I SVING: Den anonyme matbloggeren er i full sving med sitt neste matlagingsprosjekt: Bløtkake. Foto: Privat
I SVING: Den anonyme matbloggeren er i full sving med sitt neste matlagingsprosjekt: Bløtkake. Foto: Privat

Mann med 30-årskrise hylles som Norges beste matblogger

– Vanlig mat fungerer faktisk også uten filter, sier mannen bak suksessbloggen «Fra Boller til Burritos».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Fra Boller til Burritos» heter matbloggen som har tatt Norge med storm.

Bak bloggen står en anonym og mannlig amatørkokk på 30 år, som hevder at han ikke er i stand til å lage mat.

– Dette er motsvaret på alle de veldanderte matbloggene der ute. Jeg vil vise at helt enkel og vanlig mat faktisk fungerer uten filter, sier bloggeren til TV 2. 

Bloggeren, som er gift, jobber seg alfabetisk gjennom den eneste kokeboka i huset, «Fra Boller til Burritos - kokebok for ungdom». Boka ble delt ut gratis av Statens ernæringsråd til alle landets ungdomsskoleelever i 1998.

Alt blir nøye dokumentert med uskarpe, ufiltrerte og mørke bilder.

– Jeg tar bildene med mobilen min. De blir jo av og til tatt i hui og hast. Det er mye å holde styr på når man er på kjøkkenet, sier han.

MED FORKLE: Under kan du lese hvorfor bloggeren vil være anonym. Foto: Privat
MED FORKLE: Under kan du lese hvorfor bloggeren vil være anonym. Foto: Privat

Frykter F

Det begynte med 20 lesere og bokstaven A. Agurksalat, appelsinfromasj og appelsinris. 30-åringen har nå kommet til B og bløtkake, og har fått flere tusen lesere daglig. 

– Jeg gruer meg til jeg kommer til F, for da kommer alle fiskerettene på rekke og rad. Jeg har en fiskefase foran meg, sier han. 

– Jeg ser også at jeg har en langvarig brødfase i vente.

Da han skulle lage bernaisesaus for første gang, ble det en del refleksjoner i bloggen:

«Jeg vet ikke forskjellen på bearness og bearnaise, tror det er mye det samme som vi opplevde når vi skulle lage bagett i stedet for baguette, jeg vet ikke. Begge deler høres veldig fransk ut spør du meg. Hvis man først skulle finne på et norsk ord, kunne man ikke like gjerne gjort det helnorsk da og sagt "gul saus" eller noe?».

Kunne ikke leve mer på andre

Prosjektet begynte i februar.

– Jeg vet ikke om det var en slags 30-årskrise, eller hva det var, men jeg innså plutselig at jeg bare hadde levd på mat andre hadde lagd. Jeg lurte på hvordan jeg skulle angripe dette problemet, og bestemte meg for å åpne den enkleste kokeboka jeg så, og jobbe meg gjennom fra A til Å, sier han. 

UFILTRERTE BAGUETTER: 30-åringen bryr seg ikke om filtre. Foto: Privat
UFILTRERTE BAGUETTER: 30-åringen bryr seg ikke om filtre. Foto: Privat

Han sier at han ble svært fornøyd med sin egen bacalao. 

«Så skal altså fisken ligge i vann i hele 20!! timer, og man må bytte på vannet 2-3 ganger i dette tidsrommet. Litt stress å stå opp midt på natten for å gjøre dette, men men. Må man så må man», blogget han underveis.

– Det vil jeg påstå ble en suksess, den bacalaoen. Det var faktisk ganske enkelt, til tross for at det tok veldig lang tid.

– Hvilken rett har du blitt minst fornøyd med?

USKARPT: 30-åringen tar bilder av alt som skjer når han kokkelerer.
USKARPT: 30-åringen tar bilder av alt som skjer når han kokkelerer.

– Appelsinris. Det var ille. Og det var ingen enkel sak å lage bernaisesaus heller. 

– Hvorfor vil du være anonym?

POENG: Kun bloggerens nærmeste venner vet om prosjektet hans. De gir ham gjerne terningkast for maten han serverer dem.
POENG: Kun bloggerens nærmeste venner vet om prosjektet hans. De gir ham gjerne terningkast for maten han serverer dem.

– Jeg har jo venner og kolleger! Folk trenger ikke å få vite hvor hjelpesløs jeg er på kjøkkenet. Kun de nærmeste vennene mine vet om prosjektet. Og kona. 

– Hva sier kona til prosjektet?

– Hun har litt blandede følelser. Hun må jo lide seg gjennom rettene sammen med meg. Jeg insisterer på at vi følger kokeboka fra A til Å. Men hun er glad for at jeg viser interesse for matlaging.

Det er mange tusen nordmenn som viser interesse for «Fra Boller til Burritos», og bloggeren tror kanskje at det er ærligheten som har gjort ham så populær. 

 – Kanskje folk synes at det er gøy med enkel, vanlig og uestetisk mat, sier bloggeren, før han fortsetter med å lage bløtkake alene på kjøkkenet sitt. 

VERST: Bloggeren forteller at appelsinris er noe av det verste han har smakt. Foto: Privat
VERST: Bloggeren forteller at appelsinris er noe av det verste han har smakt. Foto: Privat