SMÅBYIDYLL: Derborn, like utenfor Detroit, fremstår på byens offisielle bilder på sosiale medier som en rolig og typisk småby i USA. Foto: City of Dearborn.
SMÅBYIDYLL: Derborn, like utenfor Detroit, fremstår på byens offisielle bilder på sosiale medier som en rolig og typisk småby i USA. Foto: City of Dearborn.

Nye terror-dokumenter lekket:

Bare New York har flere «mistenkelige» personer enn denne småbyen

I en lekket terror-rapport slås det fast at småbyen Dearborn (96.000 innbyggere) nesten topper listen over overvåkede byer i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som TV 2 fortalte tirsdag har den amerikanske journalisten som stod bak Snowden-avsløringene, mottatt nye hemmeligstemplede dokumenter.

Ifølge CNN har USAs regjering konkludert med at lekkasjen må komme fra en ny varsler som har tilgang til nasjonale sikkerhetsdokumenter. Ifølge Intercept stammer dokumentene de har fått tilgang til fra en kilde i etterretningstjenesten.

680.000 på terrorliste

Artikkelen på journalisten, kommentatoren og advokaten Glenn Greenwalls nettsted Intercept, siterer et 12-siders dokument utarbeidet av det nasjonale kontraterrorsenteret, datert 13. august.

Dokumentene avslører blant annet at 680.000 personer er registrert i ulike databaser som knyttes til terror.

Ifølge rapporten utpeker fem byer seg i oversikten. Disse fem byene, med New York by tronende øverst, har flest personer på «terrorlistene» I tillegg til New York står Houston, San Diego og Chicago på listen.

På andreplass kommer den lille byen Dearborn i Michigan utenfor Detroit, som bare har 96.000 innbyggere.

I Greenwalls artikkel heter det:

«Med 96.000 innbyggere er Dearborn mye mindre enn de andre byene på topp 5-listen, noe som tyder på at den store muslimske andelen innbyggere - 40 prosent er av arabisk opprinnelse (...) - har blitt uforholdsmessig mye et mål for overvåkning».

Islamsk leder: Ikke overrasket

Nyhetsnettstedet Michigan LIVE omtalte saken tirsdag, og har snakket med direktøren for Michigan-avdelingen av organisasjonen American-Islamic Relations, Dawud Walid. 

Walud sier han ikke er overrasket.

– Vi har aldri hatt tilgang til konkrete tall, men vi har alltid visst at vårt fellesskap i Metro Detroit og spesielt i Dearborn, er under intens gransking av Obama-administrasjonen, basert på vår demografi, sier Walud.

– Det store spørsmålet er, hvis du ser på terrorhandlinger som har funnet sted, hvor er empirien som viser at folk i Dearborn utfører terror, spør Walud videre.