Historiske PL-kamper: Den utrolige førsterunden og det første TV-målet

Det er ti dager til Premier League-start. I dag ser vi tilbake på den første Premier League-runden i 1992.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Premier League på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no!

TV 2 Sporten teller ned til Premier League-start. Hver dag kan du se video fra, lese om og mimre deg tilbake til tidligere tider i den fantastiske ligaens historie.

10. Åpningsrunden i 1992

15. august 1992 startet en ny æra i engelsk fotballhistorie.

Nyvinningen Premier League var et faktum, og på elleve arenaer rundt om i landet gjorde man seg klare for sesongstart.

Favorittene til ligatittelen var Leeds, som hadde vunnet ligaen året før, Liverpool, som var den soleklart mestvinnende klubben i engelsk fotball, og Arsenal, som hadde sikret seg tittelen to år i forveien. I tillegg var 91/92-sesongens toer Manchester United, under en manager som hadde trent dem over fem hele sesonger - Alex Ferguson - et lag som mange regnet med ville henge med i toppen.

Se video av det første direktesendte TV-målet i vinduet øverst!

Deane med det første målet
Laget det startet best for var allikevel Sheffield United, som scoret ligaens første mål, mot nettopp Manchester United.

Nåværende Sarpsborg 08-trener Brian Deane headet inn 1-0 på ærverdige Bramall Lane, og ble med det historisk som Premier Leagues første målscorer noensinne.

MANNEN BAK DET FØRSTE COMEBACKET: Mark Robins kom inn og snudde Norwichs kamp mot Arsenal i august 1992. Nå er han manager i Huddersfield. Foto: Nigel French/Scanpix
MANNEN BAK DET FØRSTE COMEBACKET: Mark Robins kom inn og snudde Norwichs kamp mot Arsenal i august 1992. Nå er han manager i Huddersfield. Foto: Nigel French/Scanpix

– Uansett hva som skjer, uansett hvor jeg er, så vil det være øyeblikket som supportere over hele verden husker meg for. Det var en fantastisk følelse, folk minner meg på det selv i dag, og det er et fantastisk quiz-spørsmål også, har Deane selv sagt om scoringen.

Senere i kampen scoret Deane på ny, og «The Blades» vant 2-1 over en av forhåndsfavorittene.

Premier League-historiens første comeback
Det var allikevel et annet lag som skulle sjokkere betraktelig mer i den første runden for snart 22 år siden. På Highbury i Nord-London var nemlig Arsenal vertskap for Norwich. En oppskriftsmessig 2-0-ledelse til pause etter scoringer av Steve Bould og Kevin Campbell, skulle plutselig bli til Premier League-historiens første ekstreme comeback.

Etter snaue timen satte nemlig Norwich innpå Mark Robins, og bare ti minutter senere hadde han redusert. David Phillips satte deretter inn utligningen, før store lille Ruel Fox dunket inn 3-2 for gjestene da drøyt fem minutter gjenstod.

Mark Robins var ikke ferdig for ettermiddagen, og satte før publikum hadde kommet seg over 2-3-sjokket inn 2-4.

En utrolig ettermiddag i Nord-London, og en kamp som skapte grunnlaget for Norwich' sensasjonssesong som til slutt endte med 3. plass til tross for en total målforskjell på minus fire.

Sheringham med det første TV-målet
En annen som hadde suksess både i sesongen generelt og i åpningsrunden var Teddy Sheringham. Søndag 16. august 1992 scoret han nemlig det første direktesendte TV-målet i ligaens historie.

Se video av scoringen i vinduet øverst!

Nottingham Forest-spissen dunket inn 1-0 bak David James i Liverpools mål, og satte samtidig standarden for en sesong der han kun uker senere ble solgt til Tottenham, for så å bli toppscorer i ligaen med sine 22 mål.

Som de fleste sikkert husker endte sesongen med Manchester Uniteds første ligatittel siden 1967, og det som var starten på en utrolig periode under Sir Alex Ferguson. Men det er - som de sier - en helt annen historie!

Se video av da Manchester United skjønte at de ville vinne ligagullet i videovinduet under!