BLIR VIKTIG BRIKKE: Norske Alexander Tettey kommer helt sikkert til å være sentral i Norwichs kamp om opprykk.
BLIR VIKTIG BRIKKE: Norske Alexander Tettey kommer helt sikkert til å være sentral i Norwichs kamp om opprykk.

Stemplet som «guttelagstrener» – nå skal han ta Tettey til Premier League

Tabelltips Championship:  Neil Adams' trenerkarriere er av det rørende slaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I samarbeid med ChampionshipNorge.com:

2. plass:

Når man skal snakke om Norwich City sine bragder de siste sesongene, er det vanskelig å utelate det som skjedde i sesongstarten for fem år siden. Bryan Gunn hadde fått jobb som Norwich-manager et halvt år i forveien, og kunne ikke forhindre at The Canaries rykket ned til League One. I første serierunde på tredje øverste nivå fikk de besøk av Colchester United på Carrow Road. Den kampen tapte de hele 1-7, noe som resulterte i at enkelte Norwich-supportere kastet sesongkortene sine på Gunn.

Ikke lenge etterpå fikk han sparken, til tross for at dette var sesongens første kamp. Inn som ny manager ble selvsagt Colchester sin manager hentet. Paul Lambert hadde ledet The U's i ett år, og var meget fornøyd med å få muligheten til å bli Norwich-sjef. Allerede i sin første sesong i Norfolk sikret han opprykk til Championship, og der tilbrakte de ikke mye tid. De gikk nemlig opp til Premier League på første forsøk, og det er en prestasjon det virkelig står respekt av. I Premier League ledet han Norwich til en flott 12. plass med hele elleve poeng ned til nedrykk. Etter sesongslutt forlot Lambert klubben til fordel for Aston Villa, og inn som ny sjef kom Chris Hughton. I Hughtons første sesong på Carrow Road slo Norwich både Manchester United og Arsenal, samtidig som de hadde en lang rekke med kamper uten tap. De hadde hele tiden en forholdsvis grei avstand til nedrykk, men det kunne fort ha blitt en nervepirrende avslutning på sesongen dersom de ikke hadde klemt til med sterke seire over West Bromwich Albion og Manchester City i de to siste serierundene. De havnet til slutt på en 11.plass, men det var bare tre poeng ned til 16.plass.

I fjor sommer skjedde det utrolig mye spennende på Carrow Road i forbindelse med overgangsvinduet. Ut forsvant det en haug av spillere som ikke tilførte laget noe særlig, og inn ble det knust rekorder da meget dyktige spillere ble hentet. Ricky van Wolfswinkel, Martin Olsson, Nathan Redmond, Leroy Fer og Gary Hooper var spillere som alle hadde blitt linket til noen av de bedre klubbene i Premier League, og optimismen var selvsagt stor med disse spillerne på plass.

Noen mente at Norwich var den store overgangsvinneren, og det viste igjen på tabelltipsene hvor jeg fortsatt har til gode å se noen som plasserte The Canaries på nedrykk. Med disse spennende spillerne på plass, forventet mange en god start av Norwich, men dessverre ble det bare to seire på de ti første ligakampene. I begynnelsen av november falt de under nedrykksstreken da de ble utklasset hele 7-0 borte mot Manchester City. Klasseforskjellen i det oppgjøret var enorm, men muligens trengte Norwich det tapet for å våkne. Bare to av de syv neste kampene endte med tap, og Norwich klatret forsiktig oppover på tabellen. De feiret jul midt på tabellen, og i de tre første månedene av det nye året tapte de aldri to ligakamper på rad. Til tross for det hadde de ikke fått noen stor luke ned til de tre bunnplassene i det man gikk inn i april, og på dette tidspunktet sluknet det helt for Norwich. Etter to strake tap mot Swansea City og West Bromwich Albion kunne man høre Norwich-fansen ønske manageren bort fra klubben, og det ønsket fikk de oppfylt med fem kamper igjen av sesongen. Neil Adams tok over på midlertidig basis, men han klarte ikke snu den vonde trenden. Kanskje ikke så merkelig med tanke på at de hadde Arsenal, Fulham, Manchester United, Chelsea og Liverpool igjen på de fem siste kampene. De maktet bare å ta ett poeng under Adams ledelse, og rykket dermed ned med tre poeng opp til West Bromwich Albion som havnet på den viktige 17.plassen.

