Celtic-fadesen er et faktum: Henning Bergs Legia ble for sterke

Ronny Deila og Celtic var forhåndsfavoritter før de to kampene i Polen og Skottland. Men Henning Berg og Legia Warszawa satset alt - og vant.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Celtic - Legia Warszawa 0-2
(Sammenlagt 1-6)

Se scoringene i vinduet øverst!

Ronny Deila og Celtic hadde litt av en oppgave foran seg etter å ha blitt ydmyket i Polen forrige onsdag. Resultatet ble 4-1 favør Henning Bergs Legia.

I og med at Samveldelekene hadde lagt beslag på Celtic Park, ble kvelden oppgjør spilt på Murrayfield Stadium i Edinburgh.

Og etter én times spill var det hele i realiteten avgjort. Michal Zyro og Michal Kucharczyk hadde med hver sin scoring sørget for at det nå er Legia Warszava - og ikke Celtic - som blir å se i playoff-runden til Mesterligaen.

Berg: – Ronny er rett mann
– Dette er et stort, stort steg for klubben. Vi var farlige på kontringer og vi forsvarte oss meget godt, sier Henning Berg på pressekonferansen i etterkant av kampen.

– Det betyr mye å slå ut Celtic. I Skottland blir det sikkert fokusert på at Celtic var dårlige. Jeg mener derimot at dette var et bevis på at det er vi som gode, legger han til.

Om Ronny Deila fortsatt er riktig mann for den skotske storklubben, sier Berg dette:

– Ronny er rett mann, men det er klart det blir vanskeligere nå: Jeg håper Celtic gir Ronny tid. Han må lære å kjenne spillerne og klubben. Det er svært vanskelig å spille sesongens viktigste kamper i løpet av den første måneden.

– Min største dag i karrieren
Om sin egen og sitt lags posisjon i Polen sier Legia-treneren at at håper folk forstår at dette er stort. Han var også noe misfornøyd med at kampen ikke ble vist på TV.

– Jeg håper at de forstår at vi er gode nå. Men det er en skam at dette ikke gikk på TV. Celtic valgte annerledes. Det er synd, for barn i Polen hadde fortjent å se dette.

– Dette var min største dag så langt i karrieren. Det er på grunn av viktigheten av disse to kampene. Nå har vi muligheten til å kvalifisere oss til Mesterligaen, og vi er garantert spill i Europaligaen. Det er stort for meg, og det er stort for spillerne og hele klubben, sier Berg.

Deila: – En svart dag
Celtic-trener Ronny Deila var ikke uventet en slagen mann etter nederlaget mot Legia Warszawa. Særlig skotsk presse stilte flere kritiske spørsmål, og nordmannen svarte etter beste evne.

– Dette er en veldig svart dag. Vi slapp inn et lett mål og da ble alt vanskelig, kom det fra Celtic-treneren.

– Vi er ikke bedre. Det er en lang vei å gå. Jeg håper jeg sitter her om ett år og at vi da snakker om hyggeligere ting, la han til.

– Må ha nye spillere
Deila sier også at det nå må endringer til.

– Vi må ha nye spillere. Troppen må forsterkes. De som er her er gode, men vi har ikke fått ut det vi kan. Og det er mitt ansvar.

– Mesterligaen var målet vårt, men i år var vi ikke i nærheten. Men jeg skal bygge et nytt lag, og jeg trenger sultne gutter. Vi kommer til å bli gode, sier nordmannen, som blant annet fikk spørsmål om han ikke var litt flau etter seks baklengsmål på to kamper mot Legia.

 – Jeg er ikke flau, men jeg er ikke akkurat fornøyd heller. Jeg synes mest synd på spillerne.

Celtic-dominert åpning
Celtic stod som ventet høyt i banen fra start, mens Legia la seg litt mer bakpå. Hjemmelaget gikk dessuten ut i et voldsomt tempo, og de første ti minuttene må sies å være svært så Celtic-dominerte.

Etter hvert roet trykket fra Stefan Johansen og co seg noe, og Legia fikk bedre kontroll.

Sett vekk i fra en halvfarlig corner fra Legia Warszawa og et like halvfarlig innlegg fra Celtic-back Adam Matthews, hadde ingen av lagene lykkes i å produsere de helt store sjansene i løpet av det første kvarteret.

Straffet seg å stå høyt
I minuttene som fulgte tok Legia tak, og var så absolutt på høyde med hjemmelaget. Men det var Celtic som måtte score mål, og da kampen nærmet seg halvtimen spilt, tok de grønnstripede igjen over som hvasseste laget.

Stefan Johansen vartet opp med et par krempasninger og høyreback Adam Matthews viste nok en gang at han ville bidra fremover. Men med offensive backer og en høy forsvarslinje, følger også risikoen for å bli kontret mot.

Og ti minutter før hvilen var det akkurat det som skjedde. Michal Zyro satte fart, fikk ballen fra navnebror Michal Kucharczyk, og alene med Fraser Forster gjorde han ingen feil. Dermed stod det 0-1 i Edinburgh, og Henning Berg ledet den «norske» duellen med svært god margin, hele 5-1.

Passivt Celtic-forsvar
Etter et kvarters hvile, kom lagene ut på banen igjen. Deilas Celtic, fullt klar over hva som måtte gjøres, og Bergs Legia, også like klar over hva som måtte gjøres. Hjemmelaget tok initiativet og gjorde sitt ypperste for å knekke Legia-koden, mens bortelaget forsvarte seg godt.

Og tross et lite spillemessig overtak, skulle Celtic få kjenne polakkenes vrede nok en gang. Miroslav Radovic og Lukas Broz kombinerte vakkert ute på høyrekanten, og gjennom et passivt Celtic-forsvar fant Michal Zyro Michal Kucharczyk, som enkelt satte ballen i mål til 2-0.

Dermed måtte Celtic score seks mål på snaue 30 minutter - en oppgave som er rimelig umulig - og Henning Berg kunne sette seg godt tilbake på Legia-benken og senke skuldrene.

Trekning på fredag
Den siste 25 minuttene av kampen var egentlig bare en ren formalitet, og foran et pipende hjemmepublikum, etter 92 minutter i Edinburgh, tuslet slukørede Celtic-spillere av banen, mens polakkene jublet av glede.

Hvem Henning Berg og Legia Warszawa møter i playoff-runden blir avgjort førstkommende fredag.

Slik startet lagene:
Celtic: Forster, Matthews, Lustig, van Dijk, Izaguirre, McGregor, Bitton, Mulgrew, Johansen, Commons, Stokes.
Legia Warszawa: Kuciak, Broz, Astiz, Rzezniczak, Brzyski, Zyro, Jodłowiec, Vrdoljak, Kucharczyk, Duda, Radović.