Nå skal PL-stjernene av banen ved hjernerystelse – uansett

Premier League innfører nye regler før den nye sesongen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hodeskader innen idrett er et stadig tilbakevendende tema.

I fjorårets Premier League husker mange da Hugo Lloris fikk fortsette, og fullføre, kampen mellom Tottenham og Everton etter å ha pådratt seg en hjernerystelse.

Det skal det nå bli slutt på.

The Telegraph skriver at det engelske fotballforbundet (FA) til kommende sesong kommer med spesifikke regler som sier at en spiller skal bli tatt av banen ved mistanke om hjernerystelse.

Se Lloris stjernesmell i videovinduet øverst.

– Bred enighet

I tillegg skal en uavhengig lege innføres på kampene. Han skal bistå klubblegene i vurderingen.

– Utøvere med hjernerystelse skal bli tatt av banen. Det er det bred internasjonal enighet om, sier professor i idrettsmedisin Roald Bahr til TV 2.

Innføringen av den tredje legen, som er uavhengig fra lagene, er også noe man kjenner igjen fra andre idretter.

Presset er vanskelig å stå i mot

Grunnen er den samme. Dette er viktige kamper, der det står både heder, ære og potensiell økonomisk gevinst på spill. For ikke å snakke om managerens jobb.

– Det er en konsekvens av det voldsomme presset som laglegene har på seg, fra utøvere såvel som managere om at de skal spille videre, forklarer Bahr.

– Det presset gjør at det i praksis ofte viser seg vanskelig for leger å følge den internasjonale enigheten om at spillere skal tas av banen. Ikke fordi de ikke vil, men fordi presset er så sterkt på dem.

Flere ligaer og idrettsorganisasjoner har allerede innført rutiner og regelverk som det Premier League nå innfører, slik at man kan støtte opp om legens autoritet - og spillernes sikkerhet.

Flere stygge hendelser

Under fotball-VM var det en rekke hendelser av lignende art, den mest oppsiktsvekkende av dem alle i VM-finalen.

Christoph Kramer som etter å ha spilt videre til slutt ikke visste hvor han var, eller hvilken kamp det var. Det kom i tillegg til situasjonene med Argentinas Javier Mascherano som var tydelig svimmel i semifinalen etter en hodesmell og Alvaro Pereira som var ubevisst i møtet med England, men likevel fullførte kampen.

Hugo Lloris stod over flere kamper for Tottenham forrige sesong etter smellen mot Everton, til tross for at han fullførte kampen. Senskadene kan ofte være verre enn å miste bevisstheten og en hjernerystelse i seg selv.

– Du vet ikke hvor alvorlig den hodeskaden er. I beste fall så er det en hjernerystelse som går seg til i løpet av kortere eller lengre tid, men ved å spille videre kan du forverre situasjonen og forlenge perioden de er borte fra fotballen, sa Thor Einar Andersen til TV 2 da.

– Man har også andre situasjoner som ikke er like hyppige, men også mer alvorlige. Det kan blant annet oppstå blødninger i hjernen, som er langt mer alvorlig enn en rystelse.

Glade for tiltakene

Som hjelp til å plukke opp de små, men potensielt farlige signalene, får alle klubber en guide til hvordan de skal kjenne igjen en hjernerystelse tidlig.

Legene i Premier League er glad for tiltakene.

– Vi må komme oss videre fra tanken om at det er tøft eller heroisk å spille videre og akseptere at dette ikke er en skade som man kan løpe av seg, sier Arsenal-legen og styreformann i Premier League-legenes forening Gary O'Driscoll.

I tillegg til de umiddelbare tiltakene skal alle spillerne i Premier League gjennom en nevropsykologisk undersøkelse årlig.