I sommer har de gjort ting litt annerledes enn hva de to andre klubbene som rykket ned har gjort. Fulham har skiftet ut hele laget og kommer til å satse hardt på unge spillere, imens Cardiff har fortsatt med mange signeringer, samtidig som de har mistet noen av nøkkelspillerne. Norwich har derimot fått lov til å fortsette med noenlunde samme tropp som det de hadde i Premier League. De har ansatt den tidligere juniortreneren Neil Adams permanent, til tross for at resultatene uteble da han fikk sjansen forrige sesong. De skal nå gå fra forholdsvis kjedelig og kynisk fotball under Hughtons ledelse, til mer offensiv fotball med Adams på sidelinjen.

Det blir veldig interessant å se om det kan være oppskriften på en fantastisk sesong på Carrow Road, og spesielt kjekt må det være for Adams som for noen år siden fikk høre av Glenn Roeder at han aldri kom til å trene noe annet enn et U10-lag i sin trenerkarriere. I sommer har de gått ubeseiret gjennom sesongoppkjøringen, og den franske Ligue 1-klubben Nice ble slått hele 5-1. De vant også 13-0 mot et sammensatt lag fra Aosta i Italia, men måtte senere beklage ovenfor den italienske klubben A.S.D. S.C. Vallée d'Aoste, ettersom Norwich skrev på internett at det var den klubben de hadde slått. Et komisk øyeblikk som man ikke trodde det var mulig at kunne skje i dagens fotball. I Championship vet de dog veldig godt hvem de står ovenfor, og jeg tror det kan bli en veldig bra sesong for kanarifuglene.

Keeper:
Det har ikke skjedd noen forandringer på keeperplassen til Norwich denne sommeren, men det kommer nok til å skje et par ting før overgangsvinduet stenger. Mark Bunn har nok ingen fremtid i klubben som han kom til for to år siden, og da Norwich reiste på treningsleir til Italia, var Bunn igjen i England med U21-laget. Han skal ifølge Neil Adams være irritert over lite spilletid, og med tanke på hvem han skal konkurrere med på keeperplass denne sesongen, trenger man ikke være rakettforsker for å skjønne at det ikke vil bli noe særlig med spilletid den kommende sesongen.

Førstekeeper denne sesongen blir selvsagt John Ruddy. Han voktet buret i samtlige kamper i Premier League forrige sesong, og har lenge vært en del av det engelske landslaget. Ruddy ble hentet til Everton da han var 18 år gammel, men på Merseyside fikk han bare én kamp i Premier League. I løpet av de fem neste årene var han på lån i ni forskjellige klubber, før han ble hentet permanent av Norwich City i 2010. I sin debutsesong på Carrow Road gikk han bare glipp av én ligakamp da de rykket opp til Premier League. I sin første fulle sesong i Premier League imponerte han med stødig spill mellom stengene, og etter sesongslutt ble han kåret til årets spiller i klubben av spillerne selv. Hans prestasjoner ble lagt merke til av landslagstrener Roy Hodgson som tok han med i EM-troppen til mesterskapet i Ukraina og Polen, men en brukket finger ødela drømmen om å representere England i et stor mesterskap.

John Ruddy. Foto: Scanpix
John Ruddy. Foto: Scanpix

I den påfølgende sesongen startet han med flott spill og holdt blant annet nullen mot både Manchester United og Arsenal, men dessverre pådro han seg en skade i romjulen som holdt han ute i store deler av sesongen. Ruddy fikk bare femten ligakamper den sesongen, men var tilbake igjen for fullt forrige sesong. Hans meget imponerende redninger og reflekser gjør han til en av de aller beste målvaktene i Championship denne sesongen.

Bak Ruddy har man både Declan Rudd og Remi Matthews. Declan Rudd var på lån hos Preston North End forrige sesong, og imponerte stort på Deepdale. Han holdt nullen hele seksten ganger i ligaen, men kunne ikke gjøre noe for å unngå at Preston røk i play-off semifinalen mot Rotherham United. Han har tidligere fått en del spilletid for Norwich da de var i League One i sesongen 2009/10, og mange trodde at Rudd ville få muligheten som førstevalg på Carrow Road denne sesongen dersom Ruddy hadde blitt solgt. Den høyreiste målvakten har vært i Norwich helt siden han var ni år gammel, og ble oppdaget av en av klubbens speidere da han spilte spiss for det lokale laget Bressingham. Det var først da han kom til Norwich at han ble omskolert til målvakt.

