Langrennsjentene overrasket over svenskenes manglende blodtesting

– De har en jobb å gjøre, sier Therese Johaug til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

OSLO/STOCKHOLM/ LILLEHAMMER (TV 2): TV 2 kan i dag avsløre store mangler ved svenskenes antidoping-myndighetenes blodtesting.

WADAs testrapport for 2013 viser at de svenske dopingjegerne gjennomførte kun 70 blodtester i alle idretter i fjor. Til sammenligning tok Antidoping Norge (ADN) 591.

Et av de grelleste eksemplene finner man i idretten der Norge og Sverige elsker å konkurrere: i skisporet.

– Har en jobb å gjøre

I idrettene organisert av FIS (langrenn, kombinert, alpint, hopp, snøbrett, fristil) tok ADN over ti ganger så mange blodprøver som sin svenske motpart i 2013. 169 mot 16.

Tallene overrasker Therese Johaug synes det hele er bekymringsverdig.

– Ja, det er det. Det er veldig store forskjeller, og det var ikke helt godt å høre. Dersom tallene stemmer så er det synd. Da har de en jobb å gjøre, sier Johaug til TV 2.

– Det er kjempebra at de tester oss mye. Det setter vi pris på. Da kan vi si at vi har alt på det rene. Men en ting er jo hva Antidoping Norge gjør, en annen ting er hvordan konkurrentene blir testet. Jeg håper jo de blir testet like mye som vi blir. Vi ønsker jo at sporten skal være ren.

Blir blodtestet mest

Både Johaug og landslagsvenninne Marit Bjørgen blir dopingtestet ofte. Både av Antidoping Norge og det internasjonale skiforbundet.

Det hører til sjeldenhetene at de ikke blir blodtestet.

– Jeg blir blodtestet oftere enn jeg blir urintestet. Som regel er det begge deler, men de har også kommet kun for å ta blod, forklarer Bjørgen, som selv i ferien fikk besøk av Antidoping Norge.

Bjørgen er som Johaug overrasket over tallene.

– Man forventer kanskje at Sverige er like bra som Norge på akkurat det, sier Bjørgen til TV 2.

– Det viser igjen at Antidoping Norge gjør en kjempejobb. Så håper jeg at det er et varselskudd til de andre nasjonene som trenger å gjøre en bedre jobb.

FIS tester dårlige antidoping-nasjoner ekstra

Blodtester er ifølge Antidoping Norge helt vesentlig for å avsløre bloddoping. Bloddoping som fenomen er særlig fremtredende i utholdenhetsidretter.

I FIS’ tilfelle snakker man da særlig om langrenn, kombinert og til en viss grad alpint.

Med Sveriges 16 blodtester er det klart at man ikke kan teste særlig bredt.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) gjennomfører også testing, og særlig for de nasjonene som har mangelfullt antidopingarbeid i hjemlandet.

TV 2 har vært i kontakt med FIS, som ikke ønsker å gi et detaljert innsyn i hvilke tester de har gjort. Men hun bekrefter at de har en tettere oppfølging av nasjoner som ikke har en velfungerende nasjonal antidopingsorganisasjon.

– Vi samarbeider med nasjonale organisasjoner, og vi har et spesielt fokus på landene som ikke gjør nok testing basert på et for lavt budsjetet eller andre grunner. Spesielt på blodtestingsområdet, sier FIS' antidopingkoordinator Sarah Fussek til TV 2.

I 2013 gjorde FIS totalt 1708 blodtester - de aller fleste ute av konkurranse ifølge WADA-rapporten.

Tror de blir testet like mye

Det forsterker Marit Bjørgens tiltro til langrennssporten og konkurrentene.

– Langrennsløperne i Sverige kan nok bli testet vel så mange ganger som meg. Det er vanskelig for meg å si om FIS er inne og tester der, sier Bjørgen.

De svenske dopingjegerne klager på manglende ressurser, men lover bedring nå som antidopingvirksomheten skal omorganiseres og ut av idretten.

– Nå ser vi fremover og skal øke - for det er en viktig del av kampen for en dopingfri idrett, sier dopingkontrollsjef Jan Engström til TV 2.

– Bør granske antidoping-arbeidet

De svenske dokumentarene fra «Uppdrag granskning» som satte søkelyset på nordiske skiløperes blodverdier fra 1990- og 2000-tallet har skapt bølger i skimiljøet.

TV 2s dopingekspert Mads Kaggestad er klar på at svenske medier bør se nærmere hjemme når de skal lage dokumentarer.

– Svenske journalister har en jobb å gjøre med å granske antidoping-arbeidet i hjemlandet, mener han.