– I første omgang handler det om å redde liv

VÄSTMANLAND, SVERIGE (TV 2): Den voldsomme skogbrannen i Sverige kan ha startet under skogsarbeid. 

Den største brannen i Sverige i moderne tid har herjet i flere dager. Nå melder Aftonbladet at tilstanden er relativt stabil, og at slukkingen fortsetter som den skal. 

I løpet av tirsdag kveld har tre helikoptre arbeidet fra luften, og om lag 150 brannmenn har jobbet fra bakken med å få kontroll på flammene. 

Så langt har en person mistet livet i brannen. En annen person, en 42 år gammel mann, er innlagt på Universitetssykehuset i Linköping med livstruende skader. 

Har jobbet på spreng

I dagevis har brannmannskap og frivillige jobbet på spreng for å slukke flammene, men den kraftige skogbrannen har likevel spredt seg ukontrollert gjennom Midt-Sverige. Siden brannen startet torsdag har den slukt et område på over 190 kvadratkilometer, tre ganger så stort som Trondheim by.

– Vi er trøtte og slitne. Nå leter vi etter forsterkninger i andre deler av av landet, sier redningsleder Lars-Göran Uddholm til Aftonbladet. 

Hittil er rundt 1200 personer evakuert. Brannen nærmer seg tirsdag ettermiddag Norberg kommune, hvor 4.500 risikerer å måtte evakuere sine hjem. 

– I første omgang handler det om å redde liv. Deretter må vi få kontroll på brannen, og så slukke den, sier forsvarsminister Karin Enström, som tirsdag har vært på befaring i de brannherjede områdene. 

Hun skryter av innsatsen som er lagt ned av brannmannskap og frivillige, og sier det er viktig å passe på at alle får mat, vann og hvile innimellom. 

– Brannen har herjet i flere dager, og den vil forsatt vare en stund framover, sier hun i et intervju med Expressen. 

Skogsarbeid kan ha startet brannen

Myndighetene tror brannen kan ha startet i forbindelse med skogsarbeid. 

– Ifølge opplysningene vi har fått så var det slik det startet, sier Thomas Gustafsson fra politiet i Västmanland til Expressen. 

Ifølge avisen skal gnister ha slått opp i den ekstremt tørre marken. 

– Dette er en av de største skogbrannen i Sverige i moderne tid. Jeg føler med de mange menneskene som er tvunget til å forlate sine hjem, sa kong Carl Gustav tirsdag.

En person har mistet livet i brannen, og en person er alvorlig brannskadet.

Norge har tilbudt hjelp

Beboere i Gammelby må evakuere på grunn av en stor skogbrann som har herjet Sala kommune siden torsdag. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / NTB scanpix
Beboere i Gammelby må evakuere på grunn av en stor skogbrann som har herjet Sala kommune siden torsdag. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / NTB scanpix

Brannslukkingsfly fra Italia og Frankrike har blitt sendt til Sverige. Klokken 20.30 landet de franske flyene på flyplassen i Västerås. Totalt har fem fly - to fra Frankrike og to fra Italia - blitt bestilt for å «vann-bombe» brannen, skriver Aftonbladet.

Det er ventet at de italienske flyene vil lande i Sverige rundt lunsjtider onsdag.

Norge har tilbudt assistanse, og har også sendt en skogbrannspesialist som observatør til nabolandet.

Det er lange tradisjoner for nordisk samarbeid om skogbrannvern på tvers av landegrensene, og Norge står klare til å steppe inn på kort varsel.

– Norge har nå gjort endringer i den nasjonale beredskapen, slik at Sverige får anledning til å leie inn to store helikoptre fra Norge. Disse helikoptrene kan tilbakekalles dersom situasjonen i Norge skulle kreve det, sier statssekretær Hans J. Røsjorde i Justis- og beredskapsdepartementet (JD) til NTB.

Mulighet for byger

Det er knusktørt i områdene hvor brannen herjer. I løpet av ettermiddagen og kvelden kan det komme noe nedbør.

– Det kan gå noen byger, men det er ikke snakk om store nedbørsmengder. Jeg tviler på at de vil hjelpe noe særlig på i slukkingsarbeidet, sier meteorolog Roar Teigen ved Storm Geo.