Dersom Ruddy ikke blir solgt i sommer, vil det ikke overraske om Rudd nok en gang blir sendt ut på lån. Det ville nemlig vært dumt om en så god keeper skulle måtte sitte på benken en hel sesongen i en alder av 23 år. Hvis Ruddy blir solgt, eller Rudd blir sendt ut på lån, vil det vanke en benkeplass på den lovende målvakten Remi Matthews. Han har vært i klubben siden han var ti år gammel, men har fortsatt ikke fått sin debut på førstelaget. I vår signerte han en ny kontrakt med klubben, og i sommerens sesongoppkjøring har han vært veldig involvert med førstelaget.

Forsvar:
I forsvarsrekken til Norwich blir det litt forandringer sammenlignet med forrige sesong, og det kommer av to grunner. Den første grunnen er Sebastian Bassong som fikk flest kamper på stopperplass forrige sesong, har nå blitt skjøvet ut i kulden av Neil Adams. Han kommer derfor ikke til å figurere i midtforsvaret i den kommende sesongen.

Den andre grunnen er Russell Martin som fikk flest kamper på høyrebacken til Norwich forrige sesong, men som nå for det meste har blitt brukt som midtstopper i sesongoppkjøringen, og jeg vil tro at det er der han kommer til å spille når sesongen sparkes i gang. Martin ble hentet permanent til klubben i januar 2010, og har snart spilt over to hundre kamper for The Canaries. Da de rykket opp fra Championship i den påfølgende sesongen imponerte han stort på høyrebacken. Han havnet på 2.plass i kåringen av årets spiller i klubben, og fansen omtalte han som «The Norfolk Cafu». Han startet bare et fåtall kamper på stopperplass forrige sesong, og det skal bli spennende å se hvordan han vil få det til sammen med Michael Turner på stopperplass i Championship.

Michael Turner. (AP Photo/Bogdan Maran)
Michael Turner. (AP Photo/Bogdan Maran)

Turner har ikke vært i Championship siden 2008, og har fått over hundre kamper i Premier League siden han rykket opp fra Championship med Hull City tilbake i sesongen 2007/08. Han imponerte stort i sin debutsesong i Premier League med solid stopperspill og fire scoringer, noe som førte til at Sunderland hentet han for rundt £4m den neste sommeren. Skader og dårlige prestasjoner førte til at hans opphold på Stadium of Light ikke ble så bra, og for to år siden hentet Norwich City han til Norfolk. Han har vært helt grei siden han kom til Carrow Road, og i Championship bør han ha det som trengs for å lykkes.

Bak Turner og Martin er det først og fremst Ryan Bennett som står klar for å steppe inn. Den 24 år gamle stopperen fikk seksten kamper for The Canaries i Premier League forrige sesong, og imponerte med sin styrke i hodeduellene. Bennett ble hentet fra Peterborough United i 2012, men det var i Grimsby Town han fikk sitt virkelige gjennombrudd på seniornivå. I løpet av de tre sesongene han tilbrakte hos The Mariners, sopte han hjem priser på grunn av sitt gode spill.

Skulle det bli store skaderproblemer på stopperplass vil det spennende stoppertalentet Adel Gafaiti få sjansen. Den 20 år gamle algeriske stopperen har vært innom akademiene til den franske klubben Nancy og den skotske klubben Rangers, før han ble hentet til Carrow Road for to år siden. Gafaiti har vært involvert i førstelagets sesongoppkjøring, og ble med på treningsleir i Italia. Man skal ikke se bort fra at han får sin debut denne sesongen.

På backene har Norwich flere spennende spillere, og nå som Martin har blitt flyttet inn i midtforsvaret, vil nok Steven Whittaker eie høyrebacken til kanarifuglene. Han fikk tjue kamper i Premier League forrige sesong, og huskes nok best for hans fantastiske innsats i sesongåpningen mot Everton. Der scoret han ett mål og la opp til et annet da Norwich spilte uavgjort 2-2 mot Everton hjemme på Carrow Road. Den skotske backen ble hentet fra Rangers for to år siden, men har slitt en del med skader siden han krysset landegrensen. Forhåpentligvis kan han holde seg frisk og rask denne sesongen, slik at Norwich slipper å gjøre store endringer i forsvarsrekken.

