Russisk krimliga har sjålet 1,2 milliard passord - nordmenn kan være berørt 

En kriminell gruppe i Russland har fått tilgang til 1,2 milliarder internettpassord og over 500 millioner epostadresser, ifølge et amerikansk sikkerhetsfirma. Nå jobbes det på spreng for å finne ut om norske interesser er rammet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Datatyveriet kan være det største i sitt slag noensinne, ifølge avisa New York Times. De sensitive opplysningene skal været hentet fra 420.000 ulike internettsider.

Rammet bedrifter og privatpersoner

– Så lenge dataene dine befinner seg et sted på nettet, kan du ha blitt berørt, heter det i en uttalelse fra selskapet Hold Security, som oppdaget det enorme datatyveriet.

Informasjonen skal være hentet både fra kjente og ukjente internettsteder.

– De rettet seg ikke bare mot store selskaper, men mot hvert eneste nettsted som ofrene deres besøkte, heter det i uttalelsen.

Hold Security har ikke offentliggjort navnene til de svært mange selskapene og nettstedene som er rammet. Flere av nettstedene skal fortsatt være sårbare for dataangrep.

Sjekker om nordmenn er rammet

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) fikk vite om hendelsen i natt. 

– Det er en alvorlig sak som vi ble informert om i natt. Vi jobber på spreng for å finne ut hva denne databasen inneholder for på den måten se om norske interesser og brukere er berørt, forteller kommunikasjonsdirektør Mona Strøm Arnøy til TV 2. 

NSM samarbeider også med de internasjonale miljøene for å varsle og håndtere dataangrep, CERT-ene (Computer Emergency Response Team).

– Hvor fort vet man om nordmenn er rammet?

– Det er vanskelig å antyde noe tidspunkt, men vi håper på raske svar, sier Strøm Arnøy og forsikrer at de bruker alt av tilgjengelige ressurser på saken. 

– Bruk forskjellige passord

Strøm Arnøy mener nordmenn ikke bør uroe seg nå, men anbefaler generelt folk til å variere hvilke passord de bruker.  

– Ikke bruk ett passord over alt. Denne saken viser hvor sårbar man kan være ved at man får tilgang til mange tjenester ved ett passord. Bruk passord som er lette å huske, men vanskelig å gjette seg til. 

Nasjonal sikkerhetsmyndighet presenterte tidligere i år sin årlige sikkerhetsvurdering der det blant annet heter at det norske samfunnet er for sårbart for spionasje, hacking og andre trusler.