LEGGETID: Det kan være utmattende med barn som ikke vil sove. Noen gode råd hjelper ofte. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
LEGGETID: Det kan være utmattende med barn som ikke vil sove. Noen gode råd hjelper ofte. Illustrasjonsfoto: Colourbox.

Fem magiske leggetips for småbarnsforeldre

Det finnes mange råd og metoder for søvn og legging av barn. Her er noen enkle, men effektive råd. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det finnes mange ulike metoder og råd for å få til gode leggevaner hos barn. Men generelt er rådet fra ekspertene klart: Dere må først og fremst bestemme dere for hvordan dere vil gå frem, være enige og konsekvente.

– Det vil bli en del gråting og protester underveis, men barnet kommer oftest inn i gode søvnvaner etter få netter, sier helsesøster og førstelektor Nina Misvær til klikk.no.

Her er seks tips som gjør det lettere å legge barnet:

  • Det beste er å legge barnet i senga når han eller hun er søvnig, men fortsatt våken. Da lærer barnet å finne søvnen selv. Hvis barnet gråter så gå inn etter en liten stund, snakk rolig, gi en liten klapp eller kos og gå ut igjen.

Hvis barnet våkner om natta gjelder de samme prinsippene, gi trøst og eventuelt smokk, men så lite oppmerksomhet som mulig. Når barnet opplever at det skjer lite om natta, vil han bli vant til å holde seg i ro i senga og finne søvnen igjen.

  • Start å rulle ut prosjekt leggetid før du må. Sørg for at barnet får ut energioverskuddet før leggeritualet. Faller du i fristelsen for å la barnet se film eller holde på med data eller elektroniske film før leggetid, kan leggingen bli et mareritt. 
  • Barn elsker rutiner. Gjør det samme hver kveld, så innstiller kroppen og hodet til barnet seg på at det nærmer seg tid for å sove. 

Det er viktig å gjøre de samme rutiene i samme rekkefølge. Det gjør barna trygge og avslappede. Om barnet vet at pysjen kommer på før melkeglasset dukker opp, er det en stor fordel at det skjer gang på gang.

  • Husk at du bestemmer. Det kan være vanskelig å sette grenser, men desto viktigere.

En kveld kan det være fristene å gi barnet ekstra kosedyr i senga. Neste kveld krever barnet to. Til slutt blir det lange forhandlinger om hva barnet skal få lov til eller ikke få lov til å ha med seg til sengs. 

Får du på plass rutinen, slipper du et barn som forventer at morgendagen vil bringen helt nye og spennende begivenheter ved leggetid. 

  • Pass klokka. Det er ikke lett å stille inn søvn etter klokka, men ved leggetider er det smart å være petimeter på uret. Mye kan rokke tidsplanen, men prøv så godt du kan å la leggerutinene følge klokka.