Martin Olsson. Foto: Scanpix
Martin Olsson. Foto: Scanpix

På motsatt back vil Martin Olsson være førstevalg så fremt han ikke blir solgt før overgangsvinduet stenger. Den lynraske svenske landslagsspilleren ble hentet fra Blackburn Rovers i fjor sommer, og leverte meget bra prestasjoner i sin debutsesong i Norfolk. Han gikk gradene i akademiet til Blackburn, før han etterhvert slo gjennom på førstelaget til Lancashire-klubben. Fra hans tid i Blackburn er han nok best kjent for å ha filmet seg til straffespark i et hatoppgjør mot erkerivalen Burnley. Dette førte til at det ble sunget "Martin Olsson took a dive, he hates Burnley" på Ewood Park de neste sesongene.

Denne sesongen kan han møte sin tvillingbror, Marcus Olsson, som nå spiller for hans tidligere klubb. Javier Garrido er Olssons konkurrent på venstrebacken, men forrige sesong fikk den spanske backen bare seks kamper i Premier League. Han har en fortid i Real Sociedad, Lazio og Manchester City, og skal nå sitte på benken i Championship til tross for at han bare er 29 år gammel.

Midtbane:
I løpet av sommeren har Neil Adams forsøkt et par forskjellige formasjoner, og spesielt en slags diamant på midtbanen har vært en gjenganger. Det var den typen formasjon Paul Lambert hadde stor suksess med da de marsjerte opp til Premier League fra League One, og kanskje kan det fungere igjen. Wes Hoolahan fått spille i en offensiv rolle sentralt på midtbanen, og når han blir sluppet fri i en slik rolle er det ikke kjekt å være motstander. Andre ganger som for eksempel i generalprøven mot Celta Vigo har vi fått se en litt mer vanlig 4-2-3-1 formasjon, og også her har Hoolahan fått den offensive rollen sentralt på midtbanen.

Det er med andre ord liten tvil om at Hoolahan kommer til å spille en viktig rolle for kanarifuglene. Han kom til klubben fra Blackpool tilbake i 2008, og har siden det spilt over to hundre kamper for Norwich. Han har rykket opp fra League One med både Blackpool og Norwich, samt rykket opp til Premier League med sin nåværende klubb. Den siste bragden ønsker han å gjenskape denne sesongen, og hvis han leverer samme spill som han gjorde forrige gang de rykket opp, skal man ikke se bort fra at det blir en realitet. Den gangen scoret han ti ganger og fikk en velfortjent plass på årets lag i Championship. Med en slepen teknikk og en herlig pasningsfot, er han helt klart skapt for å spille i en slags «10'er-rolle». Jeg ser fint for meg at han kan levere mange mål og målgivende pasninger denne sesongen, og samtidig dra frem enkelte tekniske detaljer som vil høste stor applaus fra Norwich-fansen. I januar var han nær ved å forlate klubben da Aston Villa ønsket å hente han til Villa Park. Hoolahan ba om å få forlate klubben, men heldigvis for Norwich fikk han ikke lov til det. Nå kan han være den viktigste brikken i en sesong som kan ende med opprykk til Premier League.

Leroy Fer er en annen meget god midtbanespiller som var med Nederland i sommerens verdensmesterskap. Dessverre virker det lite sannsynlig at han kommer til å være i klubben etter at overgangsvinduet stenger. Flere Premier League-klubber er meget interessert i hans tjenester, og spesielt Queens Park Rangers har ikke lagt skjul på at de er interesserte. Fer er for øvrig mannen som kjøpte en hest til kjæresten for rundt to hundre tusen kroner, før han senere skal ha kommet på at kjæresten bodde i en leilighet.

