Hundre tusen kristne irakere er drevet fra hjemmene sine av de ekstremistiske sunnimuslimene. REUTERS/Muhammad Hamed
Hundre tusen kristne irakere er drevet fra hjemmene sine av de ekstremistiske sunnimuslimene. REUTERS/Muhammad Hamed

Islamister har tatt kontroll over tre byer i Nord-Irak

Den islamske staten (IS) jager kristne på flukt og river kors ned fra kirker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det melder flere nyhetsbyråer nå torsdag formiddag. Titusenvis av mennesker har flyktet fra de tre byene.

Ekstremistene fjerner kors fra kirker og brenner historiske skrifter i flere kristne byer.

– Rundt 100.000 kristne er tvunget på flukt med ingenting annet enn klærne de går i. Mange flykter til den kurdistanske regionen til fots, sier den kaldeisk-katolske patriarken Louis Sako.

Ifølge en kaldeisk-katolsk erkebiskop er det byene Quaraqosh, Tal Kayf, Bartella og Karamlesh som ble tatt over av IS i løpet av natten.

– Det er en katastrofe, en tragisk situasjon. Vi ber FNs sikkerhetsråd om umiddelbart å gripe inn. Titusenvis av vettskremte mennesker blir tvunget på flukt i dette øyeblikk. Det kan ikke beskrives, sier den kaldeisk-katolske erkebiskopen i byene Kirkuk og Sulaimaniyah, Joseph Thomas.

Samtidig har IS tatt kontroll over deler av en militærbase i Raqa-provinsen nord i Syra, etter tre selvmordsangrep og harde kamper på stedet.

27 soldater fra syriske hæren ble drept i angrepet, mens 14 medlemmer av IS ble drept, ifølge eksilgruppen Det syriske observatoriet for menneskerettigheter (SOHR).

Jihadistene skal ha drept over hundre soldater fra de syriske regjeringsstyrkene, og flere skal ha blitt systematisk henrettet, ifølge SOHR. 

IS hevder å ha kontroll på Iraks største demning, Mosul-dammen, en militærbase og til sammen 15 nordlige byer siden de startet sin offensiv i Nord-Irak i juni.

De sunnimuslimske ekstremistene skriver i en Twitter-melding at de vil fortsette å kjempe seg framover.

(©NTB)