Historiske PL-kamper: To utrolige 4-3-kamper på rad

Det er to dager til Premier League-start. I dag ser vi tilbake på noen av oppgjørene som av mange regnes for de beste i ligaens historie.

Se Premier League på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no!

TV 2 Sporten teller ned til Premier League-start. Hver dag kan du se video fra, lese om og mimre deg tilbake til tidligere tider i den fantastiske ligaens historie.

2. Liverpool-Newcastle 4-3, 1996 og 1997West Ham-Bradford 5-4, 2000

Lynet slår sjelden ned to ganger på samme sted, heter det gjerne. Men for Newcastle føltes det nok at Anfield i Liverpool var nettopp et slikt sted på midten av 90-tallet. I løpet av to kamper på under ett år, opplevde nemlig de sorte-og hvitstripede to 3-4-tap på rad i Liverpools storstue, i to av Premier League-historiens mest utrolige fotballkamper.

Spill TV 2s Premier League-manager!

Tiårets beste kamp
Den første av dem, fra april 1996, ble kåret til tiårets kamp da ligaen markerte sitt jubileum i 2002/2003-sesongen. Begge lag var med i kampen om ligatittelen, som til slutt endte i Manchester hos Manchester United, og for Newcastle sin del handlet det om at en seier ville ta dem opp på lik poengsum med de røde djevlene.

I et utrolig åpningskvarter sørget Robbie Fowlers ledermål, samt to kjappe fra Les Ferdinand og David Ginola, for at det stod 1-2 allerede før mange av supporterne på Anfield hadde fått spist opp sine paier, men det var først etter pause at det hele skulle eksplodere.

Fowler klinket inn 2-2 etter flott forarbeid fra Steve McManaman, før Faustino Asprilla utnyttet seg av en David James på bærtur og lobbet inn 2-3 etter snaue timen. Den neste utligningen kom drøyt ti minutter senere, via Stan Collymore, og det så lenge ut til at kampen skulle ende 3-3.

Ingen av lagene så nemlig ut til å få utligningen, selv om begge gikk for den, før Anfield skulle eksplodere på ny på overtid. Veteranene John Barnes og Ian Rush kombinerte, før Barnes' elegante pasning til slutt fant Collymore. Spissen dundret til med sin venstrefot, og ballen suste i nettet bak en slagen Pavel Srnicek i Newcastle-buret. 

Newcastles manager, den tidligere Liverpool-spilleren Kevin Keegan, uttalte følgende: «Etter kampen snudde jeg meg til Terry Mac (Terry McDermott, hans assistent, red.anm.) og sa: 'Jeg vet jeg burde være skuffet, men jeg opprømt'.»

Utrolig reprise 341 dager senere
Under ett år senere, i mars 1997, var det nok en gang to lag med heng på Manchester United som møttes på Anfield. Og nok en gang skulle det vanvittige 4-3-resultatet bli et faktum.

Denne gangen stormet de røde i 3-0-ledelse før pause, etter scoringer av Steve McManaman, Robbie Fowler og Patrik Berger. Et Newcastle-lag ledet av en annen Liverpool-legende, Kenny Dalglish, gav dog ikke opp. Nok en gang var David James i det gavmilde hjørnet i de rødes bur, og slapp inn både Keith Gillespies skudd, Faustino Asprillas lobb (for andre gang på under ett år) og Warren Bartons variant fra kloss hold to minutter før slutt.

Newcastles vanvittige comeback skulle dog bli fånyttes, for på overtid slo Fowler til igjen. Storscoreren brukte hodet, og stanget 4-3 i nettet for å fullføre den komplette vanvidd og sørge for samme sluttresultat på ny.

5-4 til West Ham mot Bradford - enda mer sensasjonelt?
Et enda mer sensasjonelt comeback fant sted i februar 2002. West Ham møtte Bradford på Boleyn Ground i Øst-London, og den begivenhetsrike kampen startet med at hjemmelagets keeper Shaka Hislop opplevde et beinbrudd i åpningsminuttene. Stephen Bywater ble kastet innpå til sin debut, og fikk et mareritt på jobben.

Dean Windass ga gjestene ledelsen 1-0 etter en halvtime, før scoringer av Trevor Sinclair og John Moncur sørget for Hammers-ledelse like før pause. Et straffespark fra Peter Beagrie i omgangens sluttminutter sørget for 2-2, før Bradford og Jamie Lawrence eksploderte like etter hvilen. To mål fra vingen med det karakteristiske røde håret sørget for at Harry Redknapps hjemmelag lå under 2-4 etter drøye fem minutter av 2. omgang, og denne ledelsen holdt seg til drøye 20 minutter gjenstod.

Først oppstod utrolige scener da Paolo Di Canio satt seg ned og begynte å sutre på banen, mens Frank Lampard og Di Canio også begynte å krangle om hvem som skulle ta et straffespark. Di Canio tok det og reduserte til 3-4, før 18 år gamle Joe Cole deretter scoret sitt første Premier League-mål og utlignet til 4-4. I sluttminuttene dunket Lampard inn kampens siste, og West Ham hadde vunnet 5-4.

– Denne kampen er alt det handler om for supportere. De kommer for å bli underholdt, og de fikk definitivt valuta for pengene i dag. Det var en fantastisk kamp, sa West Ham-manager Harry Redknapp etter kampslutt.