Alexander Tettey kommer selvsagt vi nordmenn til å følge tett denne sesongen, og i løpet av sommeren har det blitt diskutert litt vedrørende om han kom til å forsvinne fra klubben. Nå nylig ble det kjent at Norwich hadde avslått et bud fra en Premier League-klubb, og det er ikke tvil om at de ønsker å ha med seg nordmannen denne sesongen. Midtbanekrigeren gir sjeldent motspillere tid med ballen, men fremover på banen tilfører han ikke like mye. Det skal dog sies at man i fjor fikk se et unntak. Da Norwich møtte Sunderland på hjemmebane i mars, scoret han et helt ellevilt mål som definitivt var en sesongens flotteste scoringer i Premier League. Tettey var innom Bodø/Glimt og Kolstad som guttespiller, før han endte opp i Rosenborg i 2002.

Han fikk sitt gjennombrudd på Lerkendal i 2006, og de neste tre årene var han blant de aller beste spillerne hos trønderne. Sommeren 2009 ble han hentet til fransk fotball av Rennes, og selv om han slet en del med skader i Frankrike, fikk han likevel mye spilletid. For to år siden ble han hentet til Carrow Road, og har nå spilt over femti kamper for The Canaries. Andrew Surman var på lån hos AFC Bournemouth forrige sesong, og spilte bra for The Cherries i sitt Championship-comeback. I sommer har han fått en del spilletid for Norwich, og det faktum at han startet generalprøven mot Celta Vigo, sier litt om at han nok vil få rikelig med spilletid i Norfolk denne sesongen.

Alexander Tettey
Alexander Tettey

I likhet med flere andre Norwich-spillere ble Bradley Johnson hentet fra Leeds United for tre sesonger siden. Den allsidige midtbanespilleren var med på å rykke opp til Championship med Leeds United, og har fått rikelig med spilletid i deres tre siste sesonger i Premier League. Han er en kriger på midtbanen med oppofrende spill og et knallhardt skudd. Det er dog sjeldent at han treffer med sine harde skudd, og man kanskje sette spørsmålstegn ved om han faktisk var god nok for å spille fast for et Premier League-lag. I Championship har han derimot vist før at han kan prestere bra, slik som han gjorde i sesongen 2010/11 for Leeds United. Johnny Howson kom også fra Leeds United, og er en god mann å ha på midtbanen. Han fungerer bra både offensivt og defensivt, og var blant Norwich sine bedre spillere frem til jul i fjor. Han pådro seg da en skade som holdt han ute et par måneder, og nå i sommer har han nok en gang slitt litt med skader.

På vingene har Norwich flere spennende spillere, men for min del er det tvillingparet Josh og Jacob Murphy jeg er mest spent på. Disse to har man hørt gjetord om i mange år, og kanskje kan de få sine gjennombrudd på førstelaget denne sesongen. Spesielt Josh kan fort finne på å bli en stor helt på Carrow Road det kommende året, og har under sommerens sesongoppkjøring imponert med gode prestasjoner. Han scoret ett av målene da de vant FA Youth Cup i fjor, og scoret på førstelaget da han fikk sjansen i en kamp mot Watford i ligacupen i fjor høst.

Nathan Redmond har blitt linket bort fra klubben i sommer, og spesielt Southampton har virket ivrig på å sikre seg denne unge juvelen. Han ble hentet fra Birmingham City i fjor sommer, og startet omtrent halvparten av Norwich sine kamper i Premier League i sin debutsesong. Hans hurtighet og driblinger gjør han til en spiller som det er lett å like, og det vil ikke overraske meg om den 20 år gamle vingen kommer til å nå langt i årene som kommer. Han har flere U21-landskamper for England, og har scoret et par mål med flagget på brystet. For klubblagene har han derimot slitt litt mer foran mål, og det er noe han bør jobbe litt med fremover.

Elliott Bennett. (AP Photo/Jon Super)
Elliott Bennett. (AP Photo/Jon Super)

Elliott Bennett ble hentet fra Brighton & Hove Albion for tre år siden, og i sine to første sesonger på Carrow Road fikk han mye spilletid. Dessverre pådro han seg en alvor kneskade i begynnelsen av forrige sesong, og gikk derfor glipp av så og si hele sesongen. Han er nå tilbake igjen fra skade, og har fått mye spilletid under sommerens sesongoppkjøring. I sin siste sesong for Brighton & Hove Albion hadde han hele atten målgivende pasninger, og kanskje kan han finne tilbake til spillet som gjorde han kjent som "Poengkongen" på sørkysten.

