Historiske PL-kamper: Da Østenstad herjet med Manchester United 

Det er tre dager til Premier League-start. I dag ser vi tilbake på dagen da Manchester United fikk juling av to nordmenn og deres lagkamerater.

Se Premier League på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no!

TV 2 Sporten teller ned til Premier League-start. Hver dag kan du se video fra, lese om og mimre deg tilbake til tidligere tider i den fantastiske ligaens historie.

4. Southampton-Manchester United 6-3, 1996

Det virker kanskje surrealistisk, men sannheten er uansett denne: I oktober 1996 herjet Southampton, med norske Egil Østenstad på topp, med laget som senere samme sesong tok en overlegen seier i Premier League.

Det var uken etter de røde djevlene hadde tapt 0-5 for Newcastle i en annen klassiker, og dermed regnet de fleste med at bunnlaget Southampton skulle bli offer for Sir Alex Ferguson-lagets vrede og revansjeønske.

Spill TV 2 Premier League-manager!

Sesongen i forveien hadde «The Saints» vunnet 3-1 i egen storstue på The Dell, i en kamp som for ettertiden ble husket for at gjestene byttet drakter i pausen. Deres grå drakter fikk skylden for den famøse 1. omgangen, og etter hvilen hadde Fergusons lag på seg en farge som gikk an å se.

Da de sesongen etter stilte i blått og hvitt hadde de i hvert fall ingenting å skylde på, men nok en gang slo The Dell-magien til for Southampton. 

– Det var helt eventyrlig. Det var et sirkus frem og tilbake. Det florerte med sjanser begge veier. Det var en av de mest åpne kampene jeg har spilt, og mot en så god motstander så var det utrolig uventet. Vi var skyhøyt oppe i himmelen hele gjengen. Det å kunne knuse United på den måten der, det var veldig spesielt. Det der var The Dell. Sånn kunne skje på det stadionet der, sier TV 2 Sportens Premier League-ekspert Claus Lundekvam.

Se høydepunkter i videovinduet øverst!

Liverpool-supporteren Østenstad fikk drømmestart
Han spilte midtstopper for Graeme Souness' lag den dagen, men var langt ifra den mest profilerte nordmannen på banen. Helt på topp var nemlig en spydspiss i aksjon, for tredje gang i Saints-karrieren. Og Egil Østenstad stjal ganske så greit hele showet. Han scoret tre ganger - selv om det siste er blitt kreditert til et selvmål av Gary Neville i ettertid, og fikk med seg kampballen hjem.

– Det var en fantastisk kamp å være med på den gangen, og også noe som er veldig kjekt å se tilbake på nå. Det å ha vært med på noe sånt, det er det ikke mange som får, sier Østenstad til TV 2 Sporten i dag, nesten 18 år senere.

Østenstad var siste Southampton-spiller på både 3-1, 5-2 og 6-3-målet, og som Liverpool-supporter var det på mange måter en drømmestart å markere sin første kamp mot Manchester United på en slik fremragende måte.

– Jeg har veldig mange nære venner som er uhyre store United-supportere, og flere av mine gamle lagkamerater var også veldig store United-tilhengere. Så det var absolutt ikke feil.

– I ettertid har Premier League bestemt at du ikke scoret hat trick, men to mål i denne kampen. Hva tenker du om det?

– I mitt hode og i min verden, og jeg vil tro at det er slik hos de aller fleste som har sett de målene, så var det tre mål. Jeg har kampballen hjemme. Den fikk jeg av dommeren for å ha scoret hat-trick, sier Østenstad. 

– Jeg har ikke tenkt å gi fra meg ballen
Før Østenstad startet sitt show hadde allerede Eyal Berkovic og Matthew Le Tissier scoret for vertene, mens David Beckham hadde redusert til 1-2. I sluttsekundene av 1. omgang scoret så Østenstad sitt første, før David May reduserte drøyt ti minutter ut i 2. omgang.

Da trodde nok mange at et klassisk Manchester United-comeback var på troppene, men i stedet økte Berkovic - etter målgivende heading fra Lundekvam - til 4-2. Så nettet Østenstad på ny, før Paul Scholes også satte inn en redusering.

På overtid kom 6-3-målet, da Østenstad rundet Peter Schmeichel og sendte ballen mot det tomme målet. Gary Neville sklitaklet den videre inn, og TV-bildene viser at det er vanskelig å se om den hadde gått rett inn. Dersom Premier League hadde valgt å la målet bli stående som Østenstads, ville han vært en av kun fire spillere i ligaens historie (de andre er David Bentley, Dirk Kuyt og Romelu Lukaku) som har scoret hat trick mot Manchester United.

– Jeg tenker at om noen har sagt at det ene var et selvmål, så får det så være. Jeg har det viktigste. Jeg har ballen. Den har jeg ikke tenkt å gi fra meg, ler Østenstad.

Uansett hat trick eller ikke; kampen skapte en drømmestart for Østenstad i Premier League-klubben som han skulle tilbringe fire sesonger i og score 29 ligamål for.

– Det var veldig viktig for meg. Det gjør alt mye lettere å få en så god start i en ny klubb og i nye omgivelser, og det var innledningen på 3,5 veldig fine år som vi hadde i Southampton. Det er klart at mye av grunnen til at det ble fine år både på og utenfor banen var at du fikk en såpass god start. Det gjorde at du fikk etablert mye tillit tidlig i karrieren din i en klubb, og fikk den selvtilliten som er nødvendig for å ta et steg opp i karrieren, som det jo var å gå til Premier League fra Tippeligaen, forklarer han.

Sesongen endte til slutt med Premier League-tittel til Manchester United, deres fjerde på fem sesonger, mens Southampton ble nummer 16 med 41 poeng, og reddet plassen med ett poengs margin til Sunderlands 40 poeng i en ekstremt tett bunnstrid. Tre poeng skilte fra Blackburn på 13. plass til Middlesbrough, som endte nest sist med 39. 

Se høydepunkter i videovinduet øverst!