer på at en bonde har lov til å skyte en hund, mens sauene kan gå fritt rundt i trafikken uten at det får reaksjoner.

Utspillet får generalsekretæren i Bondelaget til å dra på smilebåndet.

– Nå er det ikke alle som kan gå ut og fiske sin egen mat som Lars Monsen. Jeg setter veldig pris på sau og mener sauehold er en god måte å bruke Norges resursser på, sier generalsekretær Per Skorge i Bondelaget.

Han understreker også at det ikke er slik at en bonde fritt kan gå og skyte hunder på sin eiendom.

– Det skal være en overhengende fare for angrep for at man skal gå til det skrittet. Vi setter pris på våre dyr, og skjønner at andre gjør det også, og kan ikke bare skyte hunder uten videre, sier Skorge.

Forsøker å stoppe det

Hansen i TV 2 sier det var rett å omtale saken, selv om det har ført til svært grove kommentarer.

– Å skyte og drepe en hund på den måten som er det angivelig har skjedd her er etter alt å dømme brudd på flere lover. I tillegg er det en svært dramatisk historie. Det er naturlig å omtale nyheter som dette, sier han, men understreker igjen at drapstrusler er et lovbrudd, selv om det skjer på internett.

Bonden selv sier ballen nå er spilt til politiet.

– Dette er en politisak nå, og det blir opp til politiet å avgjøre om det har skjedd noe ulovlig eller ikke, sier han.