Anthony Pilkington er en spiller som jeg har stor sans for, men som jeg trodde ville forlate klubben i løpet av ferien. Han ble ikke funnet god nok av favorittklubben Blackburn Rovers, og prøvde seg derfor for den lille klubben Atherton Colleries tilbake i 2006. Der ble han oppdaget av Stockport County, og etter storspill på Edgeley Park gikk turen videre til Huddersfield Town. Der imponerte han stort for The Terriers, og fansen trykket han til sitt bryst. De sang «Pilks, Pilks will tear you apart again», og etter sesongen 2010/11 kom han med på årets lag i League One. Da ble han hentet til Norwich City, hvor han scoret åtte mål i sin debutsesong i Premier League. Forrige sesong startet han bare ti kamper for kanarifuglene, og det blir interessant å se om han vil få mer spilletid denne sesongen.

Angrep:
Det er vanskelig å si hva som kommer til å skje på spissplassen til Norwich. Gary Hooper ble hentet i fjor sommer etter tøff konkurranse fra flere andre klubber, men fikk ikke noen imponerende debutsesong på Carrow Road. Det ble bare seks scoringer på Hooper i Premier League, og i sommer har han ikke vært veldig delaktig i treningskampene. Han blir linket til diverse klubber, men foreløpig har det ikke skjedd noe på den fronten. Jeg tror ikke han kommer til å være med noe særlig i starten av sesongen, og så gjenstår det å se om han fortsatt er i Norwich når overgangsvinduet stenger.

Gary Hooper. Foto: Scanpix
Gary Hooper. Foto: Scanpix

Lewis Grabban var fantastisk i Championship forrige sesong, og med sin hurtighet, styrke og gode avslutninger imponerte han alle som fulgte Bournemouth. Den 26 år gamle spissen kom fra akademiet til Crystal Palace, men fikk aldri noe gjennombrudd i London-klubben. Etter overganger til London-rivalene Brentford og Millwall, løsnet det endelig for Grabban da han kom til Rotherham United i 2011. Han scoret 18 ligamål i sin debutsesong for The Millers, og ble hentet av Bournemouth etter bare én sesong i Yorkshire. I debutsesongen på Dean Court klemte han til med 13 mål da de rykket opp fra League One, og forrige sesong traff han nettmaskene 22 ganger i Championship. Det førte til at Norwich hentet han for £3m i sommer, og jeg forventer at han fortsetter det flotte spillet der. Ut fra det han har vist i sesongoppkjøringen, blir jeg ikke overrasket dersom han scorer over tjue mål denne sesongen også.

Kyle Lafferty er en annen spiss som har kommet inn i sommer, etter å ha testet ut italiensk fotball i Palermo. Han var med på å rykke opp til Serie A forrige sesong, og scoret elleve mål for laget med de rosa draktene. Det ble dog bare én sesong på Sicilia for den nordirske spissen, ettersom han ikke hadde noen høy status hos klubbens eksentriske president Maurizio Zamparini og lagets trener Giuseppe Iachini. Zamparini hadde følgende å si om sin ustyrlige spiss: «Han er en kvinnebedårer ute av kontroll, som ikke følger noen regler. Han kan plutselig reise bort en uke for å sjekke opp damer i Milano. Han har to familier med seks barn, og han trener aldri.» Til tross for dette ble han likevel kåret til årets spiller av supporterne til Palermo. Det er liten tvil om at Norwich har hentet en veldig interessant person, og det blir spennende å se om Neil Adams kan kontrollere Lafferty. Hvis han klarer det, skal man ikke se bort fra at det ikke bare er damene på utestedene i Norwich som vil bli sjarmert den kommende sesongen.

Luciano Becchio er en spiller som man nesten har glemt av. Han scoret på bestilling i Leeds United i de fem sesongene han tilbrakte på Elland Road, men hos Norwich har han ikke fått noe særlig med spilletid, og har heller ikke scoret et eneste mål. Jeg kan ikke forstå annet enn at han må angre på at han forlot Leeds United, og jeg blir overrasket dersom han ikke snart finner en ny klubb. Det må da være grenser for hvor kjekt det kan være å spille reservelagsfotball.

I skrivende stund forsvinner Ricky van Wolfswinkel til St. Etienne, noe som er skuffende med tanke på at han fort kunne blitt en suksess denne sesongen. Det positive med at spillere forsvinner, er at det kan åpne muligheter for unge og lovende spillere som Jamar Loza. Den 20 år gamle spissen fikk sin debut for Norwich i sesongavslutningen i vår, og det var ikke det eneste spennende som skjedde forrige sesong. Han scoret nemlig sitt første mål på seniornivå da han var på lån hos Southend United, og debuterte på landslaget til Jamaica. I sommer har han imponert med sin råe styrke, imponerende hurtighet og gode teknikk, og kanskje kan han få sitt gjennombrudd denne sesongen.

Trener:
Hvis man ser bort fra de som følger Norwich City tett, er det nok ikke mange som har god kjennskap til deres manager Neil Adams. Han har en lang spillerkarriere bak seg, og la opp som fotballspiller i 2001. Han er født og oppvokst i Stoke-on-Trent, og ikke overraskende startet han sin fotballkarriere i byens stolthet, Stoke City. Der imponerte han stort fra sin midtbaneposisjon, og ble både hentet av selveste Everton, samtidig som han fikk sin debut på Englands U21-landslag.

Der var han med på å vinne den øverste divisjonen i sin debutsesong på Merceyside, men det ble ikke for mange kamper på Goodison Park for Adams. Et par sesonger senere gikk veien videre til Oldham Athletic, og der skulle han tilbringe store deler av sin spillerkarriere. Først spilte han for The Latics i fem år, og på de årene fikk han over hundre ligakamper. Han var med på å få Oldham opp på øverste nivå, og spilte en viktig rolle da de unngikk nedrykk i sesongen 1992/93.

Neil Adams. (AP Photo/Jon Super)
Neil Adams. (AP Photo/Jon Super)

Etter imponerende spill på Boundary Park begynte andre toppklubber på balløya å vise interesse. Han ble da hentet til Norwich City, og der spilte han over to hundre kamper i løpet av fem år. Med en herlig frisparkfot, samt iskalde straffespark, ble han en viktig spiller på Carrow Road. I løpet av hans fem år i Norfolk bommet han knapt på et eneste straffespark, og hans største sesong var nok utvilsomt sesongen 1996/97. De spilte da på nest øverste nivå, og Adams scoret hele seksten mål den sesongen.

Dessverre ødela skader en del av de to påfølgende sesongene, noe som førte til at Adams ikke fikk være med klubben videre. Han returnerte da til Oldham Athletic, men han ble aldri kvitt skadene. To år senere ble han nødt til å legge skoene på hyllen, og da returnerte han etterhvert tilbake til Norfolk. Han jobbet litt i media hvor han dekket Norwich City, før han også ble ansatt i klubbens akademi. På slutten av sesongen 2007/08 mistet han jobben hos The Canaries etter at han hisset opp daværende manager Glenn Roeder. Han hadde uttalt at han selv ville brukt Darren Huckerby hvis han var manager, noe Roeder ikke satte pris på. Roeder uttalte at det er lett å være manager dersom du er en eks-spiller som jobber for media, og som aldri vil trene noe bedre lag enn et småguttelag. Et tydelig angrep på Adams, og ikke overraskende måtte Adams altså forlate klubben senere den sesongen. Det gikk dog ikke mange ukene før Adams var tilbake igjen på Carrow Road, og da fikk han bryne seg på U14-laget til Norwich.

For tre år siden sa han opp jobben i media for å kunne fokusere fullt og helt på trenerjobben i akademiet til Norwich, og i sesongen 2012/13 imponerte han stort da han ledet U18-laget til seier i FA Youth Cup. En fantastisk prestasjon som senere skulle gi han jobben som manager for førstelaget et snaut år senere. I vår tok han over for Chris Hughton med fem kamper igjen av sesongen, men med tanke på hvor tøff motstand de hadde i de gjenstående kampene, måtte det et mirakel til for at Norwich skulle holde seg. De fem kampene var mot Liverpool, Chelsea, Fulham, Manchester United og Arsenal, og Norwich klarte bare ett poeng på disse kampene. Det kom dog i det som kanskje var den vanskeligste kampen på papiret, nemlig borte mot Chelsea på Stamford Bridge.

Etter sesongslutt ble det spekulert mye i hvem som skulle få oppgaven med å lede Norwich opp til Premier League igjen, og navn som Malky Mackay og Neil Lennon ble hyppig nevnt, men litt overraskende endte de opp med Adams som permanent sjef. Han skrev under på en treårskontrakt med klubben, og har fått med seg Gary Holt og Joe Royle i støtteapparatet. Han er godt likt i spillergruppen, og spesielt de yngre spillerne ser ut til å trives under Adams. Kanskje ikke så merkelig med tanke på hans tidligere erfaring som juniortrener. Han står for en offensiv og herlig fotball, og nå skal han prøve å få det til å klaffe i klubben som står hans hjerte nærmest. Selv om han har ambisjoner om å kjempe i toppen av tabellen med hjelp av underholdene fotball, viste han under suksessen i FA Youth Cup at han kan være kynisk når det trengs. Det blir utrolig spennende å se om Adams kan få det til som sjef på Carrow Road.

Overganger:
Det store spørsmålstegnet når lag rykker ned fra Premier League, er hvor mange spillere de kommer til å miste i løpet av sommeren. Man hører ofte ekspertene si "Hvis de klarer beholde spillerne, bør de ha en god mulighet til å gå opp igjen". Det lover i så fall bra for Norwich, ettersom de har så og si det samme mannskapet denne sesongen, som det de hadde i Premier League. Den eneste som i skrivende stund har forlatt klubben er den meget dyktige høyrevingen Robert Snodgrass.

Samtidig spekuleres det i at et par til vil forlate klubben, og Sebastian Bassong blir nok en av disse.Han har gått fra draktnummer 5, til draktnummer 30, noe som er en meget god indikasjon på at han ikke er med i planene fremover. Inn har man hentet Lewis Grabban fra AFC Bournemouth, og han viste forrige sesong at han hører hjemme i toppen av tabellen i Championship, samtidig som Palermo-spissen Kyle Lafferty har kommet inn. Slik det ser ut nå virker ikke Norwich særlig svekket i dette overgangsvinduet, og det lover meget bra for den kommende sesongen.

Vurdering:
Det er ikke mange lag som klarer ta turen tilbake til Premier League på første forsøk, og bare to av de tolv siste lagene som har rykket ned har kommet tilbake til øverste nivå på første forsøk. Det ser derimot lyst ut for Norwich City med tanke på å bli det neste laget som klarer det, ettersom de har beholdt svært mange av spillerne fra forrige sesong.

Wes Hoolahan. Foto: Scanpix
Wes Hoolahan. Foto: Scanpix

De har en sterk tropp som er full med spillere som er motiverte for å spille i Championship, og som har rikelig med erfaring fra både League One og Championship fra før av. En sentrallinje som inneholder spillere som John Ruddy, Michael Turner, Russell Martin, Alexander Tettey og Wes Hoolahan kommer til å bite godt fra seg i denne ligaen. Da har jeg ikke en gang nevnt spissene som fort kan levere en del scoringer, og spesielt nysigneringen Lewis Grabban har det som trengs for å kjempe helt i toppen av toppscorerlisten.

En venstreside bestående av Martin Olsson og Nathan Redmond er det ikke mange i denne ligaen som kan konkurrere med, og den hører strengt tatt hjemme på et høyere nivå etter min mening. Det eneste som gjør meg usikker på om Norwich klarer henge med helt i toppen er deres managervalg og litt tynne forsvarsrekke.

Neil Adams er en spennende mann, men han har ikke vist noe som tilsier at han skal være den rette mannen til å lede Norwich opp til Premier League. Det er ikke mange ligaer det er vanskeligere å rykke opp fra enn nettopp Championship, og Adams vil ha presset på seg på å prestere fra start av i sesongen.

Dersom det klaffer fra første spark på ballen, slik det har sett ut som det kommer til å gjøre med tanke på deres herlige prestasjoner i treningskampene, ser jeg ingen grunn til at ikke Norwich skal klare rykke opp. Hvis man derimot får en tøff start på sesongen, og har en uerfaren manager på sidelinjen, vil jeg ikke bli overrasket dersom tipset mitt blir gjort til skamme. Til tross for det ender jeg opp med å plassere Norwich på direkte opprykk.

Spådom: 2. plass